Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wow, super to wygląda :-) Nie wyobrażałam sobie, że można tak zagospodarować tą część działki. Mam tylko pytanie odnośnie jodły, ma to być odmiana karłowa, Kórnik ?

Nie, zwykła. Ewentualnie Silberlocke albo Lumina.

Wolno rośnie, Przyjmuj 1,8 m średnicy dla dorosłej rośliny. Ale ona długo będzie miała max 1 m średnicy. Stąd podsadziłam ją niskimi cyprysikami, które przyszłości mozna usunać.

Przecież pieris, różanecznik i azalie to są rośliny wrzosowate.

Świerki i hortensje nie przepadają za mocno kwaśną glebą. One znoszą lekko kwaśne i dlatego miały rosnąc na granicy wrzosowatych i pozostałych.

Dziewczyno! Glina to jedne z najbardziej żyznych podłoży jakie sobie można wyobrazić. To torf jest jałowy. Glinę trzeba tylko rozluźnić - kompostem, liśćmi, trocinami, piaskiem.

No to teraz już wszystko wiem - dobitniej się nie dało wytłumaczyć ;) Dzięki

może usuń liście u nasady?

Obskubałam wierzbę. Liści z tymi larwami (gąsienicami?) nie było tak dużo, jak pierwotnie się wydawało. Reszta to takie obsuszone kikutki, albo jakby przypalone końcówki. Część tych suchych liści dynda jakby na pajęczynkach u nasady gałązek, ale żadnych szkodników nie widać. Nie było aż takiego słońca, podlane są dobrze, bo deszcz prawie codziennie. Oberwałam toto i przycięłam trochę gałęzie - i tak brzydkie. Nie wiem, co się dzieje z tą wierzbą i czy te zabiegi pomogą. Na razie pryskanie i tak nie ma sensu przez ten deszcz. Czy może jeszcze jakieś sugestie przychodzą ci do głowy? I dzięki za dotychczasowe porady, oczywiście! :)

Elfir mam pytanie dotyczące mojego platana.Był wsadzony jesienią ,ale jak dotąd to niestety nie wypuścił liści:(Nie wiem co z nim robić ,dać mu szansę ? odczekać jeszcze? Mam nadzieje ,że nie jest z nim jeszcze tak źle skoro wypuszcza od spodu liście ,jakby od korzenia i z pnia nad ziemią tez wyrastają .

Oceń sama

http://img717.imageshack.us/img717/6642/p1080644.jpg

jednoczesnie mam pytanie czym obsadzić działkę wzdłuż siatki? ten odcinek do garażu ,jktóry widac na zdjęciu .Mam tam tylko posadzone klony...

Edytowane przez Beauty

eee..każde?

Mocno kolorowe odmiany będą potrzebowały spokojnego, ciemnozielonego tła. Ale odmiany funkii o sinozielonych liściach można wyeksponować przy krzewach o białopstrokatych liściach. Albo uspokajać nimi kolorowe kompozycje krzewów.

Chyba, że lubisz mocne zestawienia i wówczas biało-pstre i zółte krzewy można zestawiać z czerwonymi żurawkami.

eee..każde?

Mocno kolorowe odmiany będą potrzebowały spokojnego, ciemnozielonego tła. Ale odmiany funkii o sinozielonych liściach można wyeksponować przy krzewach o białopstrokatych liściach. Albo uspokajać nimi kolorowe kompozycje krzewów.

Chyba, że lubisz mocne zestawienia i wówczas biało-pstre i zółte krzewy można zestawiać z czerwonymi żurawkami.

a czy mogłabyś zaproponować konkretne gatunki krzewów... :)

Elfirko ja znowu z klopotem, od 2 tygodni pojawily sie na moim trawniku grzyby kapeluszowe ale nie sa to czarcie kregi. doczytalam, ze mozna je zwalczac srodkiem rizolex, niestety jest problem z dostepnoscia w centrach ogrodniczych i na necie. czy znasz moze jakis inny srodek skutecznie usuwajacy tych nieproszonych gosci? po ostatnich deszczach jest tego prawdziwy wysyp.

Amalfi nie zaszkodzisz im pryskając, a pomóc możesz.

Jak nic nie zrobisz, lepiej od razu wykop i spal na wszelki wypadek, żeby się dalej nie rozniosło.

Z każdym dniem masz mniejsze szanse na uratowanie krzewu :(

Amalfi nie zaszkodzisz im pryskając, a pomóc możesz.

Jak nic nie zrobisz, lepiej od razu wykop i spal na wszelki wypadek, żeby się dalej nie rozniosło.

Z każdym dniem masz mniejsze szanse na uratowanie krzewu :(

Wiem, wiem, tylko staram się dociec co to jest, bo mam jeszcze jeden młodszy krzak. Niestety nie mogłam wyjść z domu (choroba), więc jutro tę sprawę załatwię.

Elfirko ja znowu z klopotem, od 2 tygodni pojawily sie na moim trawniku grzyby kapeluszowe ale nie sa to czarcie kregi. doczytalam, ze mozna je zwalczac srodkiem rizolex, niestety jest problem z dostepnoscia w centrach ogrodniczych i na necie. czy znasz moze jakis inny srodek skutecznie usuwajacy tych nieproszonych gosci? po ostatnich deszczach jest tego prawdziwy wysyp.

Może ostro pograbić? Aeracja jest jednym z zabiegów agrotechnicznych hamujacych rozwój grzybni.

Znalazłam też info o środku o nazwie ProStar 50W (tu: http://www.rolltraw.pl/czarcie-keregi.htm), Janusz z pogotowia ogrodniczego zaleca siarczan miedzi w dawce 3,5 grama na litr wody/ na 1 m2

dziekuje, mozna teraz przeprowadzic aeracje? trawnik wiosna byl grabiony kilkukrotnie i to dosc mocno. dodatkowo sypniety nawozem zwalczajacym mech i na biezaco nawozony florovitem. jesli jutro nie dostane tego rizolexu w hurtowni to wyprobuje ten polecany przez ciebie lub siarczan miedzi. doprowadzilam ten trawnik do przyzwoitego stanu, odchwaszczony recznie. i teraz nie chcialabym zeby ta ciezka praca poszla na marne.

Wiem, wiem, tylko staram się dociec co to jest, bo mam jeszcze jeden młodszy krzak. Niestety nie mogłam wyjść z domu (choroba), więc jutro tę sprawę załatwię.

Spróbuj zapytać w którejś winnicy. Wyślij im fotkę. W necie jest Winnica Julia, Zawisza, Vinisfera, Kuniccy, Golesz.

Przecież wyraźnie przemarzła mu korona i odbija od nasady.

Elfirko mnie to musisz wytłumaczyć łopatologicznie ....laik jestem w tym temacie..zrozumiałam ,że coś jednak z tego platana będzie?czy nic nie trzeba robić? korona się utworzy ,? bo nie chciałabym mieć krzewu tylko drzewo:yes:a poza tym zauważyłam ,że jakby pękła mu kora na pniu.to nic?

Szukasz pnącza? Jaka tam jest gleba, wilgotność?

Pnączy raczej nie chcę .Myślałam o kompozycjach krzewów .które komponowały by z tymi klonami.Odległość od siatki do klonów jest 1.5 m ,między drzewami2.5 m i jeszcze jest pasek trawnika o szerokości 1,5 m(od rzew do kostki)Gleba jest półprzepuszalna