Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ciekawe. Moja ma już kilka metrow i przechodziła różne przypadłości- po dużej wichurze jakiś konar traciła. Co gorsza- to się odrywa z pasem kory do samego dołu. A tym razem- oczywiście ulistniona, chodziłem oglądać- śnieg się wcale nie kleił. Nawet zdziwiony byłem.

Za to magnolie- szkoda słów.

• 4 weeks później...

Robinie wyprostowane, zabezpieczone!

Mam pytanie z innej beczki - jakie odmiany pigwowców mają największe owoce? Mój Texas Scarlet ładnie kwitnie, ale owocki są wielkości orzechów włoskich.

Podobają mi się odmiany z kwiatami intensywnie czerwonymi. Z opisów (do których dotarłam) wynika, że ich owoce mają średnicę 5 cm, albo tylko "owoce jadane, zielone, z końcem lata intensywnie żółte".

Znajdzie się coś większego?

• 3 weeks później...

Elfir ustawiam się do Ciebie w kolejce po radę.

Na mojej działce do niedawna był gąszcz olchowo jakiś tam. Drzewa wycięliśmy, niedawno Pan koparkowy wyrwał wielką górę korzeni i działka czeka na zagospodarowanie. Plany budowlane przesunęły się o lata świetlne i w związku z tym mam do Ciebie prośbę o radę jak ten teren zagospodarować.

Działka jest wąska(16 m) i długa (70 m) i tym dłuższym bokiem z jednej strony graniczę z sąsiadem. Z drugiego dłuższego boku jest polna droga a za nią pole sąsiada. Z każdego miejsca mojej działki widać obrzydliwy słup wysokiego napięcia, który znajduje się w odl.30 m od granicy działki. Pośrodku działki jest pagórek wys. około 70 cm - przysypane ziemią ruiny starego przedwojennego domu.

Chcę tą działkę jakoś wstępnie zagospodarować i zaczęłam realizować taki plan.

Na działce od strony sąsiada na końcu rośnie śliwa tarnina a bliżej pagórka jakieś 2 wysokie 4 metrowe krzewy, które zamierzam przyciąć.

Na pagórku posadziłam z tyłu 2 szt derenia białego a dalej 3 szt klonu "Drummondi", 2 szt ognika szkarłatnego, klon "Odessanum", 2 szt wiśni ozdobnej, pomiędzy tym pęcherznicę (zielone liście) 1 szt i 1 szt pęcherznicy Luteos oraz beberys Atropupurea - 3 szt. Na skarpach po kilka szt tuj Sunkist i Aurescens. U podstawy pagórka od strony rosnących krzewów zamierzam posadzić rozrośnięty krzew kolkwicji chińskiej, a z drugiej strony przed pagórkiem kalinę kaskadową. Mam jeszcze 2 szt złotlinu, różne tawuły, trzmielinę, śnieguliczki, wiąz Camperdowni oraz kwiaty: liliowce pomarańczowe i żółte, kosaćce syberyjskie i irysy amerykańskie i nie wiem gdzie je posadzić.

Ja wiem, że to może być groch z kapustą, ale rośliny kupowałam na wielkiej wyprzedaży w Castoramie a kwiaty mam ze swojej działki.

Na pozostałym obszarze po uporaniu się z korzeniami olch zamierzam posiać trawę.

Proszę Cię o pomoc, jak Ty byś wykorzystała te rośliny na takim terenie ( pagórek - gruzowisko, na działce glina). Zaznaczam, że na pagórku rosły najbardziej dorodne olchy.

trochę za upstrzone to wychodzi. Po 2-3 krzewy - przy takiej powierzchni powinno tworzyć się duże jednogatunkowe plamy. Im dalej od domu, tym grupy powinny być wieksze.

Wiąz Camperdownii jest rośliną typowo soliterową - powinen rosnąc samotnie. Co najwyżej można pod nim podsadzić jakieś niewymagające byliny, np. duży lan liliowców.

Snieguliczki nie są zbyt dekoracyjne, to typowy wypełniacz w zacienione miejsca pod dużymi drzewami.

Złotlin ładnie wygląda w dużej grupie (np. 10 szt) w pobliżu równie dużej grupy derenia białego o czerwonych pędach. Obie rośliny dobrze posadzić na jakimś ciemnozielonym tle (świerki/żywotniki) i uzupełnić np. 3 szt białokorej brzozy pożytecznej "Dorenboos" - to będzie zimowa dekoracja ogrodu.

Tawuły japońskie i trzmieliny Fortune'a są doskonałym uzupełnieniem na przodzie rabaty, jako najniższe piętro. Z wysokich tawuł, jak van Houttei można robić naturalne i strzyżone żywopłoty.

Elfir, dzięki za szybką odpowiedź.

Chciałam się jeszcze dowiedzieć, czy posadzenie 2.5 m klonów na pagórku to dobry pomysł. Może trzeba je było posadzić u podnóża, a na pagórek dać jakieś niskie krzewy. Chciałam tymi klonami choć trochę zasłonić słup wysokiego napięcia, ale tego potwora nic nie zasłoni.

Te nasadzenia nie są docelowe, bo w jakiejś tam odległej przyszłości w miejscu pagórka stanie dom.

I jeszcze pytanie - gdzie posadzić kwiaty, na pagórku czy też poniżej. Kwiatów mam dużo, tak że będzie można z nich stworzyć kolorowe plamy.

Mój pomysł na ten ogród był taki, żeby zagospodarować roślinami część dłuższego boku działki od strony sąsiada, od końca działki do mniej więcej połowy razem z pagórkiem, który jest w środku. Na pozostałym obszarze dać tylko trawę.

Działka jest ułożona pod dużym kątem w stosunku do drogi i ogród w ten sposób skomponowany będzie najbardziej widoczny.

I jeszcze jedno, mam 2 wiązy "Jacquelline Hillier" a nie wiązy Camperdownii.

Na tak długiej działce, warto poprzecinać ją rabatami w poprzek, aby skrócić optycznie i wydzielić wnetrza ogrodowe.

Słup dominujący nad okolicą najlepiej przesłaniać drzewem rosnącym blisko miejsca z którego sie patrzy.

Wiekszośc popularnych bylin wymaga pełnego słońca do obfitego kwitnienia.

Witaj Elfir ! - Zrobiłam wczoraj obchód po ogrodzie i ku swojemy zdumienu zobaczyłam, że hiacynty i tulipany mi wyłażą z ziemi :o Czy to znaczy, że zmarzną i nie niacieszę się nimi wiosną? :( Czy mogę je jakoś uchronić?? Przysypać ziemią wystarczy czy może stroisz?

Witam, ponownie proszę o poradę.

Z uwagi na znaczny spadek na działce, mój 40 metrowy taras jest na dość wysokiej skarpie. Jesienią częściowo skarpę obsadziłam irgą major, jałowcem wiltonii, posadziłam 2 migdałki i 4 żywotniki globosa, jakie dostałam, dość dużymi, więc nie wiadomo, jak przeżyją przesadzanie. Efekt, mimo nasadzeń w ilości 100 sztuk, nie zadowolił mnie. Taras góruje na okolicą, a ja się niczym nie zasłoniłam i jakoś tak nudno. W jednej z gazet spodobał mi się projekt nasadzeń na południową skarpę, chyba w stylu śródziemnomorskim. Zainspirowana tym projektem chciałabym (zmieniając nieco ten projekt) posadzć na reszcie skarpy jałowce Blue arow, Karaganę syberyjską pendula, lawendy (na mojej gliniasto wapiennej działce nieźle rosną), perowskie, jukę i kosodrzewinę pumilo no i ten jałowiec wiltoni, jako zadarniacz. W innym projekcie spodobało mi się połącznie też na skapie juki, lawendy i jakiejś trawy, chyba miskanta.

Moje pytanie, czy do takich roślin jak wyżej wymieniłam będzie pasowała trawa pampasowa, czy też inna, czy może darować ją sobie. No i czy ten projekt w ogóle na sens. W niektórych miejscach skapa ma dość ostry spadek, więc, czy jałowiec Blue arrow nie zwali mi się wraz z wiatrem.

I kolejne, co zrobić, żeby część skarpy jaką już obsadziłam (jakaś 1/3 całej skarpy od strony wschodniej), pasowała do tej nowej koncepcji, bez wykopywania wszystkich tych roślinek. Niewielkie zmiany dopuszczam.

Z góry bardzo dziękuję i przepraszam za długi post, ale krócej nie umiem.

Przy takim nasadzeniu skarpa nadal nie będzie osłonięta przed wzrokiem sasiadów. Radziałbym posadzić tuz przy tarasie jakieś drzewko, np. srebrnolistną gruszę wierzbolistną "Pendula". Mozna też użyć katalpy o wielkich sercowatych liściach. Po bokach tarasu użyłabym też wyższych gatunków (np. swierk kłujący Białobok) jako osłony, natomiast przy zejściu do ogrodu niższych.

Irga do stylu śródziemnomorskiego niezbyt pasuje, natomiast jest doskonałym zadarniaczem w miejsca zacienione.

Blue Arrow nie daje aż tak wielkiego oporu wiatrom (jest bardzo waski) by groziło mu wywrócenie.

Miskanty lubia gleby zyzne i wilgotne, natomiast perowskie, lawendy, jukki przepuszczalne, piaszczyste i znosza susze. Dlatego lepsze z traw byłyby ostnice (proszę obejrzeć Stipa gigantea), perłówki, kostrzewy, trzcinniki, proso

Jako dekoracje warto dodać teraktowe donice, poustawianie miedzy zielenią. Można wypełnić je mieszanka piasku i gleby rodzimej i obsadzić rojnikami, rozchodnikami.

Warto posadzić na takiej skarpie również karłowe formy świerka kłującego (np. "Glauca Globosa", "Glauca Prostrata"), wawrzynek główkowy, mikołajek nadmorski, przegorzan, buddleje, rozchodnik okazały.

Trawa pampasowa jest wrażliwa na mrozy - jak się ma zacięcie do ogrodnictwa to mozna posadzić, w przeciwnym wypadku szkoda nerwów. Ale jak masz ciepły klimat i zacięcie to polecam do kolekcji indygowca :)

Jak zaczną się mrozy a nie bedzie śniegu, trzeba będzie okryć stroiszem, czymś przewiewnym. Teraz nie okrywaj, za ciepło, mogą gnić.

Elfir,

a jeśli ktoś nie posadził tulipanów i hiacyntów

(nie pytaj dlaczego, litości)

czy może to zrobić jeszcze teraz - korzystając z pogody

czy przechować cebulki do wiosny?

Dziękuję