pestka56 04.07.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Fakt, wszyscy z torebkami latają za futrzakami. Ale Kanadyjczycy to inny gatunek ludzi. Są do obrzydzenia praworządni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 05.07.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Ja za moim też z torebką biegam, choć muszę przyznać, że niektórzy ludzie patrzą na mnie jak na dziwaka (że se kupy zbieram) hihihi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.07.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Summer są na szczęście tacy „wariaci” jak Ty. Moja sąsiadka nawet w swoim hektarowym ogrodzie lata z torebkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 05.07.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 ja w ogrodzie też! a już przed koszeniem to sobie nie wyobrażam żeby nie zebra c tego i owego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Fakt, wszyscy z torebkami latają za futrzakami. Ale Kanadyjczycy to inny gatunek ludzi. Są do obrzydzenia praworządni Rozmawiałam z polako-niemcem mieszkającym w Kanadzie kiedyś mailowo i mimo, że mieszkał poza zwartym osiedlem, pisał, że ma dość tego kraju i chce wracać do Europy. Tylko miał problem w wyborem, bo w Europie też mieszkał i mu się nie podobało. Niemcy nie, bo nie lubi narodu, Francuzi sa zarozumiali, Szwajcaria też za układna, Polska za bałaganiarska, na południu Europy za ciepło itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 05.07.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 a Szwecja, Dania i Norwegia to pewnie juz biegun polnocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.07.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Szwedzi piją jak smoki, więc czemu by nie Kanada jest piękna, ludzie mili, choć bardzo zajęci sobą i jak się chcesz z kimś spotkać, to zawsze jest to niemal jak oficjałka jakaś. A już jak do domu masz przyjść, to przyjęcie obowiązkowe. Genralnie są nudni, jacyś tacy bez fantazji. Za to niezwykle poukładani, społecznie wyrobieni i praworządni okropnie. A co z krajami arabskimi, np. Egipt o tym sporo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casse 05.07.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) Dziewczyny może doradziłybyscie co na mały poczatek posadzic w moim pustym ogrodzie. Mam bardzo duzą działke na której jest wieczne słońce w lato można rzec ze mam swój mały prywatny Egipt Chciałabym posadzic kilka drzewek z tyłu domu szczególnie koło placu zabaw i zagospodarować ten kąt przed domem (Bo na wiecej nas nie stać) Bede wdzieczna za kazdą rade Miejsce przed domem http://images38.fotosik.pl/1687/ec1c2a2a96063071med.jpg[/urlhttp://images35.fotosik.pl/1509/dc71a59806d7f150med.jpg Tył domu http://images37.fotosik.pl/1659/e54c862952393025med.jpg[/urlhttp://images46.fotosik.pl/1654/8ef97bb8d9010730med.jpg Edytowane 5 Lipca 2012 przez casse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Niestety, obszar jest za duży bo ot, tak coś sensownie zaproponować bez rozrysowania wcześniej układu funkcjonalnego. Przede wszystkim stwórz sobie projekt.Mogę ci powiedzieć co często stosuję:- Osłanianie tarasu południowego drzewem kwitnącym lub o dużych liściach i stosunkowo dużej koronie, np. klony, katalpa, duże magnolie. - osłanianie placu zabaw przed nadmiernym nasłonecznieniem grujecznikiem, brzozą pożyteczną, glediczją lub innym drzewm o świetlistej koronie.- w pobliżu tarasu, pod silnie nasłonecznionymi ścianami budynków rośliny kwitnące i pachnące - lawendy, budleje, róże- wydzielenie kilku stref w ogrodzie za pomocą rabat wcinających się głęboko w trawnik- W najbardziej widocznych miejscach części wypoczynkowej stosuję długo kwitnące krzewy: róże, hortensje, byliny- w narożnikach często stosuję duże rośliny iglaste- im dalej od tarasu tym rośiny bardziej opierają się na kolorach liści niz kwiatów, projektowane są w dużych grupach przetykanych iglakami i wysokimi trawami ozdbnymi Teraz pracuję nad ogrodem - może się zainspirujesz?:http://images37.fotosik.pl/1660/48c337cd52e29aec.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Elfir, czy ja sobie mogę powyższe rady skopiować do dziennika? z podaniem źródła - oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casse 05.07.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Elfir dziekuje Ci sliczne Myslelismy nad projektem ale niestety teraz nie byłoby nas stac na jego realizacje wiec postanowiełam ze w tym roku zrobie sobie jakąs rabate w tym kącie przed domem i posadze troszkę drzewek własnie koło tarasu i placu zabaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) casse - nie mówiłam o profesjonalnym projekcie. Sama stwórz jakies podwaliny projektowe. W necie jest mnóstwo przykładów projektów ogrodów - możesz sobie coś wybrac do inspiracji. Przecież mając projekt nie musisz go od razu realizować w całości. Tatarak - możesz, ale to są akurat moje preferencje. Inny projektant może mieć inne Dużo też zalezy od gleby i stylu ogrodu. Edytowane 5 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Elfir - dziękuję Twoje preferencje bardzo mi się podobają i moim zdaniem pasują do naszego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) Jeszcze jedna rzecz - stosuję całkiem sporo drzew (no chyba, że klient wyraźnie nie chce) - większych, mniejszych, ale dzięki nimi podnoszac głowę w ogrodzie nie widać dachów domów sąsiadów. Uczę też ludzi, że liści nie trzeba usuwać z rabat a jedynie z trawnika i to najlepiej kosiarką z pojemnikiem a grabiami tylko wykończyć. Edytowane 5 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casse 05.07.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Elfir najwiekszy problem mam z drzewami bo nie za bardzo wiem jak je usytuować na działce Taras mamy od zachodu wiec słonce cały czas nie wiem tez czy kupowac duze drzewa (bo klon to chyba wielki bedzie ) czy własnie mniejsze jak catalpyBrzóski chciałam własnie koło placu zabawCzy tak było by ok (mowa o drzewach takich blisko domu) drzewa sa na niebieskohttp://images40.fotosik.pl/1690/10177399468c3e70med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 05.07.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jeszcze jedna rzecz - stosuję całkiem sporo drzew (no chyba, że klient wyraźnie nie chce) - większych, mniejszych, ale dzięki nimi podnoszac głowę w ogrodzie nie widać dachów domów sąsiadów. Uczę też ludzi, że liści nie trzeba usuwać z rabat a jedynie z trawnika i to najlepiej kosiarką z pojemnikiem a grabiami tylko wykończyć. ja drzewa bardzo chętnie - w przeciwieństwie do grabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Klon nie musi być duży. Jest wiele odmian i gatunków klonów dorastających do 8 m i mniej. Np. klon jesionolistny "Flamingo", klon strzępiastokory (cynamonowy), okragłolistny, koreański, klon jawor "Prinz Handjery", "Simon-Louis Freres", klon tatarski podgatunek ginnala. Rośliny dobierasz do gleby. Masz taras jak w projekcie? Gdzie są scieżki? W kazdym razie rozsączalnia POŚ jest doskonałym miejscem na warzywnik. Naprawdę nie da się kropkami określić na tym etapie czy drzewo może czy nie może być w danym miejscu. Przy placu zabaw nie musisz sadzić drzew w rzędzie, ale w grupie. Spójrz:http://www.gardenworldimages.com/ImageThumbs/ISA1259/3/ISA1259_BETULA_UTILIS_VAR_JACQUEMONTII_AT_BIDDESTONE_MANOR_WILTS.jpgMożesz je skontrastować z dereniem białym:http://files.myopera.com/ErosmanTR/albums/5797782/Red%20Twig%20Dogwood%20and%20Aspen%20Trees,%20Klamath%20Basin,%20Oregon.jpg Albo posadzić labirynt z wysokich miskantów. Możesz też tam ukryć domek dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.07.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 WitamElfir mam problem z coniką. Jeszcze nie mam pewności, że to przędziorek, jakoś nie widzę pajęczynek. Zanim zastosuję chemię - Magus (tak to się chyba zwie) chcę zrobić mocne zlanie wodą. Tylko nie wiem czy raz wystarczy i czy lepiej rano czy wieczorem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 W zasadzie nie ma znaczenia kiedy.Jak Conica uscha od spodu to w 90% przędziorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.07.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Niestety od spodu - czyli jednak. Ech, a taka już ładna była może uda sie ją uratować, wiem, że to ciężka walka. Obok mam drugą. Co tu zrobić żeby się nie "zaraziła"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts