Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wieczorowa porą:)

Elfirku, mam dwa pytania:

1. Co dolega moim niedawno posadzonym sosnom? Dotyczy to zarówno sosny czarnej, kosodrzewiny jak i i darowanej, nieokreślonej? Objawy u wszystkich są podobne, jak na zdjęciach. Igły brązowieją od środka i opadają:( Spryskałam Dithane na grzyba, ale jeszcze nie wiem czy to coś da. szkodników brak, podlewane są. Co to może być?

2. Co posadzić do glinianych donic o pojemności ok. 15 litrów. Te roślinki miałyby stać na tarasie nad garażem. Ekspozycja wschodnio - południowa. Będą oczywiście podlewane, ale dobrze byłoby gdyby tolerowały czasowy brak wody i były niezbyt wymagające. Mogą być na zimę chowane:) Chciałabym, żeby były dość wysokie.

http://img694.imageshack.us/img694/3409/85658043.jpg

By izuniak at 2012-07-06

http://img6.imageshack.us/img6/2820/70442480.jpg

By izuniak at 2012-07-06

Może osutka - zobacz czy na igłach są czarne kropki.

Donica 15 l to nie jest dużo. Więc raczej nie licz, że roślina sobie poradzi bez wody.

Donice, w których rośliny mają zimować na zewnątrz powinny być ocieplone. Można spróbowąc z jakimś jałowcem kolmnowym, np. "Arnold", "Suecia Nana", "Sentinel". Albo szczepioną na pniu sosną.

Można też spróbowąc szczepioną na pniu karaganę lub kruszynę "Asplenifolia". Albo kepę jakieś okazałej trawy

A jeśli ma zimować wewnątrz to może być coś z egzotów - np. jakiś cytrus.

Coś mam pecha do iglakow.... a sądziłam, że z nimi będzie najmniej problemów... Mam trzy świerki Sander's Blue i zauważyłam, że od środka usychają :( A już sie cieszyłam, bo zauważalnie podrosły :(

Widać, ze już na zewnątrz z lewej strony te igiełki nie są takie jak powinny być...

003.JPG

w środku wygląda tak

002.JPG

005.JPG

Przędziorek?

Edytowane przez Elena76

pestka a ja słyszałam ze na meduze to mocz się stosuje :D

Sprawdziłam na własnej skórze ten sok pomidorowy. W Śródziemnym na wybrzeżu afrykańskim, są takie okresy, kiedy jest inwazja meduz. Wlazłam w takie kłębowisko, na szczęście tylko jedną stopą. Pali, piecze i puchnie, a sok pomidorowy jak balsam

Elfir, mam 8 sztuk malutkich świerków (takich na 15-20 cm) - podobno jedne są "zwykłe", a drugie to Conica. Po czym można odróżnić młode Conica i stwierdzić, że to na pewno to? bo jak sobie wsadzę na rabatkę świerka, który mi zacznie rosnąć w tempie "zwykłego", to będzie klops.

tak wyglądają - chyba rzeczywiści to różne gatunki, ale czy któreś z nich są Conica?

1. te mają przyrosty leciuchno niebieskawe

świerk1.jpg

2. a te bardzo delikatnie żółtawe

świerk2.jpg

I jescze mam pytanie o OSTRÓŻKI - mam je od 6 lat i zawsze po pierwszym przekwitnięciu (jak zawiązują nasiona), ścinam je do ziemi i one sobie odbijają od zera i drugi raz kwitną na przełomie sierpnia/września. Wyczytałam, że najlepiej je przesadzać wiosną, ale zakładam optymistycznie, że do wiosny zdążę sprzedać ogród, w ktorym teraz rosną. Czy jest szansa, że jak je teraz przytnę i przesadzę do nowego ogrodu, to się przyjmą? skoro i tak będą niejako zaczynać od zera, jak na wiosnę?

Edytowane przez Tatarak

Elfir, mam 8 sztuk malutkich świerków (takich na 15-20 cm) - podobno jedne są "zwykłe", a drugie to Conica.

Żadne z nich nie są "Conica". Za luźny pokrój.

I jescze mam pytanie o OSTRÓŻKI - mam je od 6 lat i zawsze po pierwszym przekwitnięciu (jak zawiązują nasiona), ścinam je do ziemi i one sobie odbijają od zera i drugi raz kwitną na przełomie sierpnia/września. Wyczytałam, że najlepiej je przesadzać wiosną, ale zakładam optymistycznie, że do wiosny zdążę sprzedać ogród, w ktorym teraz rosną. Czy jest szansa, że jak je teraz przytnę i przesadzę do nowego ogrodu, to się przyjmą? skoro i tak będą niejako zaczynać od zera, jak na wiosnę?

Możesz przesadzać jesienią.

Elfir, kupiłam catalpę tak jak mi radziłaś bardzo ładnie wygląda .Mam do Ciebie pytanie jakimi roślinami ją podsadzić ?

To tak jakbyś zapytała - kupiłam sobie kanapę do pokoju - jakie dodatki mam dobrać?

Przecież to zależy od wystroju i pomyslu na ogród. Może nie być niczym podsadzana. Możesz posadzić byliny, krzewy iglaste lub liściaste. Jak mam doradzić?

w zasadzie po posadzeniu i tak liściaki warto przyciąc, niezależnie czy były duże czy małe. Ja to zalecam w opisie swoich projektów.

One szybko odbiją - a im większa bryła korzeniowa, tym odrostów będzie więcej (krzew się zagęści)

Boję się jedynie, że forsycja nie zakwitnie w przyszłym roku, bo późne cięcie.

Dzięki, ale kiedy powinny wypuścić pędy po takim przycięciu?

Chodzi o to, kiedy mam stwierdzić, czy żyją, czy jednak uschły?

Elfir!

Nie było mnie wczoraj w domu, przyjeżdżam i widzę, że na dużej części są rozsypane nasiona trawy,(czyli domyślam się,że założony trawnik), ale między nasionami pełno drobnych kamieni, czy tak może zostać, czy zgodnie z tym co sama się naczytałam powinno być bezwzględnie wyczyszczone?

W czym mogą przeszkadzać te kamienie?

jak pisałam, to żwir, trudno by ktoś przesiewał sitem ziemię przed siewem. Wybiera się kamienie, korzenie, ale nie drobne kamyczki, bo jak to fizycznie zrobić (prócz wspomnianego przesiewania sitem)?

Linia kroplująca chyba może być (sama nie zakładam ani nie projektuję, więc opieram się jedynie na podglądaniu innych).

Masz tam sam piach, jak widzę w dodatku z perzem. Będzie co pielić...

Edytowane przez Elfir