izaa 06.07.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Witam wieczorowa porą Elfirku, mam dwa pytania: 1. Co dolega moim niedawno posadzonym sosnom? Dotyczy to zarówno sosny czarnej, kosodrzewiny jak i i darowanej, nieokreślonej? Objawy u wszystkich są podobne, jak na zdjęciach. Igły brązowieją od środka i opadają Spryskałam Dithane na grzyba, ale jeszcze nie wiem czy to coś da. szkodników brak, podlewane są. Co to może być? 2. Co posadzić do glinianych donic o pojemności ok. 15 litrów. Te roślinki miałyby stać na tarasie nad garażem. Ekspozycja wschodnio - południowa. Będą oczywiście podlewane, ale dobrze byłoby gdyby tolerowały czasowy brak wody i były niezbyt wymagające. Mogą być na zimę chowane:) Chciałabym, żeby były dość wysokie. http://img694.imageshack.us/img694/3409/85658043.jpg By izuniak at 2012-07-06 http://img6.imageshack.us/img6/2820/70442480.jpg By izuniak at 2012-07-06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Może osutka - zobacz czy na igłach są czarne kropki. Donica 15 l to nie jest dużo. Więc raczej nie licz, że roślina sobie poradzi bez wody. Donice, w których rośliny mają zimować na zewnątrz powinny być ocieplone. Można spróbowąc z jakimś jałowcem kolmnowym, np. "Arnold", "Suecia Nana", "Sentinel". Albo szczepioną na pniu sosną.Można też spróbowąc szczepioną na pniu karaganę lub kruszynę "Asplenifolia". Albo kepę jakieś okazałej trawyA jeśli ma zimować wewnątrz to może być coś z egzotów - np. jakiś cytrus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 07.07.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Coś mam pecha do iglakow.... a sądziłam, że z nimi będzie najmniej problemów... Mam trzy świerki Sander's Blue i zauważyłam, że od środka usychają A już sie cieszyłam, bo zauważalnie podrosły Widać, ze już na zewnątrz z lewej strony te igiełki nie są takie jak powinny być... w środku wygląda tak Przędziorek? Edytowane 7 Lipca 2012 przez Elena76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.07.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 pestka a ja słyszałam ze na meduze to mocz się stosuje Sprawdziłam na własnej skórze ten sok pomidorowy. W Śródziemnym na wybrzeżu afrykańskim, są takie okresy, kiedy jest inwazja meduz. Wlazłam w takie kłębowisko, na szczęście tylko jedną stopą. Pali, piecze i puchnie, a sok pomidorowy jak balsam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 07.07.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Elfir, mam 8 sztuk malutkich świerków (takich na 15-20 cm) - podobno jedne są "zwykłe", a drugie to Conica. Po czym można odróżnić młode Conica i stwierdzić, że to na pewno to? bo jak sobie wsadzę na rabatkę świerka, który mi zacznie rosnąć w tempie "zwykłego", to będzie klops. tak wyglądają - chyba rzeczywiści to różne gatunki, ale czy któreś z nich są Conica? 1. te mają przyrosty leciuchno niebieskawe 2. a te bardzo delikatnie żółtawe I jescze mam pytanie o OSTRÓŻKI - mam je od 6 lat i zawsze po pierwszym przekwitnięciu (jak zawiązują nasiona), ścinam je do ziemi i one sobie odbijają od zera i drugi raz kwitną na przełomie sierpnia/września. Wyczytałam, że najlepiej je przesadzać wiosną, ale zakładam optymistycznie, że do wiosny zdążę sprzedać ogród, w ktorym teraz rosną. Czy jest szansa, że jak je teraz przytnę i przesadzę do nowego ogrodu, to się przyjmą? skoro i tak będą niejako zaczynać od zera, jak na wiosnę? Edytowane 8 Lipca 2012 przez Tatarak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rene161 07.07.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 Elfir, kupiłam catalpę tak jak mi radziłaś bardzo ładnie wygląda .Mam do Ciebie pytanie jakimi roślinami ją podsadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Przędziorek? Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Elfir, mam 8 sztuk malutkich świerków (takich na 15-20 cm) - podobno jedne są "zwykłe", a drugie to Conica. Żadne z nich nie są "Conica". Za luźny pokrój. I jescze mam pytanie o OSTRÓŻKI - mam je od 6 lat i zawsze po pierwszym przekwitnięciu (jak zawiązują nasiona), ścinam je do ziemi i one sobie odbijają od zera i drugi raz kwitną na przełomie sierpnia/września. Wyczytałam, że najlepiej je przesadzać wiosną, ale zakładam optymistycznie, że do wiosny zdążę sprzedać ogród, w ktorym teraz rosną. Czy jest szansa, że jak je teraz przytnę i przesadzę do nowego ogrodu, to się przyjmą? skoro i tak będą niejako zaczynać od zera, jak na wiosnę? Możesz przesadzać jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Elfir, kupiłam catalpę tak jak mi radziłaś bardzo ładnie wygląda .Mam do Ciebie pytanie jakimi roślinami ją podsadzić ? To tak jakbyś zapytała - kupiłam sobie kanapę do pokoju - jakie dodatki mam dobrać? Przecież to zależy od wystroju i pomyslu na ogród. Może nie być niczym podsadzana. Możesz posadzić byliny, krzewy iglaste lub liściaste. Jak mam doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 w zasadzie po posadzeniu i tak liściaki warto przyciąc, niezależnie czy były duże czy małe. Ja to zalecam w opisie swoich projektów. One szybko odbiją - a im większa bryła korzeniowa, tym odrostów będzie więcej (krzew się zagęści) Boję się jedynie, że forsycja nie zakwitnie w przyszłym roku, bo późne cięcie. Dzięki, ale kiedy powinny wypuścić pędy po takim przycięciu? Chodzi o to, kiedy mam stwierdzić, czy żyją, czy jednak uschły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 To czy uschły widać od razu - mają szare lub brązowe pędy w środku. Zywe są zielonkawe.Odrastać powinny po max 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Elfir!Nie było mnie wczoraj w domu, przyjeżdżam i widzę, że na dużej części są rozsypane nasiona trawy,(czyli domyślam się,że założony trawnik), ale między nasionami pełno drobnych kamieni, czy tak może zostać, czy zgodnie z tym co sama się naczytałam powinno być bezwzględnie wyczyszczone?W czym mogą przeszkadzać te kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Zwir może być, w niczym nie przeszkadza. Usuwać nalezy rzeczywiście leżące kamienie, bo mogą haczyć o noże kosiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Zwir może być, w niczym nie przeszkadza. Usuwać nalezy rzeczywiście leżące kamienie, bo mogą haczyć o noże kosiarki. http://images42.fotosik.pl/489/e622cd77ba92ac65m.jpg To są kamienie, o średnicy ok. 2-3-4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Elfir!To jest lipa zasadzona w środę, była zielona a teraz jej liście wyglądają tak:http://images41.fotosik.pl/1648/fffcaacf9766b5f4m.jpghttp://images35.fotosik.pl/1516/c1edbed9b44a52b1m.jpg Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 To są kamienie, o średnicy ok. 2-3-4 cm. Nie panikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Co to może być? Antraktnoza lub obwódkowa plamistość liści: http://aktua.republika.pl/lipa.html Typowa choroba przy wysokiej temp. i wilgotności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 A coś z tym mam zrobić, czy tak zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 08.07.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 A teraz mam pytanie odnośnie linii nawadniającej, czy tak może być, czy powinna być zawinięta wokół każdej roślinki? http://images37.fotosik.pl/1666/059f6e9a4d0ffadam.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 (edytowane) jak pisałam, to żwir, trudno by ktoś przesiewał sitem ziemię przed siewem. Wybiera się kamienie, korzenie, ale nie drobne kamyczki, bo jak to fizycznie zrobić (prócz wspomnianego przesiewania sitem)? Linia kroplująca chyba może być (sama nie zakładam ani nie projektuję, więc opieram się jedynie na podglądaniu innych). Masz tam sam piach, jak widzę w dodatku z perzem. Będzie co pielić... Edytowane 8 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts