Elfir 11.07.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Mowiąc szczerze, może już być po ptakach (czyli gąsienica już się przepoczwarza) skoro nie widać szkodnika i lanie chemi nie ma sensu. Jeśli rośnie szybko to się nie przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 11.07.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Czyli ta przepoczwarzona pójdzie sobie won i przestanie mi go jeść? Nowe listki już nie będą takie dziurawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 na zdjęciu widzę, że nowe nie są dziurawe. A skoro roślina rośnie nie ma co sikę zamartwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 11.07.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Elfirku Na poprzedniej stronie napisałam jeszcze kilka zdań o tych moich bukszpanach i ziemi ,w której je posadziłam ,ale chyba ten mój post jakoś tak umknął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 11.07.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Witam , wiem że do tego wątku zagląda chyba najwięcej osób - także miłośnicy róż . Dlatego odważę się poprosić o poradę co może być mojej róży moja pomponella w zeszłym roku była pięknie różowa w tym roku jest b. blada i szybko brązowieje , co jej dolega?? ;:145 http://img72.imageshack.us/img72/4236/img1842v.jpg http://img16.imageshack.us/img16/6416/img1843e.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 duduś - pewnie szara pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.07.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Nie odzywałam się w ramach „niewychodzenia przed szereg”, ale wydaje mi się, że szara pleśń . Moje róże miały w zeszłym roku podobne objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.07.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Na poprzedniej stronie napisałam jeszcze kilka zdań o tych moich bukszpanach i ziemi ,w której je posadziłam ,ale chyba ten mój post jakoś tak umknął... Nie umknął, ale nie zadałaś pytania. Po prostu opisałaś warunki. To normalne, że roślina podsycha jak mu się zetnie duża część bryły korzeniowej. Rośnie w cieniu? Jeśli nie, to koniecznie go osłoń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 12.07.2012 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) Elfirku, czym mogłabym zasłonić bloczki betonowe pod domkiem? Obok jaśminowca rośnie już tam róża i piwonia ale za nimi jest jeszcze miejsce aby coś dosadzić i przy okazji zasłonić te marne betonowe bloczki. Proszę doradź. Drugie pytanko, co lepsze z okrywowych pod żywopłot gdzie ciągle wyrasta podagrycznik - barwinek czy runianka? Edytowane 12 Lipca 2012 przez asiulek123 fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 12.07.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) To normalne, że roślina podsycha jak mu się zetnie duża część bryły korzeniowej. Rośnie w cieniu? Jeśli nie, to koniecznie go osłoń. No ,niestety -ten największy bukszpan rośnie w pełnym słońcu... Spróbuję w takim razie zacienić go jakoś ,a wystarczyłoby glebę w zasięgu korzeni? A czy to wysokie pH ziemi jest prawidłowe dla bukszpanów? Tak , jak pisałam -wykazało mi między 7 a 8 .. Chciałam jeszcze zapytać o cisy -posadziliśmy 6 cisów Hicksii w rządku ,żeby stworzyć taki krótki fragment regularnego żywopłotu -czy powinniśmy je po posadzeniu od razu przyciąć? A jeśli tak , to jak dużo ściąć? Dziękuję Edytowane 12 Lipca 2012 przez magdajusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Elfirku, czym mogłabym zasłonić bloczki betonowe pod domkiem? Obok jaśminowca rośnie już tam róża i piwonia ale za nimi jest jeszcze miejsce aby coś dosadzić i przy okazji zasłonić te marne betonowe bloczki. Proszę doradź. Drugie pytanko, co lepsze z okrywowych pod żywopłot gdzie ciągle wyrasta podagrycznik - barwinek czy runianka? Dasz radę wyplewić podagrycznik? Barwinek ma mniejsze wymagania glebowe niż runianka. Doskonałą rośliną do okrycia bloczków będzie lilak Meyera Palibin, małe krzewuszki (np. Nana Purpurea), hortensje "Anabelle", wysokie tawuły japońskie (np. "Anthony Waterer")- mozna z tych gatunków zrobić taki nieformowany żywopłot dookoła. Albo tylko z jednego z tych gatunków, ale dosadzić co jakiś czas rośliny szczepione na pniu o wys min. 1,2 m (lilak Meyera lub kalinę koreańską). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 No ,niestety -ten największy bukszpan rośnie w pełnym słońcu... Spróbuję w takim razie zacienić go jakoś ,a wystarczyłoby glebę w zasięgu korzeni? A czy to wysokie pH ziemi jest prawidłowe dla bukszpanów? Tak , jak pisałam -wykazało mi między 7 a 8 .. Chciałam jeszcze zapytać o cisy -posadziliśmy 6 cisów Hicksii w rządku ,żeby stworzyć taki krótki fragment regularnego żywopłotu -czy powinniśmy je po posadzeniu od razu przyciąć? A jeśli tak , to jak dużo ściąć? Zacienia się liście! Chodzi o to, by ograniczyć parowanie wody. Skoro jest mniej korzeni, dostarczają liściom mniej wody. W upalnym słońcu (buszkapny wolą cień - w naturze rosną w poszyciu lasów) woda wyparowuje, zaczyna jej brakować w tkankach i roślina usycha. Wyższy odczyn gleby nie jest problemem, bukszpan nie lubi gleb kwaśnych. Cisów nie trzeba ciąć od razu, one ładnie się zagęszczają nawet ze starszych gałązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 12.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) No ładnie.... Czyli niechcący narobiliśmy trochę błędów.... I wystawiliśmy biedaka na patelnię.Dziękuję Ci Elfir za oświecenie:-) Ten bukszpan został posadzony tak,że jest na pierwszej linii wzroku jeśli się stanie na przyszłym tarasie. Ma być częścią takiej grupy roślin (wyspy ?tak się mówi?).Więc może dla ocienienia go od południa posadzić za nim drzewko ze szczepioną koroną? Tylko co ,żeby to nie musiała być wierzba? I żeby ładnie się komponowało z taką kulą? Bukszpan jest wysoki na ok. 90 cm. Edytowane 1 Września 2012 przez magdajusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 (edytowane) Bukszpan może rosnąc w słońcu, bo to zdrowy okaz wytrzymuje. Tylko przesadzany trzeba cieniować. Możesz osłonić siatką cienującą, białą włókniną. Formowane bukszpany dobrze wyglądają w nasadzeniach bardzo uporządkowanych (strzyżone rośliny, duże jednokolorowe plamy) albo romantycznych (róże, ostróżki, lawendy). Edytowane 12 Lipca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 12.07.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Dasz radę wyplewić podagrycznik? Barwinek ma mniejsze wymagania glebowe niż runianka. Doskonałą rośliną do okrycia bloczków będzie lilak Meyera Palibin, małe krzewuszki (np. Nana Purpurea), hortensje "Anabelle", wysokie tawuły japońskie (np. "Anthony Waterer")- mozna z tych gatunków zrobić taki nieformowany żywopłot dookoła. Albo tylko z jednego z tych gatunków, ale dosadzić co jakiś czas rośliny szczepione na pniu o wys min. 1,2 m (lilak Meyera lub kalinę koreańską). Dzięki bardzo za pomoc! Co do podagrycznika to wyrywam tylko to co nad ziemią i to tez nie wszystko O korzeniach mogę zapomnieć Ciężko się tam dostać. Chemią boje się spryskać żeby nie uszkodzić korzeni żywopłotu ( Nie wiem czy pamiętasz ale chodzi o żywopłot zaatakowany przez mszycę - po oprysku ślicznie odbił i zazielenił się ) Mam barwinka pod krzakami owocowymi, czy można go jakoś rozmnożyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.07.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Barwinek bardzo łatwo się rozmnaża. Zobacz czy na pędach nie ma korzonków przybyszowych. Taki pęd odcinasz i wsdzasz do doniczki by się dobrze ukorzenił lub od razu na miejsce, o ile będzie podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.07.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Barwinek u mnie bardzo pięknie się rozmnożył rozkładany na powierzchni i przysypywany ziemią co kawałeczek. No i oczywiście podlewany sowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 12.07.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Chciałam zauważyć, że gąsienice się przepoczwarczają a nie przepoczwarzają, bo to są poczwarki a nie poczwary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 12.07.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Dziękuję. Rozsadzę zatem barwinek pod żywopłotem. Czy takie powierzchowne wypielenie podagrycznika może zaszkodzić wzrostowi barwinka? Który silniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 12.07.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Chciałam zauważyć, że gąsienice się przepoczwarczają a nie przepoczwarzają, bo to są poczwarki a nie poczwary Ja tam w sumie nie widzę różnicy, poczwarka to tylko trochę ładniejsza poczwara Dziewczyny, upewnić się chciałam - w przypadku wszystkich bylin usuwamy przekwitnięte kwiatostany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts