Elfir 03.08.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Aha, nie sadź wrzosów tuż koło lawendy... Obawiam się, że to pomysł z innego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
summer78 05.08.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Elfir,jak oceniasz stosowanie włókniny na rabatch? dużo czytam w necie i widzę odmienne opinie, np. że roślina nie może oddychać i po odsłonieniu włókniny widać korzenie przy powierzchni, które zamiast rosnąć w dół wędrują do powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) na ten temat już dyskutowaliśmy nie raz. Ja wychodzę z założenia, że nalezy unikać i zamiennie stosować rośliny okrywowe. Ale rozumiem ludzi, którym nie chce się pielić a nie stać ich na gęste nasadzenie okrywowych. W tej sytuacji polecam włókniny, które rozkładają się w czasie (albo gazety - pokazywałam kilka stron wcześniej zdjęcia): będą chroniły mlode rośliny a potem albo się je usuwa, albo same powoli znikają.Włóknine trzeba grubo ściółkować, by się nie nagrzewała. Większośc problemów z wywiewaniem kory bierze się z faktu, że ludzie ściółkują zbyt cienką warstwą kory - ot, byle przykryć włokninę/glebę. A kory (lub innego materiału ściółkującego) powinno być ok 10 cm Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Dla lubiących zwiedzać ciekawe ogrody tym razem poponuję wędrówkę po holenderskich: Mien Ruys http://www.mienruys.nl/priv_tuinen Warto sobie poszperać po google grafika wpisując: tuinen (ogrody), siergrassen (trawy ozdobne), moderne tuin (modernistyczny ogród) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Oczywiście pognałam oglądać i mam pytanie Czy jest jakiś sposób na utrzymanie trawnika w taki jak w tym ogrodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 pestka - mam wrażnie że już zadawałaś to pytanie przy okazji innego zdjęcia. Moim zdaniem to zdjęcie wykonano po prostu po przejechaniu kosiarką wyrośniętej trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Zadawałam, ale tak mi się takie ścieżki w wysokiej trawce podobają, że wciąż kombinuję, a nuż widelec jest jakiś sposób, żeby nie rosła zbyt szybko i była taka ładna mięciutka. U mnie nie mogę nie strzyc, bo jak jest wyższa niż 20 cm wygląda ohydnie. Rośnie nierówno przede wszystkim. Może trzeba by użyć jakiejś specjalnej mieszanki nasion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 większośc profesjonalnych zdjęć ogrodów prezentuje ulotne chwile a nie ciągły stan. Myślisz, że zimą w ogrodach Oudolfa wiecznie jest śliczny szron i szadź na roslinach? Chcesz coś w miarę podobnego - może trawnik ze śmiałka darniowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 O, widzisz . Tak miła trawka. Nawet mam kilka. Ale cały trawnik ? to chyba trzeba wysiać Wiem, że ogrody pięknie wyglądają tylko chwilkę, ale dla tych ulotnych momentów warto dużo zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 jest jakiś sposób, żeby nie rosła zbyt szybko i była taka ładna mięciutka. Równą i wolnorosnącą trawę będziesz miała jak zamiast mieszanki wysiejesz trawnik jednogatunkowy z kostrzewy czerwonej. ALE taki efekt będzie tylko wiosną, później trawa zakwitnie. W Sissinghurst na stałe jest taka łąka z przewagą traw i wykoszone w niej ścieżki: Jednak latem trawa wygląda tam tak: Moim zdaniem równie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Śmiałek da efekt kęp sztywnych liścihttp://3.bp.blogspot.com/-0Z5Xhw2_KbI/TamG_Xpl6OI/AAAAAAAAADI/UlxHFI62D14/s1600/025+%25282%2529.JPG Główny efekt dekoracyjnu stanowią jednak jego kwiatostanyhttp://3.bp.blogspot.com/-pL8GRge8KCI/TamOC8MWyyI/AAAAAAAAADY/ZS_eqq3Y80U/s1600/029.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.08.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 chodziło mi o to, że smiałek się łatwo sieje i szybko mozna uzyskać efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Oj sieje się, sieje. Wiem coś o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Oba pomysły są wg mnie okey. Mam tyle miejsca, że mogę obsiać część śmiałkiem, a część kostrzewą. Dorota, a oni tę kostrzewę koszą na krótko po kwitnieniu? A co jeśli skosić ją tuż przed kwitnieniem na max wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A moje się nie sieją, albo nie wschodzą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A co jeśli skosić ją tuż przed kwitnieniem na max wysokość? Yyyy, ale po co ?(pomijam, że na max to się raczej nie da - trawa będzie już leżeć)??? Wiosną masz piękną mięciutką, zieloniutką, a potem latem masz piękną kwitnącą. Nie ma nudy w ogrodzie. Co do Sissinghurst - jeśli koszą tę łąkę to pewnie tylko raz w roku jesienią. Tam jest też mnóstwo kwiatów cebulowych i kosząc trawę osłabialiby cebulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A moje się nie sieją, albo nie wschodzą ??? No podobno nie u wszystkich się sieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Dorota, a oni tę kostrzewę koszą na krótko po kwitnieniu? Popatrz na drugie zdjęcie, to jest to samo miejsce tylko inne ujęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ok. Widzę. Mnie to nie przeszkadza. Mój trawnik to tyle zachodu, że coś mnie trafia. Rozważam też kawałek tuż przy domu obsadzony którąś turzycą, a w tzw. lasku za radą Mariusza Surowińskiego widziałabym Brachypodium sylvaticum. Coraz bardziej mi się te chciejstwa krystalizują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 05.08.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ok. Widzę. Mnie to nie przeszkadza. Mój trawnik to tyle zachodu, że coś mnie trafia. Więc wyznacz część pod łąkę kwietną i przestań tam kosić - zobacz jak to będzie wyglądać. Rośliny kwitnące lub inne pożądane można wsiewać/wsadzac w przygotowane wsród takiej łąki koła/pasy przekopanej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts