Alunek 21.08.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 nasza droga jest dosyć wąska,ale nikt nie parkuje na pasie zieleni. Potencjalne drzewa też raczej nie powinny ograniczać widoczności, bo droga ma moim odcinku jest prosta jak drut. To mi zależy na drzewach, bo chciałabym ,żeby one ograniczały wiatry, które są intensywne w okresie jesiennym. Skontaktuję się z zarządem dróg, jak to formalnie załatwić. Dzięki za pomoc Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 ale jak zaparkuje przy krawędzi jezdni to nie otworzy drzwi samochodu od strony pasażera, jeśli na pasie będą rosły krzewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 dorotko, u nas zarząd dróg nawet nie zasiał trawy. Po zakończeniu drogi usypał kopczyki ziemi w pasie i radzcie sobie sami mieszkańcy. Nikt z miasta od tej pory a minęło już 7 lat nie zainteresował się tym pasem. To my sami sialiśmy trawę i ją pielęgnujemy. Jeden z sąsiadów posadził kilka jarząbów.Z tego co wiem bez pozwolenia i nikogo to nie zainteresowało. Tak, czy siak ja pójdę sformalizować sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 to pozostają tylko drzewa..myślałam o głogach dwuszyjkowym lub akacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 robinie późno wypuszczają liście. Lepiej wybrac gatunek, który szybko się zieleni i nie ma za szerokiej korony. Np. topolę Simona "Fastigiata". To topola balsamiczna i nie wytwarza "puchu". Ale tak naprawdę na ulicy dobrze wyglądają jednorodne szpalery drzew na całej jej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 tak, myślałam o jednym gatunku Poszukam informacji o tej topoli. Dzięki za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 ale chodzi mi o to, by sąsiedzi mieli to samo - cała ulica z jednego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 na naszej ulicy tylko jeden sąsiad ma posadzonedrzewa- są to jarząby mączne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 to może iść w to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 może być jarząb. Czy on szybko rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 znam szybsze. Ale nie każde szybko rosnace nadaje się do obsadzenia ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 21.08.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 tak pytam...mam małego jarząbka mącznego w swoim ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominique18 21.08.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Elfir mam maleńkie pytanie Jakiś czas temu pisałac o przesadzaniu sosny, że najlepiej obkopac na wiosnę tak żeby wypuściła korzenie w dół i na jesień przesadzić (może pomyliłam pory roku) czy to dotyczy tez innych drzew? Będe przesadzać na wiosnę klony szczepione sadzone rok temu w maju i boję się o ich korzenie a chcialabym żeby sie przyjęły. Korony mają ponad metr średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dotyczyło to iglaków.Klony i inne liściaste przesadza się w okresie bezlistnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 21.08.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Elfir, jeśli możesz ...zerknij na priv.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 22.08.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witaj Elfir. Mam pytanie odnośnie grujecznika japońskiego. Posadzony został w tym roku i fajnie zaczął przyrastać. W jaki sposób mogę doprowadzić do tego, aby korona zaczynała się od wysokości 1,5 m. Gałązki puszcza od samej ziemi, ale jest młody więc nie chciałabym go zniszczyć. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 usuwaj dolne gałązki - to się nazywa podkrzesywanie. Im młodsze usuniesz tym dla drzewka lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 22.08.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam ponownie Elfirku, czy na rabatce, którą mi pomogłaś zaprojektować - rozplenice, lawendy, róże okrywowe i róża na pniu mogę dodać rozchodniki i rojniki? Czytam, ze one ładnie wyglądają na skalniakach ale nie mam niestety u siebie na niego miejsca Dostałam 2 rojniki i bardzo mi się spodobały. Myślałam nad tym aby dokupić kilka rojników i rozchodników. A może lepiej po prosu wsadzić je do glinianej donicy lub skrzynki? W jakim towarzystwie można je sadzić? Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez asiulek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 23.08.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Elfir, wczoraj robiąc obchód moich roślinek zauważyłam coś niepokojącego w ambrowcu amerykańskim - posadzony w tym roku, ale ma już tak z 2,5 m wysokości. W miejscu wychodzenia gałązki (jakieś 20 cm od podłoża) zobaczyłam, że zrobiła się taka ciemna dziurka i wyciekła jakiś ciemny sok? Czytałam o jakiś chrabąszczach, które się rozwijają pod korą, ale to ma miejsce w starych drzewach? Może jakiś okoliczny kot pazury ostrzył i zadrapał. Nie wiem. Poradź co robić - jakaś maść na rany o działaniu przeciwgrzybicznym? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Asiulek - Nie widzę tego kompletnie. Może po prostu nie rób tam różanki tylko żwirową rabatę kserotermiczną - wówczas pasują i kostrzewy i rozchodniki, rojniki, przegorzan, mikołajek, bylice. Z iglaków na takiej rabacie mozna posadzić mały jałowiec, szczepioną sosnę. Zuzinta - podrapanie przez kota a dziura wygryziona przez trociniarkę zdecydowanie się różnią.Trudno mi powiedzieć co to jest nie widząc.Weź cienki drucik i sprawdz jak głęboko jest dziura. Przy okazji przebijesz nim larwę, jeśli wlazła do środka. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts