Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W naturze rosną na suchych bielicach (czyli jałowych, kwasnych glebach, w borach sosnowych) - ale dotyczy to jalowca pospolitego. Bo taki nadbrzezny rośnie na skałach, a sabiński na skałach wapiennych.

Duduś - nie wymieniaj gleby tylko lekko ją polepsz kompostem przy sadzeniu - inaczej roślina wytworzy tylko korzenie w obrębie lepszej ziemi, zamiast puścić je głeboko w dół. I podlewaj umiarkowanie ale regularnie, póki się nie ukorzeni

Nie syp TYLKO tej lepszej ziemi (klasy rolnicze 1, 2 klasa dotyczą GLEB rolnych a nie ziemi nawiezionej :) ) do dołka tylko wymieszaj ją z ziemią wykopaną z dołka i tym zasyp korzenie.

Obornik nadaje się do przygotowywania ziemi przed sadzeniem na zasadzie przekopania a nie sypania pod korzenie.

jak wyszukiwac wyszukiwarką?

na czerwonym pasku klikasz "zaawansowane wyszukiwanie", przełaczasz na zakładkę "wyszukiwanie". W "szukaj na forum" wybierasz dział "ogrody" w "słowo" wpisujesz szukane słowo np. "przekształcanie" i zaznaczasz szukanie po tematach.

Pod tą nazwą nie znajdujesz akurat tego tematu. Ale wyszukiwarka nie potrafi wyszukiwac słów pokrewnych, więc trzeba wpisywać po kolei odmienione słowo "przekształcić" lub "trawnik". I gdy w końcu wpiszesz słowo "przekształcających" lub "trawniki" znajdziesz ten temat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-TRAWNIKI-w-pi%C4%99kne-ogrody-czyli-ogr%C3%B3d-nowoczesny&highlight=przekszta%C5%82caj%C4%85cych

Elfir, ja z takim pytaniem - mam okazję nabyć brzozy kopane z gruntu - mogę kopać je już teraz? wiem, że wcześniej pisałaś, że rośliny liściaste najlepiej sadzić w okresie bezlistnym... Ale czy się przyjmą jak szybko mrozy przyjdą? czy bezpieczniej będzie je wykopać i zasadzić od razu teraz? dziękuję. I czy wybierac jakąś wysokość? wysokie też się przyjmą?

Dziękuję.

Nie. Liściaste (o liściach sezonowych) przesadza się wyłącznie w okresach bezlistnych i od tego wyjątku nie ma.

W dodatku duże brzozy (takie, którym kora zaczęła się wybarwiać na biało) się nie przyjmują, jeśli nie były szkółkowane wczesniej.

Witam Elfir,

czy mogłabyś zerknąć na moje zdjęcia i podpowiedzieć, co zrobić z tym kawałkiem ziemi obok schodów ( z jednej i drugiej strony) - równać czy zostawić??? Do ogrodzenia jest niewiele miejsca (od ściany domu 5m, strona zachodnia). Mąż upiera się, żeby zostawić te górki (schody z kostki brukowej wzmocnione są betonem, a pod oknem kuchennym jest rura), więc podniesione rabaty rozwiązałyby kilka problemów. Ja z moją kiepską wyobraźnią jakoś tego nie widzę...

P1060633.JPG

P1110273.JPG

P1110278.JPG

Witam, mam pytanie - co można zasadzić przy tarasie od strony południowej, żeby w miarę szybko urosło, ładnie wyglądało i dawało cień?

Chodzi o drzewko tak? Może być klon jesionolistny w którejś z kolorowych odmian. Albo brzózki odmianowe (np. Schneverdinger Goldbirke) lub brzoza pożyteczna "Doorenbos"

czy mogłabyś zerknąć na moje zdjęcia i podpowiedzieć, co zrobić z tym kawałkiem ziemi obok schodów

W tej chwili masz i tak za duży spadek, więc przydałoby się podeprzeć skarpę palisadą. Ponieważ ziemi trzeba trochę nadsypać, by skarpę wyrównać, dobrze jest zrobić izolację przeciwwodną, jeśli na tej ścianie jej nie ma.

Ponieważ na takiej skarpie jest sucho a podlewanie tak blisko ściany budynku nie jest wskazane, polecam gatunki sucholubne.

Jakiś kolumnowy jałowiec, kosodrzewiny, płożące jałowce do zakrycia palisady. Do tego juki, perowskie, rozchodniki, bylice, przegorzany, mikołajki

http://images47.fotosik.pl/1519/030ec91a66ded920.jpg

Edytowane przez Elfir

Dziękuję, jesteś niesamowita!

Pozwolę sobie jeszcze zapytać o żywopłot, co byś poleciła? Miejsca jak widać nie za dużo, do tego mam psa, a z tego co czytałam lepiej mu zostawić trochę miejsca wzdłuż ogrodzenia. Strona zachodnia, oprócz tego co nawieźliśmy, to mamy piaszczystą ziemię. Za płotem droga gruntowa, baaardzo się kurzy.

Pozdrawiam

na piasczzystej ziemi to raczej tylko jałowiec ma szansę z iglaków. Mozna posadzić jałowiec wirginijski 'Canaertii' - bardzo dobra odmiana żywopłotowa.

Z tym, że pies podlewa iglaki i wówczas one usychają. Na froncie, na szerokości domu, lepiej posadzić iglaki wyprowadzone w formie kulek lub stożków na pniu i podsadzić je berberysem "Bagatelle" lub "Atropurpurea Nana". Wówczas igły sa chronione przed moczem, bo sa wysoko, a pnie chronione sa przez kłujące berberysy.

Natomiast wzdłuż ulicy, poza szerokością budynku można zrobić szersze nasadzenia i otoczyć jalowce z dwóch stron rabatami liściastymi albo od strony ulicy i "psiej ścieżki" postawić niewysoki płotek.

Dobrze jest psu zbudować psią "toaletę" do załatwiania swych potrzeb. A na rabatach (np. na początku i końcu rabaty) ustawić np. duży kamień obsypany żwirkiem - będzie to wyrazisty element do znaczenia moczem.