Mymyk_KSK 08.02.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 radziłabym też pobielić tej zimy, jak drzewka owocowe. Póki co, są pobielone śniegiem Ledwo co im korony wystają, jak je bielić? Najlepiej to pobielić jeszcze jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 08.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Witammam pytanie, częściowo nawiązujące do pytania, które już wyżej padło. Mam dom na IVa klasie ziemi mieszanina gliny z piaskiem. Przed i wzdłuż jednego z boków domu (w kształcie litery L) chciałabym posadzić drzewa zasłaniające mnie przed wiatrem i wzrokiem sąsiadów - raczej wysokie. Fragment ogrodzenia o którym mówię znajduje się od strony północno zachodniej. Krótsza część litery L ma dostęp do świata słonecznego, część dłuższa praktycznie tonie w cieniu, Dodatkowo ograniczają mnie rury kanalizacji które biegną w odległości 4 metrów od ogrodzenia - stąd należałoby "wejść" w rośliny z palowym systemem korzeniowym, żeby nie było niebezpieczeństwa naruszenia infrastruktury. Ponieważ mam dom asymetryczny chciałabym aby ta część była częścią ogrodu była częścią "Leśną". Planowałam zasadzić w części zacienionej cis i choinę oraz daglezję (ta ostatnia ze względu na duży rozmiar i tylko 4 metry może stać pod znakiem zapytania). W grę wchodzą także przerywniki z leszczyny.W rogu planuję dąb (tu nie pasuje mi system korzeniowy). Nie do końca czuję temat roślinności więc proszę o radę, czym to uzupełnić. by było gęsto wysoko i nie przeszkadzał tym rurom. Poza tym trzeba by chyba jeszcze obsadzić dolne partie - może jakieś jałowce przerywane może dereniami. Poza tym brakuje mi tu mocniejszych akcentów (stąd pomysł tego dębu). Bardzo chciałam trochę koloru zwłaszcza po krótszej części "L-ki" skąd faktycznie idą rury. A metasekwoja jaki ma system korzeniowy.Będę wdzięczna za radę /ewentualnie niezbyt głośne wyśmianie błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.02.2010 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 ktoś słyszał wogle kiedy wiosna będzie???? W ogóle to będzie. Słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 09.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 przepraszam bardzo koleżankę po fachu, ale zwrot był zamierzony i tylko szkoda, że nikt nie załapał...oprócz Ciebie drogie Słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.02.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Pewnie załapali, tylko po co mają po mnie powtarzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam Dość płytko korzenią się różaneczniki, enkianty, azalie, kalmie oraz oczarowate. Ale trzeba im zapewnić kwaśną glebę i stałą wilgotność. Do tego gąszcz tawułek, parzydeł, paproci, rodgresji itp. A z z wyższych niewielkie klony - klony mają płytki system korzeniowy, wiec może nie uszkodzą infrastruktury?. Problem z palowym systemem korzeniowym polega na tym że tak korzenią się głównie rośliny rozmnażane generatywnie (nasiona) a nie wegetatywnie (sadzonki). W szkółkach ogromną ilość roślin rozmnaża się wegetatywnie. Na jakiej głębokości idą instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 09.02.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Witam Dość płytko korzenią się różaneczniki, enkianty, azalie, kalmie oraz oczarowate. Ale trzeba im zapewnić kwaśną glebę i stałą wilgotność. Do tego gąszcz tawułek, parzydeł, paproci, rodgresji itp. A z z wyższych niewielkie klony - klony mają płytki system korzeniowy, wiec może nie uszkodzą infrastruktury?. Problem z palowym systemem korzeniowym polega na tym że tak korzenią się głównie rośliny rozmnażane generatywnie (nasiona) a nie wegetatywnie (sadzonki). W szkółkach ogromną ilość roślin rozmnaża się wegetatywnie. Na jakiej głębokości idą instalacje? Dziękuję za odpowiedź. więc głębokość to ok 1.5 metra właśnie takiej odpowiedzi troszkę się obawiałam - sama już mimo maleńkiej wiedzy zdołałam się przekonać, że bezproblemowe byłyby rośliny które wymieniłaś. Ale ja sobie strasznie wymarzyłam taki właśnie ogród o którym pisałam wyżej. Stąd chcę jeszcze powalczyć zanim ulegnę pod presją strachu że mi rośliny rozwalą rury. A może ja jestem przewrażliwiona co do bliskości ok 3,5 do 4 metrów od rureczek wszelkich? A może masz namiary na jakieś strony typu baltezers w których będą przykładowe aranżacje takiej północnej strony świata. Chciałabym bardzo sama stworzyć swój ogród - jako że 100 hektarów ziemi w doniczkach nie przygotowało mnie do tego stąd prośba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jak ma ci bezpieczeństwo rur spędzać sen z powiek to wkop na głębokość 1,5 m przegrodę (np. sztywne PCV) przy rurach. Korzenie je wtedy ominą. I możesz przestać się przejmować czy roślina ma system palowy czy wiązkowy korzeni. Korzenie w górę raczej już nie rosną, gdy są pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 09.02.2010 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jak ma ci bezpieczeństwo rur spędzać sen z powiek to wkop na głębokość 1,5 m przegrodę (np. sztywne PCV) przy rurach. Korzenie je wtedy ominą. I możesz przestać się przejmować czy roślina ma system palowy czy wiązkowy korzeni. Korzenie w górę raczej już nie rosną, gdy są pod ziemią. Mądrego to i miło posłuchać tak i zrobię. Proste acz genialne A co myślisz o przedstawionym przeze mnie zestawieniu roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.02.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jak chcesz efekt leśny to dodaj jeszcze rodzime drzewa, np. klon polny - znosi zacienienie. A także np. grab. Albo świdośliwę - niepolska, ale ładnie kwitnie na wiosnę. Chcesz mieć tam system podlewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 10.02.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witaj Elfirku mam pytanie. Moja Pinus wallichiana (griffithii) dziwnie zaczęłam już na jesień wyglądać a teraz to jest jeszcze gorzej. Mianowicie, dostała żółtych igieł, ale tylko tych starszych, tegoroczne przyrosty są zielone jak takie "pędzelki" na końcach. Te igły co zżółkły zaczęły tez opadać, teraz widzę że jest prawie łysa i ma na końcach te zielone "pędzelki". posadziłam ją w tym roku. Czy ona tak ma czy może coś jej jest? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 10.02.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Albo świdośliwę no i owoce daje - mało popularne, ale jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Witaj Elfirku mam pytanie. Moja Pinus wallichiana (griffithii) dziwnie zaczęłam już na jesień wyglądać a teraz to jest jeszcze gorzej. Nie martw się. Jak sadziłam ją po raz pierwszy, jej właściciel też rozpaczał. Ona jest troszkę wrażliwa na mrozy, zwłaszcza młoda, wiec teraz pogoda jej nie rozpieszcza. Wiosną odbija. A najstarsze igły każda sosna z czasem zrzuca. Jak się zagęści, nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 10.02.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 dziękuję Elfirku.Jeszcze dla zobrazowania wkleję zdjęcie, ale tu na zdjęciu ją widać, na pierwszym planie. Zdjęcie jest z czasu, gdy ten proces dopiero się zaczął, widac jak od góry, pod "pędzelkami: zaczynają żółknąć igły i opadać. Z czasem cała się taka zrobiła z pędzelkami na końcu. http://foto0.m.onet.pl/_m/f1cf6b671195550a4a22372172e447a0,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 10.02.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jak chcesz efekt leśny to dodaj jeszcze rodzime drzewa, np. klon polny - znosi zacienienie. A także np. grab. Albo świdośliwę - niepolska, ale ładnie kwitnie na wiosnę. Chcesz mieć tam system podlewania? na chwilę obecną to nie - poczekam jak już się wybuduję. Na razie myślę o zbieraniu deszczówki dziękuję za podpowiedz mam nadzieję że jeszcze trochę i będę miała choć w zarysach projekt - samodzielnie stworzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikielback 10.02.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Albo świdośliwę no i owoce daje - mało popularne, ale jednak a już sprawdziłam na razie podchodzę nieufnie do tematu i myślę ze trzeba przemyśleć sprawę powiększenia spiżarni bo jak tam nasadzę drzew owocowych to pasteryzacja może przyjąć rozmiary przemysłówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.02.2010 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Mundzia - na wiosnę obejrzyj czy nie ma czarnych plamek na igłach - na wszelki wypadek. http://images26.fotosik.pl/141/a4c33d031a042c35med.jpg Za krzewuszką rośnie też himalajska - ona też po posadzeniu bardzo martwiła gospodarzy, bo zostały jej najmłodsze igły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 11.02.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 no teraz na zdjęciu wygląda pięknie mam nadzieję że moja też taka będzie... obejrzę ją na wiosnę... dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotek999 16.02.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Elfir - proszę o radę, od strony zacienionej posadziłam w gazonie róże pnące sympatia - wiem że muszę w tym roku je przesadzić - bo marnie mi kwitły - ale szukam jakiś fajnych pnączy na tą stronę ( gazon jest przy tarasie od strony sypialni). Proszę o radę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Jeśli zagląda tam czasami światło to może powojnik, z tych bardziej cienioznośnych odmian: "Generał Sikorski", "Doctor Ruppel",.poza tym np. bluszcz, kokornak, akebia, przywarka, hortensja pnąca, cytryniec chiński, w cieplejszych rejonach wiciokrzew Henry'ego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts