Irma 29.08.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 ok, dzięki zastanowię się czy 2 m da radę.posadziłam obok hortensje i cisy i jak to wszystko urosnie to bedzie masakra...zawsze robię ten sam bład... a co z przesadzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.08.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 dziekuje, podoba mi sie ogrod na drugim zdjeciu (pierwszego nie widze) oraz ogrod amerykanski klasyczny. to cale pole jest moje plus jeszcze spory pas obok, obok sasiedztwo z otwartym ogrodem minimalistycznym duzo kostki, malo nasadzen glownie jalowcow i pojedynczych drzew chyba bukow czerwonych placzacych. droga dojazdowa nieuczeszczana mocno, konczy sie na naszej dzialce, dalej juz tylko polna drozka do lasu. glebe na pewno przed budowa sprawdzimy badaniem geologicznym ale juz wiemy ze pod humusem na pewno jest ziemia ciezka, zyzna byc moze gliniasta. masz tez racje co do sosen, samosiejek na tym naszym kawalku jest kilka juz takich k. metra, choc ja sosny bardzo lubie no nic jakby co to pozwole sobie jeszcze zapytac, na razie moge myslec, ogladac a jak zacznie sie budowa to ruszyc pelna para. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 a co z przesadzeniem? Iglaki przesadza się własnie teraz. Myślę, że nie jest to jakiś stary okaz, więc nie potrzeba szkółkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 To cale pole jest moje plus jeszcze spory pas obok, Z jakiego jesteś rejonu Polski? Bo prócz debów można posadzić klony, lipy, graby, buki, by się ładnie przebarwiało na jesień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 29.08.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Z jakiego jesteś rejonu Polski? Bo prócz debów można posadzić klony, lipy, graby, buki, by się ładnie przebarwiało na jesień. z wybrzeza a np. brzozy tez moga byc? uwielbiam je mimo ze chyba powszechnie uwazane sa za chwasty , nie preszkadza mi tez zrzucanie lisci, trawnik na pewno bede chciala oganiczyc do minimum no i koniecznie woda w ogrodzie jakies oczko z kaskadka bardziej naturalne zrodelkowate (cokolwiek to znaczy:rolleyes:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 29.08.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Dla zainteresowanych artykuły o historii ogrodów: http://www.historiasztuki.com.pl/022_OGRODY_08_MOD.html No... To są dopiero "ogródki "! Jak bym mogła wybierać, to chciałabym te wszystkie krajobrazowe przy zamkach i pałacach Elfir - jak szerokie są te wielkie rabaty bylinowe w angielskich ogrodach ? Żeby ładnie wyszło takie stopniowanie wysokości roślin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 magdajusz - Rabaty sa szerokie na ok 2-3 m. TAR - brzozy mogą być, ale tak naprawdę to szkoda stanowiska na nie. To rośliny ubogich piasków a nie żyznych glin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 29.08.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 chciałabym miec taki...jak to zrobic?http://www.historiasztuki.com.pl/images/OGRODY/Bois-des-Moutiers-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdajusz 29.08.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Rabaty sa szerokie na ok 2-3 m. Mam taką z dwa i pół metra wzdłuż całego płotu z jednej strony działki. Rośnie już tam trochę różnych krzaczków i bylin. Największą byliną jest tam Sadziec (chyba jakaś odmiana ogrodowa). Dostałam wielką sadzonkę od koleżanki- strasznie mi się podoba jak teraz kwitnie ,jest taki okazały i ozdobny Elfir - czy jest więcej podobnych bylin -wielkością i pokrojem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 magdajusz - rudbekie - np. R.nitida, słoneczniczek, chaber wielkogłówkowy, parzydło, swiecznica, języczki, rabarbar palmowy Irma - najlepiej mieć wilgotny, kwasny las i jakieś 80 lat wolnego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 29.08.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Irma - najlepiej mieć wilgotny, kwasny las i jakieś 80 lat wolnego czasu no i jak teraz żyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 29.08.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 no i jak teraz żyć? Jak "rzyć" panie premierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiulek123 29.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 W ten sposób nie potrafię ci odpowiedzieć na pytanie. Masz za wąski pasek by wogóle mówić o jakichkolwiek kompozycjach. W takim miejscu raczej sadziłabym pasem gatunki wyższe + rośliny okrywowe w grupach. Przykre to ale na pewno masz rację - kompozycji nigdy tu nie stworzę Skupię się na tym co mam, powierzchni nie powiększę. Jak się powinno zatem sadzić np 3 szt Funkii (jednego rodzaju) aby to dobrze wyglądało - obok siebie w pasie czy dwie z przodu jedna z tyłu ? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.08.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Raczej funkami podsadzaj wyższe rośliny. Nie rób z nich jakiś szczególnych kompozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2012 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Aaaa!!!Zaraz mnie szlag trafi. Czy ktoś wie gdzie dostać wierzbówkę kiprzycę? Robię projekt naturalistycznego mini-parku i chcę wykorzystać rodzime gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.08.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Aaaa!!! Zaraz mnie szlag trafi. Czy ktoś wie gdzie dostać wierzbówkę kiprzycę? Robię projekt naturalistycznego mini-parku i chcę wykorzystać rodzime gatunki. u mnie to rośnie po prostu przy drodze, nawet myslałam, że to jakieś zdziczałe floksy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Wiesz, kosztorysant nie wpisze do projektu "proszę sobie wykopać 170 sz na polu". Roślina jest śliczna, długo kwitnie i widywałam ją w ogródkach - ale właśnie takie "kradzione" ze środowiska naturalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.08.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 elfir tu znalazłam kłącza http://www.apiflora.sklepna5.pl/towar/55/wierzbowka-kiprzyca-chamaenerion-angustifolium-klcza.htmlobecnie brak, ale może w innym terminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.08.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 jak obejrzysz ten sklep to on istnieje chyba tylko na papierze, bo reszta też nie jest dostępna. trudno, nie będzie ogrodu naturalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 30.08.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 albo jest mocno sezonowy ja w ogóle nie korzystam ze sklepów wysyłkowych roślinnych, więc ich nie znam chciałam zaproponować wieczornik panieński w zamian, ale jego chyba jeszcze trudniej znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts