magdajusz 07.10.2012 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Elfir -chciałam Cię zapytać o Grab Fastigiata- dzisiaj już prawie go kupiłam ,bo jestem zdecydowana na to drzewo. Oglądając je dzisiaj w szkółce wybrałam taki najgęściejszy ,ale zobaczyłam ,że ma dwa przewodniki (stąd ta gęstość pewnie:-)) Moje pytanie - czy drzewo o takiej kolumnowej formie powinno mieć jeden wyraźny przewodnik ? Czy raczej nie ma to znaczenia?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacha.crac 07.10.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Elfir, pytanko o sosne czarna...kupilismy i jakos z rozpedu posadzilismy w ziemi kwaśnej do iglaków (3,5 - 4,5 ph) potem doczytalam w necie ze sosny lubia ziemie zasadowa...spanikowana zadzownilam do ogrodnika ktory sprzedawal nam sosny, stwierdzil ze zostawic nie przesadzac, poradzi sobie (ponoc rosan na wrzosowiskach i nic im sie nie dzieje w kwasnej glebie) Co Ty sadzisz? przesadzic ja do zasadowej gleby czy zostawic w tej kwasnej? dzieki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.10.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Elfir, pytanko o sosne czarna...kupilismy i jakos z rozpedu posadzilismy w ziemi kwaśnej do iglaków (3,5 - 4,5 ph) Moim zdaniem te rochę torfu nie ma żadnego znaczenia. Podłoże o pH ok 4 przygotowane wiosną pod różaneczniki pod koniec sezonu ma już nierzadko wartosć pH w okolicach 6,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 08.10.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Elfir, u mnie kolejny iglak choruje Czy wiesz może co zaatakowało mojego świerka? Od środka niszczeją jego gałązki. Cały pień jakiś jest dziwny - jakby omszony da się go jakoś uratować ? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.10.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 kolejny iglak choruje Mszyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 08.10.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Mszyca na świerku? o kurde. To co mogę teraz zrobić? Da się go jakoś uratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.10.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Mszyca na świerku? Jasne i to bardzo chętnie np miodownica świerkowa pędowa, mszyca świerkowa zielona. Pryskać trzeba. Karate, Confidor, Mospilan itp. U mnie sprawdza się również mydło potasowe. Wczesną wiosną natomiast oprysk olejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 08.10.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Dziś pryskam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 08.10.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 A przędzioka też nie było, przypadkiem?Polecam olejowy oprysk wiosenny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 08.10.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Mam nieco dziwne pytanie ... Chodzi o mój lasek z wejmutek. Chcę coś pod nimi posadzić (pomysłów mam wiele) ale jak w piątek zbierałam pod nimi maslaczki to zaczęłam się zastanawiać, czy te różnorakie nasadzenia (nie wiem jeszcze czy hosty, czy jakaś trawa czy też coś innego) nie spowodują, że grzyby mi wyginął ? Wiem, że one rosną pod sosnami, ale dlaczego pod niektórymi jest ich dużo a pod niektórymi wcale ? Czy wysoka trawa przeszkadza im rosnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marfa 08.10.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Mam pytanie o pęcherznicę. Kupiłam i chcę posadzić. Czy mam ją przycinać? Czytałam, że pierwsze cięcie zaraz po posadzeniu, ale wszędzie też piszą, że ciąć na wiosnę.. więc już nie wiem :/ Jeśli ciąć to jak? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 To ja zapytam o katalpę.Wsadzona na wiosne pierwsze pare miesiecy ładnie sie trzymała.W tej chwili http://images49.fotosik.pl/1641/fb791e8db2877c06med.jpg mam wrazenie ze od czasu kiedy uskuteczniłem automatyczne nawadanie zaczął się problem.Mozna jakos ratować czy spisać na straty ?pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Przy okazji pęcherznic mam pytanie: kupiłem pęcherznicę niby diabolo. Obciąłem bardzo nisko po posadzeniu (koniec sierpnia). Tera odrastają im liście i są koloru ciemnozielonego. To normalne, czy też moje diabolo w cale nie są diabolo? Pozdrawiam A nie rosną w cieniu? Skoro kupiłeś z ciemnymi liśćmi najprawdopodobniej się wybarwią z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Po wichurze mój głóg Paul's Scarlet uszkodził się. Rośnie u mnie już 4 lata, chcę spróbować go uratować i potrzebuję porady jak to najlepiej zrobić. Od wiatru położył się zupełnie, palik który go podpierał połamał się, a drzewko pękło do połowy pnia w miejscu gdzie zaczynają się korzenie. To miejsce które jest przysypane ziemią. Postawiliśmy drzewko do pionu, wbiliśmy nowe paliki. Czy mogę coś jeszcze zrobić ? Czy da się go uratować ? Nie bardzo dało się to obwiązać, bo do czego, do korzeni ? To miejsce złamania jest około 2 cm pod powierzchnią. Podpowiedz mi proszę co z tym zrobić, czy da się uratować ? Już po drzewku. To, co odrośnie od korzenia to będzie podkładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Elfir czy róże okrywowe przycina się na wiosnę? Moja lawenda cały czas kwitnie i ma jeszcze dużo pąków czy mogę jeszcze ją ściąć czy zostawić kwiaty na zimę? Lawendę zostaw. Wiosną przytniesz o 1/2-2/3. Róże przycina się tylko wiosną, przy czym okrywowe tylko jak tego potrzebują - czyli albo sa mało gęste, albo pędy są za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 [ Ale piszę żeby Ciebie pocieszyć. Udało mi się uratować śliwę Pisardi, Ona nie jest sczzepiona tylko rosnie na własnych korzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Moje pytanie - czy drzewo o takiej kolumnowej formie powinno mieć jeden wyraźny przewodnik ? Czy raczej nie ma to znaczenia? Nie musi: http://www.jerichofarms.com/_ccLib/image/plants/DETA-248.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Co Ty sadzisz? przesadzic ja do zasadowej gleby czy zostawic w tej kwasnej? dzieki z góry. Akurat sosny mają wysoką tolerancję odczynu. Zwapnuj po prostu zamiast wykopywać. Sosna czarna wg IBRO lubi gleby obojętne i lekko zasadowe, co nie dziwi zważajac na glebę w jakiej rośnie w naturalnym środowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Wiem, że one rosną pod sosnami, ale dlaczego pod niektórymi jest ich dużo a pod niektórymi wcale ? Czy wysoka trawa przeszkadza im rosnąć ? http://www.wiz.pl/main.php?go=1&op=2&id=375 Nawet mykolodzy nie sa pewni dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shesadda 08.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 To i ja podepnę się pod wątek.Mam kilka pytań.Posiadam i użytkuję od wielu lat ogród warzywno-owocowy(tzn rosną drzewa jabłonki, czereśnie, śliwy, orzechy pod nimi grządki warzywne-pewnie nie jest to za dobry pomysł ale na pozostalej cześci działki ziemia jest pełna gruzu oraz zacieniona przez zabudowania) warzywa na grządkach bardzo słabo rosną ,chorują (pomimo przestrzegania właściwego sąsiedztwa roślin) i jest masa chwastów mimo plewienia (szczególnie powój z głębokimi korzeniami). Co z tym wszystkim zrobić?Czy miernota upraw jest spowodowane tylko sąsiedztwem drzewa czy też może rodzajem gleby?4 lata temu był nawieziony obornik,potem już niczym nie było użyzniane,tylko niektóre grządki odrobiną kompostu(zresztą chyba zle zrobionego bo nie był przewracany).Nie wiem jakiego typu jest gleba(wiem że to 4 klasa) ale jakie ma ph itd-nie znam się na tym kompletnie.Co powinnam więc zrobić?Czy muszą być wycięte drzewa czy może skupić się poprawie stanu gleby? W innej z części działki z kolei(a zastanawiam się czy może przenieśc grządki tam wlaśnie)jest trwanik ale mimo ze byla siana trawa to obecnie rosnie tam mech i osty,o czym może świadczyć ich obecność?Czy warto zrywać darn i robić tam grządki?Jesli tak jakie najlepiej ulokowac tam rośliny?(mam na myśli wyłącznie rośliny jadalne). Kolejnym jeszcze kłopotem w ogrodzie są duże ilości ptaków (wróble ,szpaki)wyjadają świeżo posiane warzywa,a także obgryzają te które już urosły.Czy można się ich jakoś pozbyć? Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania z działką, nie podjęłam jeszcze ostatecznej decyzji i tu też chciałabym poprosić o radę-czy ten mój obecny ogród próbować jakoś reanimować *czy to sie da?)czy lepiej zacząć na "nowym"(z tym że ten nowy jest terenem po zalewaniu gnojówką bydlęcą o czym już tu wspominałam-więc też będzie pewnie z nim nieco kłopotów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts