Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

taka uroda wiciokrzewu - łysieje od dołu. Najlepiej podsadzić wysokimi bylinami lub wymieszać z innym pnaczem - akebia lub powojnikiem.

Jaki gatunek wiciokrzewu? Bo te kwitnace wiosną (przewiercien) ciąc mozna dopiero po kwitnieniu.

Elfir jeszcze jedno mam pytanie dotyczące jodły koreańskiej. Na jesieni zaczęła mocno gubić igły na wszystkich gałązkach jak leci, ale tylko przy pniu. czubek wzrostu też miał igły zażółcone. pasożytów nie było widać, ani żadnych jaj. ciemnych kropek na igłach też. Rośnie raczej w miejscu zacienionym i nieco suchym. Cz powodem takiego stanu rzeczy może być brak wody? Podlewałem ją co prawda dośc często, ale może za mało?

Miejsce zacienione też nie jest najlepsze. Jak już to półcień.

Wszystkie jodły wymagają żyznej gleby o stałej wilgotności.

Ale przyczyn zasychania może być więcej - np. uszkodzenie bryły korzeniowej przez szkodniki.

podkop ją na wiosnę lekko i sprawdz czy bryła się wykształca, czy sa młode korzonki.

To nasadź mieszany żywopłot z:

karagany, berberysu (rózne odmiany), pigwowca okazałego, irgi błyszczacej, rozkrzewionej, perukowca, kolkwicji, ligustra okrągłolistnego "Aureum", suchodrzewu tatarskiego, jasminowca, pecherznicy, ognika, tawuły szarej i trójłatkowej, kaliny hordowiny.

Do tego gdzieniegdzie jałowiec chiński - rózne odmiany kolumnowe.

będzie kolorowo a i owady i ptaki będa miały pożytek

no właśnie - ja mam żywopłot grabowy, posadzony na jesieni. czy powinienem już go przyciąć czy jeszcze poczekać?

A ciąłes przy sadzeniu?

Rośliny zywopłotowe liściaste nalezy skrócic po posadzeniu do wysokości 20-30 cm. Grabu, klonu nie tnie sie wiosna, bo te gatunki płaczą. Trzeba poczekac do czerwca.

taka uroda wiciokrzewu - łysieje od dołu. Najlepiej podsadzić wysokimi bylinami lub wymieszać z innym pnaczem - akebia lub powojnikiem.

Jaki gatunek wiciokrzewu? Bo te kwitnace wiosną (przewiercien) ciąc mozna dopiero po kwitnieniu.

Nie mam pojęcia co to za gatunek, kwitnie, latem na pomarańczowo.

Pozd.

Elfirku, sosna himalajska wygląda tak po zimie

http://foto0.m.onet.pl/_m/a5bcc5ffff9784b192cff364eeabe4f0,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/0be648f6c6f18666aa519536ca96cfdc,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/ce78cfc450f3d5d27852c4be5e3987b9,10,19,0.jpg

chyba nie jest najgorzej, co?

a jak myślisz, mogę mieć nadzieje jeszcze na t ę sosnę czarna, że jeszcze jej się polepszy?

http://foto1.m.onet.pl/_m/9514b350917c89f0ba108891bc55d3c9,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/73223e14bbc78c49e4777d534c5b1910,10,19,0.jpg

ta jedna zielona gałąź nie pozwala mi jej wyrzucić, nie wiem co jej jest bo ona już od sierpnia a może nawet od lipca zaczęła sie zmieniać, gorszy kolor dostała w porównaniu z innymi...

może chora?

pozdrawiam :)

Sosna himalajska jest nieco wrażliwa na mrozy w młodym wieku i pewnie trochę dostała w kość tej zimy (jej pierwszej na nowym stanowisku). Ma zielone igły i to na czubku, więc starczy wiosną ja otrzepać.

Sosna czarna - nie wiem co mogłoby tak ją załatwić. Rosnąc porządnie już nie będzie, bo pozostał jej zielony tylko boczny pęd. To tanie drzewo, nie ma sensu trzymać jej kurczowo. Jeśli zal tego bocznego pędu, to moze przesadzcie ja gdzies do lasu lub na łąkę :)

a ja mam pytanko kiedy i jak powinno się przycinać krzewy,mam w swoim ogródku takie:berberys czerwony ,różne plożące iglaki,żywotniki tez różne formy,coś pododobnego do ligustru szczepione tworzące kulę,trzmielinę,róże,i jeszcze taki krzew z pięknymi żółtozielonymi sporymi liśćmi,zapomniałam nazwy :roll:

Sosna himalajska jest nieco wrażliwa na mrozy w młodym wieku i pewnie trochę dostała w kość tej zimy (jej pierwszej na nowym stanowisku). Ma zielone igły i to na czubku, więc starczy wiosną ja otrzepać.

Sosna czarna - nie wiem co mogłoby tak ją załatwić. Rosnąc porządnie już nie będzie, bo pozostał jej zielony tylko boczny pęd. To tanie drzewo, nie ma sensu trzymać jej kurczowo. Jeśli zal tego bocznego pędu, to moze przesadzcie ja gdzies do lasu lub na łąkę :)

oki, dziękuję :)