pepi 24.02.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Prosze o porade jak skracamy dwuletni krzew wiciokrzewu. W zeszłym roku przeciąłem na wysokości ok.70cm, i pozostały mi gołe brzydkie łodygi (mało efektowne)Czy przycięcie równo z ziemią zakrzewi rośline bardziej, czy to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 taka uroda wiciokrzewu - łysieje od dołu. Najlepiej podsadzić wysokimi bylinami lub wymieszać z innym pnaczem - akebia lub powojnikiem. Jaki gatunek wiciokrzewu? Bo te kwitnace wiosną (przewiercien) ciąc mozna dopiero po kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 25.02.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Elfir jeszcze jedno mam pytanie dotyczące jodły koreańskiej. Na jesieni zaczęła mocno gubić igły na wszystkich gałązkach jak leci, ale tylko przy pniu. czubek wzrostu też miał igły zażółcone. pasożytów nie było widać, ani żadnych jaj. ciemnych kropek na igłach też. Rośnie raczej w miejscu zacienionym i nieco suchym. Cz powodem takiego stanu rzeczy może być brak wody? Podlewałem ją co prawda dośc często, ale może za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Miejsce zacienione też nie jest najlepsze. Jak już to półcień.Wszystkie jodły wymagają żyznej gleby o stałej wilgotności.Ale przyczyn zasychania może być więcej - np. uszkodzenie bryły korzeniowej przez szkodniki.podkop ją na wiosnę lekko i sprawdz czy bryła się wykształca, czy sa młode korzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 25.02.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 a ja mam pytanie odnośnie żywopłotu interesowałby mnie szybko rosnący i znalazłam informacje o takiej roślince Ligustr pospolity czy faktycznie to byłby dobry wybór na żywopłot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 czy tylko ma szybko rosnąc?Bo o ligustr trzeba dbac by ładnie wygladał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 25.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 tzn szybciej niż inne żywopłoty, a dużo więcej pracy jest przy nim niż przy klasycznych roślinach na żywopłot? a może polecałaby pani coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 25.02.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 klasycznych roślinach na żywopłot To jest klasyczna roslina na żywopłot, no ale wymaga cięcia. Inną klasyczną rośliną na żywopłot jest porzeczka alpejska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Jak ma być ten żywopłot wysoki, jaka gleba, ile światła, jaka role ma spełniać, czy ma być zimozielony czy sezonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 25.02.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 miejsce bardzo nasłonecznione, gleba mieszana piasek z gliną, chciałam aby spełniał role odgrodzenia od drogi co wysokości to góra 2m, co do zieloności zimą to raczej jest mi to obojętne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 25.02.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no właśnie - ja mam żywopłot grabowy, posadzony na jesieni. czy powinienem już go przyciąć czy jeszcze poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 To nasadź mieszany żywopłot z:karagany, berberysu (rózne odmiany), pigwowca okazałego, irgi błyszczacej, rozkrzewionej, perukowca, kolkwicji, ligustra okrągłolistnego "Aureum", suchodrzewu tatarskiego, jasminowca, pecherznicy, ognika, tawuły szarej i trójłatkowej, kaliny hordowiny.Do tego gdzieniegdzie jałowiec chiński - rózne odmiany kolumnowe. będzie kolorowo a i owady i ptaki będa miały pożytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no właśnie - ja mam żywopłot grabowy, posadzony na jesieni. czy powinienem już go przyciąć czy jeszcze poczekać? A ciąłes przy sadzeniu? Rośliny zywopłotowe liściaste nalezy skrócic po posadzeniu do wysokości 20-30 cm. Grabu, klonu nie tnie sie wiosna, bo te gatunki płaczą. Trzeba poczekac do czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 25.02.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no właśnie nie ciąłem, bo był z gołym korzenie i bezlistny...mówili, że wiosną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 25.02.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 taka uroda wiciokrzewu - łysieje od dołu. Najlepiej podsadzić wysokimi bylinami lub wymieszać z innym pnaczem - akebia lub powojnikiem. Jaki gatunek wiciokrzewu? Bo te kwitnace wiosną (przewiercien) ciąc mozna dopiero po kwitnieniu. Nie mam pojęcia co to za gatunek, kwitnie, latem na pomarańczowo. Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysia623 26.02.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 dzięki bardzo!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.03.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Elfirku, sosna himalajska wygląda tak po zimie http://foto0.m.onet.pl/_m/a5bcc5ffff9784b192cff364eeabe4f0,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/0be648f6c6f18666aa519536ca96cfdc,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/ce78cfc450f3d5d27852c4be5e3987b9,10,19,0.jpg chyba nie jest najgorzej, co? a jak myślisz, mogę mieć nadzieje jeszcze na t ę sosnę czarna, że jeszcze jej się polepszy? http://foto1.m.onet.pl/_m/9514b350917c89f0ba108891bc55d3c9,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/73223e14bbc78c49e4777d534c5b1910,10,19,0.jpg ta jedna zielona gałąź nie pozwala mi jej wyrzucić, nie wiem co jej jest bo ona już od sierpnia a może nawet od lipca zaczęła sie zmieniać, gorszy kolor dostała w porównaniu z innymi... może chora? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Sosna himalajska jest nieco wrażliwa na mrozy w młodym wieku i pewnie trochę dostała w kość tej zimy (jej pierwszej na nowym stanowisku). Ma zielone igły i to na czubku, więc starczy wiosną ja otrzepać. Sosna czarna - nie wiem co mogłoby tak ją załatwić. Rosnąc porządnie już nie będzie, bo pozostał jej zielony tylko boczny pęd. To tanie drzewo, nie ma sensu trzymać jej kurczowo. Jeśli zal tego bocznego pędu, to moze przesadzcie ja gdzies do lasu lub na łąkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALA MAJ 01.03.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a ja mam pytanko kiedy i jak powinno się przycinać krzewy,mam w swoim ogródku takie:berberys czerwony ,różne plożące iglaki,żywotniki tez różne formy,coś pododobnego do ligustru szczepione tworzące kulę,trzmielinę,róże,i jeszcze taki krzew z pięknymi żółtozielonymi sporymi liśćmi,zapomniałam nazwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.03.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Sosna himalajska jest nieco wrażliwa na mrozy w młodym wieku i pewnie trochę dostała w kość tej zimy (jej pierwszej na nowym stanowisku). Ma zielone igły i to na czubku, więc starczy wiosną ja otrzepać. Sosna czarna - nie wiem co mogłoby tak ją załatwić. Rosnąc porządnie już nie będzie, bo pozostał jej zielony tylko boczny pęd. To tanie drzewo, nie ma sensu trzymać jej kurczowo. Jeśli zal tego bocznego pędu, to moze przesadzcie ja gdzies do lasu lub na łąkę oki, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts