Elfir 29.10.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 jakoś nie chce mi się wierzyć,że będzie z niego krzak Bo miał ułamany/ścięty wierzchołek, którego nie zdązył odbudować. Na zdjęciu jest jakaś bardzo młodziutka roślinka. Dać jej szansę na ukorzenienie się dobre, żeby mogła podjąć wzrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dziękuję Elfir. Czyli jest nadzieja na zielony trawnik Mam jeszcze jedno pytanie: polecasz okrywanie roślin przed mrozami? Jeśli tak - możesz polecić jakąś listę, które rośliny należy okryć? Jest na forum wątek o okrywaniu roślin - które i kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 30.10.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Bo miał ułamany/ścięty wierzchołek, którego nie zdązył odbudować. Na zdjęciu jest jakaś bardzo młodziutka roślinka. Dać jej szansę na ukorzenienie się dobre, żeby mogła podjąć wzrost. oczywiście,że dam mu szansę. Znacznie przytnę ją na wiosnę, to może te drobne pączki, które są na górnych gałęziach zmobilizują się do intensywniejszego wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 31.10.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam Elfir , ponieważ chcę w na wiosnę usunąć geowłókninę a boję się jednak że spod samej kory będą wychodziły chwasty , szukając rozwiązań wyczytałam gdzieś żeby pod korę zamiast wspomnianej geowł. rozłożyć kartony lub czarne gazety , zanim się rozłożą ( nie szkodząc roślinom ) chwasty z braku światła i tlenu znikną pod tymi kartonami - czy coś wiesz na ten temat ? _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 31.10.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 kondoria, dzięki za info Pocieszyłaś mnie. Już myślałam,że mam jakiś dziwny egzemplarz. Może ta odmiana tak ma na standardzie.. Jak go przyciełaś? Przycięłam te gałązki, które płożyły się po ziemi, skracałam tak o 1/3, a nawet połowę. Trudno mi tak opisać Cięłam tak, żeby ładnie wyglądał i był bardziej zwarty. W tym roku nie przycinałam wcale, bo poszedł w górę i wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.10.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam Elfir , ponieważ chcę w na wiosnę usunąć geowłókninę a boję się jednak że spod samej kory będą wychodziły chwasty , szukając rozwiązań wyczytałam gdzieś żeby pod korę zamiast wspomnianej geowł. rozłożyć kartony lub czarne gazety , zanim się rozłożą ( nie szkodząc roślinom ) chwasty z braku światła i tlenu znikną pod tymi kartonami - czy coś wiesz na ten temat ? _________________ Duduś, to Elfir podrzuciła tu w wątku tę informację o angielskim sposobie na chwasty. Przeszukaj wątek a znajdziesz też fotografie Gazety nie muszą być czarne, chyba że myślisz o czarno białym druku. To nie jest konieczne - mogą być kolorowe. Na warstwę gazet sypiesz kilka cm kory, albo rozkładasz warstwę skoszonej trawy. Karton odpada bo zbyt twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 01.11.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Elfir, w szale wyprzedazy kupilam ok. 20 wrzosow (supermarketowe, czyli bryla korzeniowa przerosnieta). Problem w tym, ze rabatka na nie jeszcze nie gotowa i (biorac pod uwage pogode) juz jej przed zima nie przygotuje (dzialka oddalona od mieszkania o ok. 50 km). Czy jest szansa, ze wrzosy przezyja na balkonie? Czy mam owinac te male, plastikowe doniczki np. folia babelkowa? Czy ustawic male doniczki w skrzynki balkonowe, a w wolne przestrzenie nasypac kory (izolacja)? Moze znasz jakies inne triki?Drugie pytanie: czy przygotowujac rabate pod wrzosy moge zuzyc igly sosnowe? Jak tak, to czy mam je przedtem rozdrobnic? Wymieszac z ziemia czy dac na spod dolka, w ktorym posadze wrzos?Z gory dzieki za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 01.11.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 oj Pestko dziękuję , ale przejrzenie prawie 400 stron jak dla mnie graniczy z cudem , może pamiętasz na której stronie to było ? - dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 01.11.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 oj Pestko dziękuję , ale przejrzenie prawie 400 stron jak dla mnie graniczy z cudem , może pamiętasz na której stronie to było ? - dziękuję z góry post 6654 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 01.11.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 post 6654 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=5450772&viewfull=1#post5450772 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.11.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam.Czy na taki klomb róż jest jakiś sposób, aby zabezpieczyć przed mrozem?. W tej gęstwinie jest położony czarny wąż do podlewania kropelkowego, co z nim zrobić? http://foto0.m.onet.pl/_m/b749f042b915fde684854f4a2ddcb22c,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 05.11.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witaj Elfir, czy mogłabyś spojrzeć na moje pytanie zadane w wątku o żywopłotach ?? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-ŻYWOPŁOT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-pielęgnacja/page23&highlight=żywopłot Byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 09.11.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 witam, proszę jeszcze raz o pomoc, mam problem z fikusem.po remoncie zaczął "zdychać". został przesadzony z małej doniczki na dużą, postawiony w tym samym miejscu, przy oknie. Z pięknego liściastego drzewa zostało kilka listków tak jak na zdjęciach. Wypuszcza nowe ale zaraz więdną. Był podlewany nawozem i środkiem przeciwgrzybicznym , opryskuję wodą liście i podlewam umiarkowanie - to nic nie pomogło i z tygodnia na tydzień wygląda gorzej. http://img51.imageshack.us/img51/7016/dsc00347q.jpg Uploaded with ImageShack.ushttp://img341.imageshack.us/img341/8114/dsc00348v.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img689.imageshack.us/img689/7519/dsc00349io.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 09.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Może mu dźwięki z głośnika nie pasują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 12.11.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 mr6319 - dziękuję za odpowiedź. Głośniki są bardzo sporadycznie używane, prawie wcale.. może biegnąca do nich instalacja może mieć niekorzystny wpływ na roślinkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 12.11.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam, proszę podpowiedzieć w jaki sposób przygotować jukę ogrodową do zimy. Widzę czasem, że liście juki wiąże się do pionu. Czy tak to właśnie ma wyglądać,czy należy okryć całą roślinę np. białą agrowłókniną? z góry dziękuje za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 14.11.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 też chciałabym wiedzieć czy jukę karolińską okrywa się na zimę ( młode egzemplarze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 15.11.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Elfir - chciałam jeszcze wrócić do ściółkowania skoszoną trawą. Będziemy jeszcze w ten weekend kosić a mam nasadzony żywopłot z buków. Czy tą trawą możemy też ściółkować terazm na zimę, kiedy ta trawa nie wysuszy się ? Bo gdzieś czytałam, że nie powinna gnić pod drzewkami tylko powinna być wysuszona .... Mogę jeszcze teraz wyłożyć gazetami i trawą to przykryć ? Ile cm jej dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 15.11.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Elfir, chciałam poradzić się w sprawie jednej z sosen Molette. Największa, którą kupiłam zaczęła latem chorować, brązowiały jej nowe przyrosty, choć wcześniej wyglądała ładnie, miała ok. 1 m bez doniczki. Podejrzewałam, ze może to być wina gliniastego podłoża i gnicia korzeni, bo problem zaczął się w okresie deszczowym. Wykopałam ją, przekopałam i rozluźniłam podłoże, zrobiłam odpływy, żeby woda nie zalegała, a nawet zaszczepiłam jakąś mikoryzę w desperacji. Nie wiem, czy wiele to pomogło, bo teraz ma większość igieł brązowych, jak widać na zdjęciach: http://img59.imageshack.us/img59/2013/pb140030.jpg http://img338.imageshack.us/img338/766/pb140031d.jpg Czy ona ma szansę jakoś z tego wyjść, zastanawiam się, czy dać jej czas do wiosny, czy od razu wykopać? Jak myślisz, co jej się mogło stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.11.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Czy jest szansa, ze wrzosy przezyja na balkonie? Czy mam owinac te male, plastikowe doniczki np. folia babelkowa? Czy ustawic male doniczki w skrzynki balkonowe, a w wolne przestrzenie nasypac kory (izolacja)? Moze znasz jakies inne triki? Drugie pytanie: czy przygotowujac rabate pod wrzosy moge zuzyc igly sosnowe? Jak tak, to czy mam je przedtem rozdrobnic? Wymieszac z ziemia czy dac na spod dolka, w ktorym posadze wrzos? . Co do pierwszego pytania - małe szanse. Lepiej zadołować w ogródku. Chodzi o to, że wrzosowate mają korzenie wrażliwe na mróz a w doniczce na balkonie mróz będzie atakował doniczkę z każdej strony. W gruncie mróz przenika tylko od góry a od spodu grzeje ciepło ziemi. Wrzosy w naturze rosną na kwaśnych (odczyn ok 4), piaszczystych (czyli przepuszczalnych) i próchnicznych (czyli z kołderką próchnicy) glebach. Nie wiem jakie masz warunki wyjściowe u siebie w ogrodzie. W każdym razie dodatek igieł jest jak najbardziej wskazany. Na działkach, gdzie gleba jest słabo przepuszczalna (długo trzyma wilgoć) najlepiej sadzić wrzosy na usypanych specjalnie pagórkach z piasku, kory i niewielkich ilości kwaśnego torfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts