wu 01.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 dziękuję Elfirku tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 01.03.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Elfir, czy podobnie jak z powyższym wiązem można zrobić z wiśnią Kiku Shidare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.03.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Lepiej nie. Wisnie są bardzo wrażliwe na uszkodzenia kory. Ciąć w ostateczności i to raczej latem. Sekator zdezynfekować, po zabiegu rośline opryskać środkiem przeciw grzybom i bakteriom (np. Miedzian). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 02.03.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a z jażąbem ? mam takiego o zwisających pędach, przycina się to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 02.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Elfir, a można już przycinać lawendę, wrzosy i trawy??Czy derenia białego elegantisima i hortensję teraz przycinać? jak? Edytowane 2 Marca 2013 przez naberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.03.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A może obudowac niewysoką podporą na pnącza? Pomysł może i dobry ale trochę kłóci się z poglądami mojej małży.Nadstawki-sztucery wystają nad ziemię jakieś 1/2 m.Stawiając na nich donicę a w nią jakąś roślinę ,która poprzez swój przyrost zakryłaby te nadstawki.Dodam ,że te nadstawki są blisko chodnika i wejścia do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 03.03.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam,mam pytanie co mogę posadzić po północnej stronie działki, słońce zasłania tam dom. Mam tam brzydki płot sąsiada i chciałabym zasłonić go jakąś cieniolubną rosliną - dosyć wysoką. Nie może być pnącze bo płot ledwo stoi boję się, że pod ciężarem może się przewrócić. Między domem a płotem 4 metry. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a z jażąbem ? mam takiego o zwisających pędach, przycina się to to? A jest to konieczne? Bo cięcie to nie sztuka dla sztuki tylko zabieg, który ma wywołac pewne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Elfir, a można już przycinać lawendę, wrzosy i trawy?? Czy derenia białego elegantisima i hortensję teraz przycinać? jak? Tak, mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pomysł może i dobry ale trochę kłóci się z poglądami mojej małży.Nadstawki-sztucery wystają nad ziemię jakieś 1/2 m.Stawiając na nich donicę a w nią jakąś roślinę ,która poprzez swój przyrost zakryłaby te nadstawki.Dodam ,że te nadstawki są blisko chodnika i wejścia do domu. Z sezonowych to może plectranthus albo kocanki włochate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Mam tam brzydki płot sąsiada i chciałabym zasłonić go jakąś cieniolubną rosliną - dosyć wysoką. Nie może być pnącze bo płot ledwo stoi boję się, że pod ciężarem może się przewrócić. Między domem a płotem 4 metry. . Cis, choina - z iglastych. Ostrokrzew - w miejscu osłoniętym. Różaneczniki - jesli gleba nie jest gliniasta Oraz wiele różnych liściastych o liściach sezonowych. Np. Dereń biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzinta 03.03.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Elfir, znowu proszę o radę. Mam posadzone derenie sibirica. Chciałabym je mocno zagęścić. Szukałam po necie informacji i są sprzeczne. Niektore portale sugerują mocne cięcie już teraz nisko i zanim pojawią się liście bo wtedy nie bedą puszczać soku a inne rownież mocne cięcie ale po pojawieniu się już liści. Pomóż proszę i napisz jak powinnam zrobić i jak nisko je przeciąć. Sadzone w zeszlą wiosnę. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 W przypadku dereni termin cięcia nie ma specjalnie znaczenia.Przytnij wszytkie nisko nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A jest to konieczne? Bo cięcie to nie sztuka dla sztuki tylko zabieg, który ma wywołac pewne efekty. no własnie nie wiem, bo poki co to młode drzewko, i ma trzy gałęzie na krzyż. nie wiem czy czegoś nie zaniedbam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Elfir poradz prosze, patrzac na prognoze dlugoterminowa w okolicach 15 marca przez pare dni zapowiadaja w nocy dosc niskie temperatury -10 -14. czy lepiej poczekac z cieciem lawend i hortensji? czy to nie ma znaczenia? czy cebulkowe, ktore mi wyszly (narcyze, tulipany, szafirki) na ten czas w nocy przykryc wloknina a w dzien odkryc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 no własnie nie wiem, bo poki co to młode drzewko, i ma trzy gałęzie na krzyż. nie wiem czy czegoś nie zaniedbam... No własnie - to małe drzewko. Siły zużywa na zrośniecie się z podkładką oraz ukorzenienie w nowym miejscu. Trudno by miał gęsta koronę. Jak za dwa lata będzie miał tylko pojedyncze gałązki to wówczas mozna ciachnać końcówki, by zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Elfir poradz prosze, patrzac na prognoze dlugoterminowa w okolicach 15 marca przez pare dni zapowiadaja w nocy dosc niskie temperatury -10 -14. czy lepiej poczekac z cieciem lawend i hortensji? czy to nie ma znaczenia? czy cebulkowe, ktore mi wyszly (narcyze, tulipany, szafirki) na ten czas w nocy przykryc wloknina a w dzien odkryc? Dla hortensji (rozumiem, że chodzi o wiechowate lub drzewiaste?) termin cięcia nie ma zadnego znaczenia. Robi się to wiosną, bo zimą dekorują uschniętymi kwiatostanami. Lawenda jest teraz w stanie spoczynku. Nawet nie zauwazy ciachnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.03.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 tak tak chodzi o wiechowate i drzewiaste, z lawenda ok. kulki z hort zdobily mi cala zime ogrod jednak przy ostatnim wietrze mam pelno fruwajacych suchych pileczek pies za to ma radoche, pileczki w nieograniczonej ilosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 05.03.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir doradź proszę: W moim ogrodzie jest baaaaaardzo dużo słońca- właściwie niewiele w nim cienia. Chciałam zrobić jakiś jeden zacieniony kącik i teraz pytanie- czy myślisz, że posadzenie "w kręgu" kilku parasolowatych drzewek (np brzoza Youngii) to dobry pomysł? Myślałam też o pergoli obrośniętej jakimś pnączem ale... u mnie są potworne wiatry i mam obawę czy jak dmuchnie halny to mi się ta pergola w salonie nie zatrzyma? I drugie pytanie- mam jodełkę kalifornijską "compacta" posadzoną jako soliter- chciałam wokół niej coś niskiego, najlepiej o pokroju kulistym i długo kwitnące- na biało lub różowo. Myślałam o lawendzie ale przez wspomniane wiatry w tym miejscu jest duże prawdopodobieństwo że będzie wymarzać. Doradzisz coś? Może być coś z jednorocznych choć wolałabym bylinę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.03.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir jeśli możesz.Mam tuje brabanty.Mają już wysokośc 2m a niektóre i więcej.Tyle ,że niektóre maja aż dwa a nawet trzy "pędy".Cz ja je ma póścic jednym nazwe to czynnikiem wzrostu ,czy może je tak zostawić.Mój Małgoś prosi abym ciebie zapytał bym................ .no wiesz czegoś nie skopał :(.Mogę zrobić fotki tui ale Ty i bez fotek wiesz co zrobić.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts