naberia 05.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir, czy dobrze przycięłam derenia? (mój pierwszy raz) Czy tą gałąź prostopadłą cichnąć całkowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir doradź proszę: W moim ogrodzie jest baaaaaardzo dużo słońca- właściwie niewiele w nim cienia. Chciałam zrobić jakiś jeden zacieniony kącik i teraz pytanie- czy myślisz, że posadzenie "w kręgu" kilku parasolowatych drzewek (np brzoza Youngii) to dobry pomysł? Myślałam też o pergoli obrośniętej jakimś pnączem ale... u mnie są potworne wiatry i mam obawę czy jak dmuchnie halny to mi się ta pergola w salonie nie zatrzyma? Pergola powinna być kotwiona w fundamencie. Oczywiście, jak sobie kupisz coś z cienkich sztachetek, to nie będzie stabilne. Ale z grubych, impregnowanych ciśnieniowo bali, wykonane prawidłowo przez cieślę, będzie trzymać latami. Parasolowate drzewka to ci zrobią cień - za 20 lat. Może zrób zagajnik ze zwykłych drzew - za kilka lat wstawisz hamak. Ponad trzymetrowa brzoza pożyteczna (himalajska) kosztuje 300 zł w szkółce. Prawie czterometrowy klon jawor kosztuje 300 zł. Sa to ceny hurtowe, więc trzeba byłoby wziąć trochę innych roślin by dobić do rachunku z czterema zerami. I drugie pytanie- mam jodełkę kalifornijską "compacta" posadzoną jako soliter- chciałam wokół niej coś niskiego, najlepiej o pokroju kulistym i długo kwitnące- na biało lub różowo. Myślałam o lawendzie ale przez wspomniane wiatry w tym miejscu jest duże prawdopodobieństwo że będzie wymarzać. Doradzisz coś? Może być coś z jednorocznych choć wolałabym bylinę. Od róż okrywowych, poprzez małe odmiany tawuł japońskich (np. "Magic Carpet") do szałwi, przetacznika, nachyłka okólkowego i różnych bodziszków (np. himalajski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir jeśli możesz.Mam tuje brabanty.Mają już wysokośc 2m a niektóre i więcej.Tyle ,że niektóre maja aż dwa a nawet trzy "pędy" A jaka jest ich funkcja? Jak to ma być drzewo ze strzelistym pniem na deski, to obetnij wszystko poza głownym przewodnikiem A zywopłoty się po prostu strzyże po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Elfir, czy dobrze przycięłam derenia? 10-20 cm nad gruntem. W następnych latach wycinać te pedy, które traca kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 06.03.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Elfir bardzo dziękuję za pomoc. Jak zwykle można liczyć na Twoją radę!Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 06.03.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Elfir kiedy można przesadzać i ciąć wierzbę hakuro? teraz kiedy jest całkowicie bezlistna? czy po cięciu mróz jej nie zaszkodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngel 06.03.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) a jeszcze mam pytanie- myślałam jeszcze o piaskowcu górskim lub rozwarze- myślisz, że to dobry pomysł? (obok tej jodełki, o której pisałam wcześniej) a może lepszy będzie goździk pierzasty bo przez cały rok ma ładne listki? Edytowane 6 Marca 2013 przez ngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 06.03.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Elfir, jeszcze raz z prośbą do Ciebie się zwracam o wyjasnienie łopatologiczne:cool:mam na działce pełno sosen samosiejek, wyglądają mniej więcej tak http://img542.imageshack.us/img542/7451/06032013920.jpg http://img856.imageshack.us/img856/3299/06032013921.jpg są łyse na dole i chciałabym, by rosły nie w górę a wszerz, żeby się zagęściły.aby to osiągnąć czy mam obcinać całe gałęzie,formując te sosny po bokach i od góry czy tylko urywać o takie coś - nie wiem jak to się nazywa- z każdej strony? czy oba działania?http://img209.imageshack.us/img209/900/06032013923.jpg i jeszcze pytanie odnośnie hortensji - pink diamond, ogrodowa. czytam i na jednej stronie jest napisane, by nie obcinać tych suchych kwuatów, na innej - obcinać...już nie wiem, a doświadczenie mam żadne w tej kwestii:(http://img685.imageshack.us/img685/3148/06032013922.jpg dzięki:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Mam pytanko do Elfir słyszałaś o kołkach do montażu darni? ...mam 30.000szt i nie wiem co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Elfir kiedy można przesadzać i ciąć wierzbę hakuro? teraz kiedy jest całkowicie bezlistna? czy po cięciu mróz jej nie zaszkodzi? Przesadza się KAZDĄ liściastą, która zrzuca liście, wyłącznie w okresie bezlistnym. Wierzby tnie się dowolnie, zwykle po kwitnieniu, by nie tracić kotek, ale akurat Hakuro nie ma ich zbyt ozdobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a jeszcze mam pytanie- myślałam jeszcze o piaskowcu górskim lub rozwarze- myślisz, że to dobry pomysł? (obok tej jodełki, o której pisałam wcześniej) a może lepszy będzie goździk pierzasty bo przez cały rok ma ładne listki? gozdzik pierzasty kwitnie krótko, ale np. godzik kropkowany kwitnie całe lato. Posadź co ci się podoba, byle nie wymagało kwasnej gleby (bo ta jodła takiej nie lubi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 są łyse na dole i chciałabym, by rosły nie w górę a wszerz, żeby się zagęściły.aby to osiągnąć czy mam obcinać całe gałęzie,formując te sosny po bokach i od góry czy tylko urywać o takie coś - nie wiem jak to się nazywa- z każdej strony? czy oba działania? To zetnij wiechołki a potem przycinaj "świeczki", które wyglądaja tak: http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvxFQYJUrnYlwLDugaOHHW27SPP2RotmT4IdgYQOzfJnLoFid4pw Na twoim zdjęciu to pąki. Świeczka to nierozwinięty pęd. i jeszcze pytanie odnośnie hortensji - pink diamond, ogrodowa. czytam i na jednej stronie jest napisane, by nie obcinać tych suchych kwuatów, na innej - obcinać...już nie wiem, a doświadczenie mam żadne w tej kwestii:( To nie jest ogrodowa, tylko wiechowata. Jest wiostka, wiec zetnij nisko. Potem słabsze gałązki którecj, mocniejsze wyżej się tnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Mam pytanko do Elfir słyszałaś o kołkach do montażu darni? ...mam 30.000szt i nie wiem co z tym zrobić Nie. Po co mocować trawnik? Czasem sprzedaje się kołki do styropianu do mocowania agrowłókniny, by jej wiatr nie podrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nie. Po co mocować trawnik? Czasem sprzedaje się kołki do styropianu do mocowania agrowłókniny, by jej wiatr nie podrywał. Podobno gdy jest układana pod skosem (na górce) montuje się właśnie na takie kołki. Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 To musiałby być naprawdę spory skos. Przy takich nachyleniach raczej stosuje się hydrosiew. Trawa w rolce jest cięzka i nie zjeżdza z lekkich pochyłości. A na dużych pochyłościach jest potem problem z koszeniem, więc raczej stosuje się krzewy a nie trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 "Podobno" przy budowie eskapad drogowych są takie nachylenia i wtedy potrzebne są takie kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nigdy przy takowych nie pracowałam, więc trudno mi stwierdzić. Myslałam, że firma zakładająca ogród chce naciągnac na coś takiego klienta w jego ogródku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nie:) myślałem że może używa się takich kołków też do innych celów, nie zostaje mi nic innego tylko wybudować jakąś eskapadę wtedy się ich pozbędę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Opyl na allegro jako kołki do agrowłókniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 06.03.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Po ile coś takiego można sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts