Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir , mam pytanie w którymś wątku pisałam o sianiu i zasiałam i... tadaaaammm wykiełkowały mi i kobea i poziomki. I: poziomki robią się wątłe i chude... stoją po oknem dachowym południowym więc słońce mają, podlewam a jakże! jest w miarę ciepło. Co zrobić sadzonkom, żeby były solidniejsze i "tłuściejsze"?

Przepikuj je.

A do tego okna to nie mają za daleko? Może wcale nie dociera do nich dużo światła (chyba nie stoją w samym oknie połaciowym)?

w zasadzie bezpośrednio pod - wydaje mi się, że mają dość światła. Na pikowanie chyba za wcześnie - są jeszcze malutkie - chyba, że pęsetką powyrywam.

Powinny mieć dużo wilgoci, czy nie ? odżywkę jakąś - nawóz - dać im?

czyli jesli przeniosę pod okno tarasowe od południa - będzie O.K? (z tymże tam też szyba podwójna....)

ciężkie jest życie ogrodnika..........

p.s. kobea która mi wzeszła jest prosta i wygląda ok dynie posiałam i też mi wzeszły chociaż może są za długie.....

Mało światła nie jest na oknie, tylko w przyrodzie. Dni nie sa jeszcze tak długie jak latem, czesto jest pochmurno. W profesjonalnych hodowlach rośliny się w okresie zimowym doświetla lampami sodowymi lub wysokoprężnymi. W warunkach domowych można zawiesić nad roslinami świetlówkę akwarystyczną o odpowiedniej barwie i długości fali światła (stymulującym rozrost wszerz a nie na wysokośc).

Dziękuję za porady.

wnioski na przyszły rok :

- siać najwyżej koniec marca i kwietnia, mimo, że na papierkach jest napisane, że w lutym (tak jest w przypadku poziomek i kobei)

proszę o dopisywanie co jeszcze początkujący ogrodnik - amator powinien czynić :D

No to już rozrysowałam sobie.Brałam pod uwagą wysokości, barwę liści latem i na jesieni, barwy kwiatów i owoców. I tak zaczynając od lewej

Dereń mas - 3 szt, Tawuła Van Houtta - 3 szt, Irga pomarszczona Bullata - 3 szt,

świdośliwa kanadyjska - 2 szt, pęcherznica kalinolistna Darts Gold - 5 szt, leszczyna pospolita Contorta/?/ - 3 szt, trzmielina europejska Red Cascade - 5 szt

Dereń,świdośliwa,leszczyna - sadzone co 2 m

Tawuła,Irga,pęcherznica,trzmielina - sadzone co 1m

Czy tak będzie dobrze?

Czekam niecierpliwie na Twoją odpowiedz :roll:

Concorta nie nadaje sie na zywopłoty. To typowy krzew soliterowy, do wyeksponowania samotnie.

Dalie - posadz na razie w doniczkach i trzymaj w domu. Ja zawsze sadzę po zimnych ogrodnikach. W maju moga sie jeszcze zdarzyc przymrozki - a ja mam ogrodek w zastiosku mrozowym.

Gość elutek
Elutek

Moje owocowały ,mało bo mało ale już wiedziałam jaki rodzaj

fajnie :) to ja też mogę mieć nadzieję :)

są 4 krzaczki, 2 czerwonych i 2 czarnych, ale czy na pewno, to się dopiero okaże :wink: