Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam klopot ze znalezieniem informacji o roslinie - chodzi o cyprysika Lawsona Caudata.

Nie znam tej odmiany.

Z tego , co pisze w necie karłowy, kulisty. czyli pewnie coś jak "Globosa"

hm, czyli pewnie założe, że nie ma zadnych specyficznych wymagan i będę liczyła na łut szczęscia odnosnie tempa wzrostu i wielkosci...

Dziękuję Elfir

Doga Elfir może i dla mnie znajdziesz jakąs radę? Ale temat jest trudny: chciałabym się odgrodzic od sąsiada - mechanika/blacharza dośc wysokim "czymś" bo sąsiad maluje m.in. TIRY, których kierowcy zaglądają mi na posesję, no i zapachy lakierów też nie są czyms za czym przepadam. ALE wzdłuż całego betonowego płotu (ok. 50 m) leży sobie w ziemi rura gazowa, położona ok 2,5 metra od granicy działki. Z tego powodu do tej pory żadnego dużego drzewa tam nie posadziłam bo nie chcę żeby korzenie uszkodziły rurę. Jedynie przy samym płocie są tuje brabant. Częśc ogrodzenia (z tyłu domu) jest bardzo nasłoneczniona, częsc ( z przodu domu) jest zacieniona. Jestem zdesperowna i w ostateczności posadzę jakieś drzewa ok 5 m od płotu, no ale stracę w ten sposób spory kawałek zilemi, która nie będzie wykorzystana... Może postawic jakieś pergole...? Co radzisz?

Jak najbardziej ekspansywne pnącza to dobry wybór - taki rdest Auberta, powojnik tungucki (słońce), winorośl japońska, winobluszcz (półcień). Do tego wysoka trawa (ale ją ścina się co roku na wiosnę) - Miskanthus Gigantheus

Dzięki za pomysł z trawą - na pewno posadzę ją wzdłuz ogrodzenia tam gdzie płot jest blisko domu, bo z racji małej odległości nie mogę tu posadzic żadnego drzewa. Ale wzdłuz całego płotu chyba nie chciałabym trawy, bo posadziłam tam już nieduże tuje (trawa by je całkiem przykryła) a po drugie nie jestem przekonana że to wyglądąłoby dobrze... Muszę to jeszcze przemyśleć. Bo pergole na tak długiej linii też jakoś mi nie pasują...

Elfir proszę pomóż !

Mam problem z którym nie mogę sobie sama poradzić

Moja działka ma 19x50m i jest pochyła- najniżej od strony ulicy, do garażu wjeżdżam po płaskim, po drugiej stronie domu taras- z parteru też wychodzę po płaskim, do domu- niestety po schodach.

Obok (od wschodu) tak samo wąska działka sąsiadów, w chwili obecnej porośnięta gęstym zagajnikiem sosnowo-brzozowym ( na mojej też około 40 dużych brzóz). Za działką sąsiadów główna ulica.

Z okna kuchni, które wychodzi na wschód mam widok na ów zagajnik, niestety najprawdopodobniej niedługo zostanie on wycięty i najpierw będzie widoczna budowa, a potem ściana domu sąsiadów :-? . Chcę coś tam posadzić, ale zupełnie nie wiem co, bo:

gleba -glina, cień praktycznie cały czas, musi mieć co najmniej 4m wysokości żeby wzrok trafiał w zieleń, a nie w ścianę i musi urosnąć w miarę szybko.

I drugi problem: w momencie gdy drzewa na sąsiedniej działce zostaną wycięte z mojego tarasu odsłoni się widok na główną ulicę (i w drugą stronę też). Co posadzić przy ogrodzeniu aby się szybko i skutecznie ochronić ?

Dodam, że w ogrodzie zostawiam (bo urosły jeszcze przed budową): grupy brzóz, sosny i jednego dużego świerka, więc żadne "dostojne" tuje mi nie pasują.

Może pod oknem w kuchni dać rokitnik, ale czy on tam będzie rósł ?

Nie wiem, ratunku!

Poniżej przedstawiam rysunek, czerwone kółka to miejsca o których pisałam.

http://images37.fotosik.pl/265/22e20b2ca7cf6ca1.jpg

Mam problem z którym nie mogę sobie sama poradzić

Moja działka ma 19x50m i jest pochyła- najniżej od strony ulicy, do garażu

(...)

gleba -glina, cień praktycznie cały czas, musi mieć co najmniej 4m wysokości żeby wzrok trafiał w zieleń, a nie w ścianę i musi urosnąć w miarę szybko.

Niestety, z roślin które lubią i cień i glinę do wyboru w zasadzie masz grab zwyczajny i cis. Obydwa gatunki nie rosną oszałamiająco szybko, z tym, ze grab można kupić wyrośnięty. Z grabu można tworzyć żywopłoty formowane (strzyżone) lub nieformowane, z naturalnie zwartych odmian kolumnowych (np. Fastigiata, Frans Fontaine).

Z pnączy urośnie ci tam bluszcz.

I drugi problem: w momencie gdy drzewa na sąsiedniej działce zostaną wycięte z mojego tarasu odsłoni się widok na główną ulicę (i w drugą stronę też). Co posadzić przy ogrodzeniu aby się szybko i skutecznie ochronić ?

Masz dużą działkę. Dlaczego chcesz osłonę robić tylko przy plocie? Zastosuj rabaty różnej szerokości, które będą jak kulisy w teatrze, osłaniać ci taras:

http://img535.imageshack.us/img535/3397/beztytuuvf.jpg

Dodam, że w ogrodzie zostawiam (bo urosły jeszcze przed budową): grupy brzóz, sosny i jednego dużego świerka, więc żadne "dostojne" tuje mi nie pasują.

Może warto trochę przerzedzić lasek, podkrzesać drzewa, by wpuścić słońce?

Elfirku mam pytanie :w jakiej propocji rozcieńczyć gnojówkę ?którą chcę użyć jako nawóz zasilający moje iglaczki(jodły,świerki,)ale nie tylko klona ,brzozy które posadziłam jesienią ubiegłego roku.

Słyszałam że jest to właśnie jeden z lepszych nawozów.

Gnojówka zwierzęca (czyli mocz) jest dobrym nawozem tylko, jeśli była przechowywana w szczelnym pojemniku, gdyż zawiera bardzo lotne związki azotu. Zawiera również niewiele fosforu (dlatego trzeba glebę tym składnikiem dodatkowo nawieźć). Nie trzeba jej rozcieńczać przy wprowadzaniu do gleby, ale dawka nie powinna przekraczać 45 m3/ha. Po zastosowaniu trzeba szybko zagrabić glebę.

Nie wolno jej stosować na glebach, gdzie stoją płytko wody gruntowe.

Moęe też być stosowana jako nawóz pod rośliny i wówczas się rozcieńcza:

- pod drzewa 1:1

- pod rośliny zielne starsze 1:5

- pod rośliny młode: 1:10

Elfir dziekuję Ci za odpowiedź- muszę się bliżej przyjrzeć grabowi.

Wykorzystam pomysł z różnej szerokości rabatami :D

Lasek już podkrzesany, rzeczywiście są tam takie chudzielce , które przydałoby sie wyciąć (jest zgoda), ale tak mi ich żal, że nie moge się na to zdecydować.

Błąd - lepiej jest mieć kilka wyrośniętych ładnych egzemplarzy niż kilkadziesiąt byle jakich.

Poza tym brzozy konkurują z innymi roślinami o wodę i światło. Mają płytki system korzeniowy, który wyjaławia szybko glebę.

Elfir napisał:

Błąd - lepiej jest mieć kilka wyrośniętych ładnych egzemplarzy niż kilkadziesiąt byle jakich.

Poza tym brzozy konkurują z innymi roślinami o wodę i światło. Mają płytki system korzeniowy, który wyjaławia szybko glebę.

Wiem, że to błąd. :oops:

Ale to moje, takie ukochane i tak je piłą. :-?

No serce boli.

Pewnie kiedyś zmądrzeję i wytnę :roll:

Witaj Elfir

Bardzo prosiłabym o pomoc. Temat nie jest prosty i walczę z nim już kilka lat. Zaraz za ogrodzeniem mam rabatkę ( taką wysoką na ok 80 cm) szerokości 1 metra a długą na ok 15m. Problem polega na tym że nigdy nie ma tam słońca ( mur ogrodzeniowy zasłania całe światło). Obecnie jest tam kilka rododendronów i azali, jakieś iglaki miniaturowe. Chciałabym aby ta rabatka była kolorowa ale nic tam nie chce kwitnąć. Proszę pomóż mi znaleść odpowiednie rośliny aby tam się dobrze czuły.

Witaj Elfir

Bardzo prosiłabym o pomoc. Temat nie jest prosty i walczę z nim już kilka lat. Zaraz za ogrodzeniem mam rabatkę ( taką wysoką na ok 80 cm) szerokości 1 metra a długą na ok 15m. Problem polega na tym że nigdy nie ma tam słońca ( mur ogrodzeniowy zasłania całe światło). Obecnie jest tam kilka rododendronów i azali, jakieś iglaki miniaturowe. Chciałabym aby ta rabatka była kolorowa ale nic tam nie chce kwitnąć. Proszę pomóż mi znaleść odpowiednie rośliny aby tam się dobrze czuły.