Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myślałam że masz większą wiedzę i doświadczenie

Ależ ta odpowiedż właśnie wynikała z wiedzy i doświadczenia. Lepiej jest posadzić w danym miejscu od razu odpowiednią roślinę niż męczyć się z niewłaściwie dobraną.

Brzozy będzie trzeba często przycinac żeby utrzymać je w ryzach. Jednorazowe przycięcie nic nie da. Są osoby ktore się na to decydują:

http://iglaki.agrosan.pl/brzoza21.jpg

Np mi się cięte brzozy nie podobają, ale to Twój ogród i Twój wybór.

Jakby nie można było zamiast wykopywac brzózki z pola , posadzić po prostu karłowej odmiany, która nie będzie wyrastać ponad dach.

Cięte brzózki traca cały swój urok. W każdym podręczniku ogrodnictwa znajdziesz wykaz, w którym brzozy zalicza się do roślin, których nie powinno się ciąć.

Jak się uparłaś na cięcie ich, to ci błysnę swoją wiedzą - brzózek nie tnie się wiosną, tylko latem.

Edytowane przez Elfir

Jakby nie można było zamiast wykopywac brzózki z pola , posadzić po prostu karłowej odmiany, która nie będzie wyrastać ponad dach..

Kto dał Ci prawo obrażania mnie. Brzózki zostały zakupione w Centrum Ogrodniczym , posadziłam je wiosną głównie ze względów zdrowotnych, nie przemyślałam do końca miejsca. Solary zostały założone później.

dorota , bardzo dziękuję - przemyślę , chociaż trudno mi będzie znaleźć inne miejsce.

Kto dał Ci prawo obrażania mnie.

Weź zimny prysznic.

I na przyszłosc nie podważaj wiedzy innych sama nie mając pojęcia o temacie.

Skąd się w ludziach bierze taka złość i frustracja?

Edytowane przez Elfir

Elfir, jak odróżnić trawki, które się ścina wiosną od tych, których się nie tnie? Mam taką niewysoką pomarańczową, ale nie znam jej dokładnej nazwy. Teraz chyba jest sucha... ściąć ją?

Ścina się suche i brzydkie.

Jeśli masz turzycę Buchanana (lub inną nowozelandzką w tym typie) to ona jest zimozielona, tylko kolor ma stale taki słomkowy.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ4b7CeglbOx56UWg5cyobyvNjGQt81eZzXmFoWklvM_RZBH5pbrg

jak będzie sucha będzie taka bardziej szarawa.

Ale np. Mariusz Surowiński zaleca przycinać wiosną także zimozielone, zamiast bawić się w wyczesywanie suchych liści.

Dziękuję Elfir. Moja wygląda podobnie. W zeszłym roku całą ściełam, bo przemarzła i z czasem się wzięła ładnie. W tym roku wyglada lepiej, dlatego miałam wątpliwości. Zastanawiam się tylko, dlaczego jesienią nie przebarwiła się tak ładnie na pomarańczowo, jak wtedy, gdy ją kupowałam?

(...) chociaż takiej odpowiedfzi się po Tobie nie spodziewałam, myślałam że masz większą wiedzę i doświadczenie

nie mogłem się powstrzymać; wydawało mnie się, że to Ty pierwsza obraziłaś sugerując niedostateczną wiedzę i doświadczenie osobie, która na 400 stronach tego wątku dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem, czasem łopatologicznie odpowiadając na dziesiąte pytanie o to samo. Trzeba mieć tupet, żeby wjechać z takim tekstem i wystawiłaś sobie nieciekawe świadectwo.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie. Moim zdaniem cięte brzozy są wyjątkowo szpetne, a główą ich ozdobą jest przecież naturalny pokrój. Zgadzam się z tym co napisała Elfir.

Zamiast brzozy zainteresuj się np.: jarząbem pospolitym 'fastigiata' lub jarząbem pospolitym AUTUMN SPIRE 'flanrock'.

A jeśli odpowiedzi dwóch projektantek ogrodów w tym wątku Ci nie wystarczą, to poczytaj podobną dyskusję na Forum Ogrodniczym; pozwól, że zacytuję dla Ciebie fragment wypowiedzi jednego z użytkowników:

Z przykrością stwierdzam, że w całym wątku nagromadziło się wiele "złego info", dlatego dla dobra tych, którzy dalej go będą czytać, pozwolę sobie wyjaśnić:

1/Błąd ewidentny popełniają Ci, którzy sadząc drzewo (np.brzozę), z góry nie uwzględniają jej rozmiarów, rozległego systemu korzeniowego, ściągania wilgoci w jego obrębie, brudzenia, itp,

2/Błędnym (niestety powszechnym) poglądem (bardzo szkodliwym) jest pogląd, że cięciem można bezkarnie korygować każdą brzozę. Prawda jest taka, że już od pierwszego skrócenia przewodnika rozpoczyna się proces próchnienia pnia i powolna śmierć drzewa. Nie da się również, nawet najlepszym cięciem, zachować po latach naturalny pokrój danej odmiany brzozy,

3/Błędnym jest założenie, że w obrębie systemu korzeniowego brzozy, bez poważnych zakłóceń przebiegać będzie wegetacja roślin,

4/Błędem jest wyciąganie jakichkolwiek przedwczesnych wniosków, w oparciu o własne doświadczenie z zaledwie kilkuletnim egzemplarzem brzozy, bowiem staje się ona drapieżnikiem ogrodowym dopiero w dorosłym wieku,

5/Rozumiem, że brzoza od sąsiada, niczyja lub za złotówkę to w dalszym ciągu chcąca żyć roślina, a nie przedmiot z którym możemy zrobić co się nam podoba, a jak sknocimy to wyrzucimy,

6/Postępuj z drzewem rozważnie, od momentu decyzji co do jego wyboru, nie musi to być brzoza (jak nie pasuje), może być inne, dopasowane, a oszczędzisz pracy, zyskasz na efekcie, osiągniesz

satysfakcję.

Powyższy tekst nie stanowi polemiki, prawda nie zawsze potrafi się obronić.

To właściwie cytat "skrojony" pod Twoje pytanie.

więcej dyskusji tutaj: http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=7779&hilit=ci%C4%99cie+brzozy&start=42

Liściaste czy iglaste?

Zestawienia roślin na gline masz w wątku "zestawienia roślin" - przyklejony u góry działu.

dzięki Elfir patrzyłam wcześniej, muszę chyba zweryfikować to co chciałam z tym co mogę mieć. Marzyła mi się jakaś magnolia przed domem lub jakiś kwitnący krzew, jednak okazuje się, że dom całkowicie zasłania słonko, więc muszę sie dostosowac do panujących warunków.

Elfirku pomóż proszę w takiej sprawie:

wiosną zeszłego roku posadziłam hortensje, które latem trochę zmarniały, a pod koniec lata coś zaatakowało im liście. Gleba jest kwaśna, mają stanowisko słoneczne, są regularnie podlewane. Może uda Ci się zdiagnozować, co im dolega?

Przed zimą nic z nimi nie robiłam, ale zastanawiam się, czy przed wiosną zanim wystartują powinnam podjąć jakieś środki zaradcze, czy raczej poczekać, aż się obudzą i wtedy zaobserwować, czy ta zmora dalej je dręczy.

A ich problem wyglądał tak:

ImageShack.us Uploaded with http://img33.imageshack.us/img33/56/pa050027k.jpg' alt='pa050027k.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

Uploaded with ImageShack.us[/img]

http://img33.imageshack.us/img33/56/pa050027k.jpg' alt='pa050027k.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]

To może być objaw niedoboru jakiegoś składnika mineralnego. Czerwone przebarwienia to zwykle brak fosforu, ale u hortensji ogrodowej często występuje niedobór potasu.

Jeśli posadziłaś w czystym tofie to objawy niedoboru byłby oczywiste - torf pozbawiony jest składników mineralnych.

Jak zacznie puszczać dać pełną dawkę nawozu do hortensji.

Rośnie w półcieniu? W południe może być przypalany przez słońce.

Elfirku proszę napisz co moiże dziać się z moimi świeżo przesadzonymi beniaminkami? , jeden już całkowicie traci liście a drugi zaczyna żółknąć , posadzone w normalnej ziemi do kwiatów

http://img803.imageshack.us/img803/7218/img2229x.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img819.imageshack.us/img819/5483/img2230w.jpg

http://img507.imageshack.us/img507/8527/img2231n.jpg