martaibartek 22.03.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Elfirku dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.03.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Elfir, a ja mam takie pytanie: Napaliłam się na oliwkę europejską - początkowo miałam pomysł, żeby drzewko stało w pokoju, a na lato żeby je wynosić na taras. Ale poczytałam trochę o jego uprawie i w kilku miejscach znalazłam info, że dobrze by było na zimę dać oliwkę do jasnego zimniejszego pomieszczenia. Czy to zimowanie w zimniejszym to konieczność? Czy da radę jako roślina pokojowa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Elfir i mam jeszcze jedno dość istotne pytanie:Czy wiesz może KIEDY W KOŃCU BĘDZIE WIOSNA??????Ten śnieg mnie dobija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Czy to zimowanie w zimniejszym to konieczność? Czy da radę jako roślina pokojowa? Zimowanie w niskiej temp. ma na celu zatrzymanie wegetacji. Gdyby było ciepło oliwka nadal by rosła, a w zimowych miesiącach miałaby zdecydowanie za mało światła i za krótkie dni. Jeśli ma zimować w temp. pokojowej, wymagałaby doświetlania. Wiosna była w zeszłym roku Edytowane 22 Marca 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.03.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Czyli rozumiem, że najlepiej sobie odpuścić oliwkę i podziwiać ją na żywo w śródziemnomorskich krajach? Z tą wiosną to może nie kop leżącego :) Dzięki za odp, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Możesz oświetlać. W Poznaniu rośnie w Centrum Handlowym i jest doświetlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.03.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ale doświetlana w sensie, że jak? Że mam ją postawić pod jakąś jasną lampą? Czy trzeba do tego jakiegoś specjalnego "sprzętu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Są lampy ogrodnicze (doświetla się nimi szklarnie). Tutaj ktoś posadził sobie oliwkę w domu (donica jest w piwnicy) i doświetla lampą: http://www.szaroszyk.com.pl/zdjecia/00003018.jpg Kup sobie jak marzysz Jak nie będzie rosła prawidłowo, to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 24.03.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Marzę Marzę przede wszystkim o mieszkaniu w takim klimacie, żeby doświetlanie oliwki nie było problemem Ale jest jak jest i trzeba sobie jakoś radzić. Wielkie dzięki Elfir Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 24.03.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Elfir chciałam Cię zapytać, czy Twoim zdaniem rozmnażanie róż za pomocą ukorzeniania w ziemniaku, który utrzymuje wilgoć i niby przez to korzystnie wpływa na rozwój korzeni, jest możliwe? Tu artykuł na ten temat: http://www.amateurgardening.com/home/taking-rose-cuttings/ http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/479827_155100664651497_834683279_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Nie mam pojęcia. Nie bardzo wiem dlaczego wilgoć w ziemniaku miałaby byc lepsza od wilgoci w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 24.03.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 artykuł ciekawy, ale dość nietypowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Inspiracje dla zdołowanych przedłużającą się zimą: http://www.rhonestreetgardens.com/2012/11/a-visit-to-oregon-garden.html I mój nieustający obiekt zachwytów:http://federaltwist.blogspot.com/2011/07/garden-diary-twilight-with-yellow.html Czyli ogród wyglądający tak naturalnie, jak wyjątkowo urokliwa polana w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 27.03.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jezu, jakie cudowne zdjęcia, absolutnie mój kierunek ogrodowych poszukiwań. W stanie Oregon mają doskonałe warunki dla ogrodów, zarówno opadowe jak i temperaturowe, doskonały mikroklimat dla roślin, wszystko jest tam bardzo bujne (dla mnie to bezsprzecznie najlepsze miejsce w USA do życia). Co ciekawe Polska i stan Oregon leżą na zbliżonej szerokości geograficznej.U mnie tymczasem zalega jakieś 30-40cm ciągłej pokrywy śniegu, tam gdzie zaspy od 0,5 do 1m i cały czas mrozi. Odechciewa się, ale zdjęcia rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 To nie jest stałe dzieło, właściciel co chwilę zmienia aranżacje bylinowo-trawiaste w różnych fragmentach. Eksperymentuje.I wreszcie najważniejsze - ma "tujki", ale nie robi z nich szczelnych parawanów, ani głownego elementu kompozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 27.03.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 I wreszcie najważniejsze - ma "tujki", ale nie robi z nich szczelnych parawanów, ani głownego elementu kompozycji. Zauważyłem; pięknie zresztą na ich tle wyglądają nasadzenia z lżejszych optycznie i bardziej ażurowych roślin, przede wszystkim traw. Udana kompozycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 27.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) już wiem w jakim kierunku chcę iść...chociaż pewnie mi sie nie uda...cudne tohttp://4.bp.blogspot.com/-oSUYFzab-gU/TiLO0mI7B3I/AAAAAAAAMcY/yrFrlAiHXDU/s1600/IMG_1748.JPG Edytowane 27 Marca 2013 przez Irma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 28.03.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 świetne to zdjęcie, co tak ładnie na biało kwitnie? Też chętnie osiągnęłabym podobny efekt na moich glinach wilgotnych, pewnie jest szansa z tych gatunków, zastanawia mnie tylko jedna rzecz: od fotografującego do drzew za wierzbą jest pewnie z 10 - 15m minimum, tak na oko oceniam, a może i więcej, jak myślicie? Czy na mniejszych przestrzeniach zastosowanie podobnego nasadzenia (mniej roślin, zachowując mniej więcej podobny układ nasadzeń i gatunków) nie tez będzie wyglądać atrakcyjnie? Ja chyba mam jednak za mały ogród... no chyba, że wykorzystam w układzie działkę sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagustynka 28.03.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Elfir, kupilam klacza bylin w kapersach (n.p. malwa, piwonia, irys syberyjski) a ze juz kielkowaly, wsadzilam je do doniczek z ziemia. Oczywiscie w mieszkaniu majac swiatlo i cieplo ruszyly z kopyta. Co bys radzila z nimi zrobic: przeniesc do piwnicy, gdzie jest ok. 10 st ale ciemno czy postawic na balkon (niby mam tam inspekt, ale temp. moze spasc do -4 st). A moze zostawic na parapecie i jak sie cieplej zrobi wyniesc na balkon? Z tym ze jak mam to zrobic, by rosliny nie przezyly "szoku termicznego"? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz i "wesolego jajca" zycze. Jagustynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2013 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 trzymaj na parapecie, a jak się ciepło zrobi zacznij hartować wystawiając na kilka godzin na dwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts