Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do Elfir!

Czy taka wertykulacja połączona z kosiarką - przyniesie efekty moim mięśniom podudzia i wzmocni kostki ?

http://cdn3.asteroid.pl/a.garnek.pl/025/674/25674773_800.0.jpg/zdjecie.jpg

Żartowałem oczywiście :D

ale musiałem - żeby od czasu do czasu zadać Ci głupie pytanie, z racji odpowiadania na te poważne.

Nie obrazisz się? :)

Elfir ratuj bo osiwieję od myślenia. Mam wzdłuż płotu posadzone borówki amerykańskie (jakieś 20 krzaczków). Borówki są odsunięte od ogrodzenia o 1,2 m Chciałabym posadzić coś wzdłuż siatki (czyli byłoby to od wschodniej strony wspomnianych borówek). Jak sama widzisz miejsca tam nie wiele. I teraz mam zagwozdkę- iść w tuje szmaragdy? Wiem, że banalne i nie wiem czy nie będą za szerokie. Ale z drugiej strony można je ciąć. Czy pokusić się na żywopłot grabowy? Ale to chyba bardzo wolno rośnie prawda? A może posadzić przy siatce rdest auberta? Tylko czy siatka będzie wystarczającą podporą? A może zdecydować się na coś zupełnie innego? Chodzi mi o to żeby w miarę szybko urosło i zasłoniło nas trochę od ciekawskich.

czy bawić się w ukorzenianie w słoiku z wodą czy od razy włożyć do doniczki z ziemia?

To już kolejna roślina która zmasakrował ci pies, o ile pamietam. Nie łatwiej będzie otoczyć krzewy czymś kolczastym, jak berberys, róża?

Cyprysiki ukorzenia się w jałowym piasku wyieszanym z odkwaszonym tofem. We wodzie zgnije.

Musi byc to sadzonka z tak zwaną piętką, czyli języczkiem kory. Przycina się tez je od góry. Sadzonka nie może być za duża bo z braku korzeni uschnie. Powinna mieć 8-10 cm i być pobrana z najmłodszej częsci gałązki. Końcówkę zanurzasz w preparacie do ukorzeniania, otrzepujesz i wsadzasz do wilgotnego podłoża. Nakrywasz folią by utrzymać wysoką wilgotnośc powietrza. Ustawiasz w półcieniu. Codziennie wietrzysz.

Ukorzenia się nawet kilka miesięcy.

Mam wzdłuż płotu posadzone borówki amerykańskie (jakieś 20 krzaczków). Borówki są odsunięte od ogrodzenia o 1,2 m Chciałabym posadzić coś wzdłuż siatki (czyli byłoby to od wschodniej strony wspomnianych borówek). Jak sama widzisz miejsca tam nie wiele. I teraz mam zagwozdkę- iść w tuje szmaragdy? .

A jak chcesz potem zbierac owoce z borówki? Dorosła borówka ma prawie 2 m średnicy.

Pomijam fakt, że żywopłot zacieni ci krzewy i owoce będą kwaśne.

Elfir, mam do Ciebie pytanie. Czytałem na forum akwarystycznym, ze doskonałym żródłem minerałów dla roslin w akwarium jest glina.

Dlatego, chciałem zadać pytanie, czy np. zamiast kupować w sklepie, drogie preparaty odżywcze-- czytaj chemię, nie można by np do rośliny, która potrzebuje środków odzywczych, wsypać na górę troche gliny i razem z z wodą, z gliny zostałyby uwalniane minerały, które przenikałyby przez warstwę czarnej ziemi ?

Czy dobrze myślę, czy jestem w błędzie ?

Dzien dobry.

Ja mam takie pytanie.

widzę ze moje roczne brzozki sie przyjęły chcialbym cos posadzic pod nimi bo goło wyglądają jakies tło.

Co bys radziła.

gleba normalna od głebokosci 30 cm zaczyna sie glina ale jak widzę 100 % zeszłorocznych nasadzen sie przyjęło.

http://images35.fotosik.pl/1899/c24a31b75e51e606med.jpg

http://images41.fotosik.pl/2033/b2239500193e69ebmed.jpg

dziekuje pozdrawiam radek

Dlatego, chciałem zadać pytanie, czy np. zamiast kupować w sklepie, drogie preparaty odżywcze-- czytaj chemię, nie można by np do rośliny, która potrzebuje środków odzywczych, wsypać na górę troche gliny i razem z z wodą, z gliny zostałyby uwalniane minerały, które przenikałyby przez warstwę czarnej ziemi ?

Na temat gliny i jej używania w akwarium jest sporo wątków na portalach akwarystycznych. :)

Kiedyś nie było tylu odzywek akwarystycznych i ludzie robili kulki z gliny do wciskania w podłoże przy korzeniach roślin.

Jak wsypiesz glinę na powierzchnię uzyskasz piekną, mętną wodę. Za każdym razem jak spróbujesz odmulać muł będzie się wzbijał do góry. Wzbijać go beda również denne ryby.

Dlatego glinę daje się pod żwir.

Czarnej ziemi nie dawaj w ogóle! To "czarne" to humus - zacznie gnić w akwarium i uwalniać szkodliwe gazy.

Do akwarium typu low-tech Diane Walstad poleca ziemię ogrodową, ale nie próchniczną, tylko mineralną, czyli ilasta lub gliniastą z domieszka piasku.

Miałam taki niby low-tech na ziemi ogrodowej ponad trzy lata (zlikwidowany wskutek zepsucia się filtra a nie destabilizacji warunków). U mnie było za dużo światła jak na low-techa i za mało ryb, więc rośliny wykazywały niedobór żelaza. Musiałam dodawać osobno.

Wysokie czy niskie? Iglaste czy liściaste? Bylina czy krzew?

uuuuuuuuu

chciałbym w przyszłosci aby roslinnosc w pewnych miejscach stworzyła scienę aby siedząc na tarasie byc mało widocznym.

jest to osiedle i domy sa dosc blisko siebie.

chcialbym aby rosliny były wysze do 1,5 m chyba bardziej iglaste bo lisciasta jest brzoza wiec moze jakis iglak dla odmiany

http://images38.fotosik.pl/2037/cc0d6044148f2058med.jpg

http://images36.fotosik.pl/469/782a6abf9ba248demed.jpg

Witam Elfir wiem że drzewa i krzewy w donicach można sadzić przez cały sezon ale jak to jest z ( sadzeniem , sianiem ) bylin, chodzi mi o

- przywrotnik ostroklapowy

-trzcinnikpiaskowy

-obiedka szerokolistna

- konwalia majowa

-dyptam jesionolistny

-rozchodnikokazały

-bodziszek

-naparstnica

-bażyna

-golteria pełóz.

-liliowiec

-lawenda

-proso rózgowe

-kostrzewa

-rudbekia

-selvia

- ostnica

z góry dziękuję za podpowiedż

Elfir zakupiłam pierwszą różę pnącą (sympathie)... od paru dni szukam dla niej jakiejś pergoli ...

mam mętlik w głowie bo chciałam metalową w formie stożka (lub obelisk)... ale gdzieś doczytałam że róża może przemarzać gdy będzie dotykać metalu ...

widzę takie stożki o wysokości 170cm w cenie 60 zł ... trochę to dziwnie tanio...

Myślałam też o drewnianej kratownicy ale kompletnie nie wiem jak taki prostokąt zamocować ... i czy to będzie trwałe ...

Z tyłu za różą są żywotniki .... podpowiesz coś z własnych doświadczeń ... albo może ktoś mi pokaże jakieś swoje ogrodowe zdjęcia z różą pnącą ....

Kiedy ta róża będzie potrzebowała podpory ? na razie wystaje 10 cm nad ziemię :)

Elfir w jakiej odległosci od ogrodzenia sadziłabyś graby fasccigiata? tak aby mozna je było przycinać swobodnie.

Chcesz je na zywopłot? Szkoda kasy na fastigiata, lepiej zwykły grab. Załozyc trzeba przejście z min 60 cm. Do tego dodaj szerokośc żywopłotu od pnia do przejścia. Dla żywopłotu o szerokości 80 cm wypadnie wiec 1 m od ogrodzenia.

Witam Elfir wiem że drzewa i krzewy w donicach można sadzić przez cały sezon ale jak to jest z ( sadzeniem , sianiem ) bylin,

Jak sadzisz z doniczek to termin sadzenia nie ma znaczenia. A sieje się zawsze wiosną. Przesadza albo wczesną wiosną albo jesienią

Co to selvia? :)

[ale gdzieś doczytałam że róża może przemarzać gdy będzie dotykać metalu ...

widzę takie stożki o wysokości 170cm w cenie 60 zł ... trochę to dziwnie tanio...

Zapraszam do tego ogrodu:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=61035

Róże przede wszystkim przy stalowych łukach.

To ogród pod Poznaniem.

Będzie ciężko. Ideą łąki jest jest samoobsługowość - a więc rośnie co rośnie, co daje sobie radę w konkretnych warunkach jakie wystepuja na działce.

Jaka jest gleba?

Jesli stosunkowo żyzna, mozna posadzić łubin, on się rozsieje. Poza tym szałwia łąkowa, bodziszek łąkowy, chaber polny, wyka, dzwonek rozpierzchły, koniczyna czerwona, przetacznik pagórkowy, centuria, mak polny

Na słabej glebie cykoria, chaber bławatek, przetacznik ożankowy, żmijowiec, farbownik, sasanka, drakiew gołębia, cieciorka pstra, gożdzik kartuzek, węzymord stepowy

Ale nie wszystkie gatunki wystąpią razem bo jedne np. lubią kwaśne gleby a inne zasadowe.

Nie znam jednak mieszanek łąkowych wyspecjalizowanych kolorystycznie. Trzeba będzie sobie latem samemu pozbierać nasiona.

Zasadniczo przed posianiem nasion łąkowych należałoby całkowicie trawnik zlikwidować - przynajmniej tak zaleca Łuczaj (ten od mieszanek). Trawy będą zawsze silniejsze od łąkowych roślin, z których wiele jest jednorocznych bądź dwuletnich.

Mam żyzną glebę, raczej zasadową.

W jaki sposób zbiera się nasiona ? Mam iść na łąkę i pozbierać, ale w jakim okresie ? Kwiaty mają juz więdnąć ? Czy jednak skusić się na kupne ?

Chcesz je na zywopłot? Szkoda kasy na fastigiata, lepiej zwykły grab. Załozyc trzeba przejście z min 60 cm. Do tego dodaj szerokośc żywopłotu od pnia do przejścia. Dla żywopłotu o szerokości 80 cm wypadnie wiec 1 m od ogrodzenia.

juz są kupione więc trudno, wydatek psozedł :-) gorzej ze tez są wsadzone (na jesień) ok.90 cm od płotu i zastanawiamy się czy je przessadzić czy zostawić.