Elfir 23.03.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 prosze o jakieś sugestie co i gdzie posadzić Czyli mam zrobić projekt za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2010 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 A czym zwalczyć osutkę sosny??? Nie jestem specjalistą od zwalczania chemicznego. Ale z materiałów, które znalazłam: Polyram 70 WG Zalecana dawka: do 60cm wysokości drzew 1,2 g/10m˛, dla każdych dalszych 10cm stosować dodatkowo 0,2 g/10m˛ Więcej info: http://aktua.republika.pl/osutka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 23.03.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 To ja mam pytanie z serii: jak nie tuje to co? Potrzebuję odgrodzić ogród od ulicy, z której wszyscy gapią się nam w okna (latem i zimą) oraz latem do ogrodu. Dom jest 6 m od ulicy, więc miejsca tak sobie. Mnie tuje właśnie kojarzą się z cmentarzem, ale stwierdziłam, że faktycznie będą najlepsze - niekłopotliwe i załatwią problem (zamówiłam już takie duże smaragdy). I teraz nie wiem, czy dobrze - z praktycznego punktu widzenia decyzja wydaje mi się słuszna, a z estetycznego - czy takie tuje mogą być po prostu tłem dla jakichś weselszych roślin? Bo ten żywopłot musi być zimozielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Ogrodu zima nie trzeba szczelnie zasłaniać, bo i tak się z niego nie korzysta. Gorzej z oknami. Skoro kupiłaś Smaragdy nie ma sensu teraz zastanawiać się coby było gdyby. Te żywotniki dają bardzo ładne tło dla innych roślin. Na forum projektanci nie zwalczają żywopłotów z żywotnika, jako takiego Zwalczają układ "wyłącznie tujki+trawnk". Na tle ciemnej zieleni ładnie będa wyglądać np. krzewuszki o pstrokatych liściach. Z mniejszych odmian sa to "Nana Variegata" i "Alexandrina", "Nana Purpurea", "Victoria". Można dać szpaler róż parkowych podsadzonych perowskią i lawendą, pod warunkiem, że żywotniki nie będą na nie rzucać cienia - zobacz ofertę szkółki Rosarium (róże angielskie, nostalgiczne). Planując nasadzenia bierz pod uwagę, ze żywotniki nie rosną dobrze w kwaśnej glebie, dlatego nie sa towarzystwem dla wrzosowisk, różaneczników, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewióra1976 23.03.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Dzięki - niesamowita jesteś z tym tempem odpowiedzi Te krzaczki mogę sadzić od razu z tujami czy odczekać? Teraz tak właśnie mam - sam trawnik bez tui I nie dam go sobie wydrzeć, bo to miejsce do wypasu moich dzieci Mam działkę 1000 m2 i cały czas mi się wydaje, że nie powinnam ograniczać trawnika, bo zabieram im miejsce do biegania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Można od razu z żywotnikami. Podczas zakładania ogrodów firmy realizacyjne też sadzą wszystko od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaogrodniczka 25.03.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Elfir prosze o rade. Właśnie chcemy posadzić tuje i chciałabym się dowiedzięć czy zamiast kory mogę pod tuje wysypac kamyki? Po pierwsze kora nie zabardzo mi się podoba a poza tym teren mamy bardzo zawietrzny i obawiam się że nie minie chwila a wszystko nam wywieje i co chwila trzeba będzie tą kore dosypywać. Niestety ostatnio dowiedziałam sie że tuje trzeba sadzić w korze bo nadaje glebie kwasowości i wtedy lepiej rosną. Czy to znaczy jak podłoże wysypie kamykami to tuje mi sie nie przyjmą. Dziękuje z góry za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brun3r 26.03.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 prosze o jakieś sugestie co i gdzie posadzić Czyli mam zrobić projekt za darmo? czemu od razu projekt szukam paru wskazówek, sugestii - co , jak , gdzie posadzić ? nie znam sie na tym i nie chce na sile sadzić co popadnie .... jeśli moje pytanie jest nie na miejscu to proszę je uważać za nieaktualne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alchemilla 26.03.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Elfir,bardzo prosze o rade.Chcialabym znalezc odpowiednia rosline na strzyzone kule.Zalezy mi ,aby roslina byla gesta,zwarta i miala BARDZO DROBNE,ciemnozielone listki.Formy takie czesto wystepuja w ogrodach japonskich.Obstawiam Buxus microphylla 'Herrenhausen'.Oczywiscie moge sie mylic,bo ogrody japonskie widzialam do tej pory tylko na obrazkach....Jakie jest Twoje zdanie na ten temat ?Z gory bardzo serdecznie dziekuje za dobra rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babydream 26.03.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Elfir, powiedz dobra kobieto czy można przerobić teren utwardzony tłuczniem na piękny ogród? Z czym to się będzie wiązać? Dla mnie wyglada to fatalnie, ogrooomne wstrętne klepisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 26.03.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Chcialabym znalezc odpowiednia rosline na strzyzone kule.Zalezy mi ,aby roslina byla gesta,zwarta i miala BARDZO DROBNE,ciemnozielone listki.Formy takie czesto wystepuja w ogrodach japonskich. W oryginale sa to przeważnie strzyżone azalie i rodendrony. Możesz stosować w zamian bukszpany i ligustry. A ta odmiana, którą wymieniasz to odmiana lokalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alchemilla 26.03.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Przepraszam,ale nie wiem co to jest odmiana lokalna(chyby jestem niedouczona...) Jezeli mialyby to byc rozaneczniki i azalie,to jak ma sie to do strzyzenia w formy kuliste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 26.03.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Przepraszam,ale nie wiem co to jest odmiana lokalna(chyby jestem niedouczona...) Jezeli mialyby to byc rozaneczniki i azalie,to jak ma sie to do strzyzenia w formy kuliste? Lokalna -niemiecka? Ano tną, ale są to ich azalie, poza tym klimat inny - wilgoć. Zerknij tu http://www.reidojo.com/forum/viewtopic.php?t=1918&sid=7b479b2df81f99cbbeced29f66fc2c67 tam troch e na temat kształtowania roślin w ogrodach japońskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 26.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Elfir, powiedz dobra kobieto czy można przerobić teren utwardzony tłuczniem na piękny ogród? Z czym to się będzie wiązać? Dla mnie wyglada to fatalnie, ogrooomne wstrętne klepisko. Wyręczam dobrą kobietę, bo chyba padła przytłoczona natłokiem pytań. Może ten ogród Cię zainspiruje http://www.asla.org/2009awards/330.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alchemilla 26.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2010 Dzieki egry za linka do strony o ogrodach japonskich.Buxus microphylla to po prostu bukszkan drobnolistny.Aby uniknac nieporozumien wole uzywac nazw botanicznych,a te,jak wiadomo,na calym swiecie sa takie same.Stad moja prosba o konkretny gatunek i odmiane.Tak "na oko"to kule mozna strzyc i z bukszpanu,. i z cisa,z ligustru,tawuly,pewnie i buka,derenia jak ktos sie postara...A moje musza miec drobne,ciemnozielone listeczki,niekoniecznie zimozielone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 27.03.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam Poszukuje porady. Mam taras od strony zachodniej chcę na nim postawić duże drewniane donice dł 90, szer 40 a w nie posadzić rośliny no i tu zaczynam się zastanawiać jakie to mogą być rośliny. Czy np powojniki, róże mogą w nich rosnąć, hortensje? A co potem z nimi zimą zabierać do domu czy nie? Może podpowiecie jakieś fajne kompozycje. Dwie donice chce wykorzystać jako parawan najchętniej kwitnący. Z góry dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 27.03.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Witam Mam rabatę na trawniku i na razie rośnie tam tylko szczepiona brzoza płacząca. Jest to rabata blisko tarasu i chciałabym, żeby długo kwitła i ładnie wyglądała. Wymyśliłam, że posadzę tam róże. Ale nie wiem czy to co wymyśliłam będzie ok? Proszę o poradę i ewentualną korektę. Wybrałam te gatunki róz, które mi się najbardziej spodobały i wstępnie ze zdjęć wygląda, że będą pasować. Czy takie rozstawienie i ilość jest ok, czy kolory będą pasować ?, czy może dodać więcej szałwii i lawendy ? Róże to: Aprikola: http://www.rosarium.com.pl/k/?id=241/Aprikola-? Geisha: http://www.rosarium.com.pl/k/?id=198/Geisha? i Yellow Zen: http://www.rosarium.com.pl/k/?id=265/Yellow-Zen-? A to rysunek rabaty: http://images37.fotosik.pl/272/eb6ffac316587b18m.jpg Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 chciałabym się dowiedzięć czy zamiast kory mogę pod tuje wysypac kamyki? (...) Niestety ostatnio dowiedziałam sie że tuje trzeba sadzić w korze bo nadaje glebie kwasowości i wtedy lepiej rosną. Nie wiem u jakiego idioty się tego dowiedziałaś, ale to bzdury na kółkach. Żywotniki nie znoszą kwaśnej gleby! Wolą gliniastą, zasadową, wilgotną. A już zbrodnią jest sadzenie ich w torfie! Ściółkowanie z resztą nie jest w stanie zmienić wymiernie pH gleby. Syp co chcesz: kamyki, szyszki, korę. Możesz też wysadzić hosty, fiołki, żurawki. Dla roślin nie ma to aż takiego wielkiego znaczenia. Z kamykami są następujące problemy: - trudno usuwać opadłe gałązki, liście które wpadną między kamyczki - trzeba wyłożyć rabatę włókniną, by kamyki nie zapadały się w glebie - co jakiś czas trzeba je przegrabić, bo osadza się między nimi piasek w którym ukorzeniają się chwasty. Co oczywiście nie ozancza, że inne rozwiązania są bez wad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 czemu od razu projekt szukam paru wskazówek, sugestii - co , jak , gdzie posadzić ? nie znam sie na tym i nie chce na sile sadzić co popadnie Właśnie z tego składa się projekt Tu nie chodzi o to, ze nie chcę ci pomóc, ale pomóc nie oznacza zrobić za kogoś. Pokaż swoje pomysły a podpowiem czy mają sens, czy należy coś w nich zmienić. A nie, ze dajesz pustą działkę i oczekujesz ze ktoś za ciebie wykona pracę. Bo ja żyję z projektowania. Gdybym robiła na forum każdemu gratis ogród nie miałabym na życie. To samo jest we wątku wnętrza - doradzą, ale nie zaprojektują gratis planu urządzenia domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.03.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Obstawiam Buxus microphylla 'Herrenhausen'.Oczywiscie moge sie mylic,bo ogrody japonskie widzialam do tej pory tylko na obrazkach.... Bukszpany sa chyba najlepsze do strzyżenia, chociaż w ogrodach japońskich ich się nie stosuje Tam są azalie cięte w poduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts