Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, powiedz dobra kobieto czy można przerobić teren utwardzony tłuczniem na piękny ogród? Z czym to się będzie wiązać?

Dla mnie wyglada to fatalnie, ogrooomne wstrętne klepisko. :(

Ogród da się zrobić nawet na betonie. Potraktuj przestrzeń jak obgród na dachu. Cienka warstwa gleby z rojnikami, rozchodnikami, kostrzewami, macierzanką, itp roślinami skalnymi. Co jakiś czas górka ziemi umocniona murkami oporowymi z kamienia łupanego w których można posadzić coś głębiej korzeniącego się: jałowce, karłowe odmiany brzóz, płaczące karagany szczepione na pniu, kosodrzewiny.

Witam

Poszukuje porady. Mam taras od strony zachodniej chcę na nim postawić duże drewniane donice dł 90, szer 40 a w nie posadzić rośliny

Pamiętaj, że jeśli donica ma pozostać zimą, musi być ocieplona (wykłada się ją od wewnątrz 3 cm styropianem). Do tego dochodzi warstwa drenażu. Z tego wynika, że minimalna głębokość takiej donicy to 50 cm.

Co można posadzić? A jakie ma zadanie spełniać?

Są róże i powojniki do uprawy pojemnikowych (http://www.rosarium.com.pl). Ale można też sadzić rośliny iglaste, małe drzewka.

Na forum w jakimś wątku o donicach są propozycje kompozycji.

Mam rabatę na trawniku i na razie rośnie tam tylko szczepiona brzoza płacząca.

Jest to rabata blisko tarasu i chciałabym, żeby długo kwitła i ładnie wyglądała. Wymyśliłam, że posadzę tam róże.

Zdecydowanie za mało egzemplarzy róż planujesz. Róże rabatowe sadzi się po 4-5 szt/m2, okrywowe ok 1-3 szt/m2. Jako pojedyncze egzemplarze dobrze wyglądają jedynie róże parkowe, ewentualnie inne, ale jako cześć kolorowej bylinowej rabaty w stylu angielskim.

Ja bym pod samą brzoza zrobiła wielką część z lawendą, bo brzoza wyjaławia grunt a róże lubią żyzne podłoże. Potem róża okrywowa od przodu rabaty z wstawkami z szałwii, za nią przynajmniej 2 m2 róży rabatowej. Do tego może jakiś zimozielony akcent w postaci 3 strzyżonych kul bukszpanu rożnej wielkości po drugiej stronie rabaty, jako przeciwwaga dla brzozy.

trochę ryzykowny pomysł łączenia żółtych i pomarańczowych róż z tą różowo morelową Geishą,.

http://img28.imageshack.us/img28/3636/eb6ffac316587b18.jpg

Ok, dziękuję bardzo ;) Tak myślałam, że chyba będę potrzebowała więcej krzaczków.

I jeszcze jedno małe pytanie - odnośnie kolorów róż.

Tak naprawdę najbardziej zależy mi właśnie na tej morelowej Geishy. To co lepiej do niej dobrać ? Coś różowego , kremowego i białego ?

Może coś z tych gatunków lepiej by pasowało kolorystycznie ?

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=188/Aspirin-Rose?

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=127/The-Fairy

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=212/Sea-Foam

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=252/Kosmos-?-Fairy-Tale

http://www.rosarium.com.pl/k/?id=153/Bonica

Pozdrawiam ;)

Elfir, wytłumacz mi proszę taką rzecz - dlaczego rośliny które rozrasytają się do 1m sadzi się po kilka na 1m2? ostatnio gdzieś w gazecie widziałam, że jałowiec plożacy(wiltoni?) 3szt/m2 a gdzieś tam czytałam że on nawet do 1,5 m się rozrasta...

Witaj Elfir :D

Pukam po poradę: chciałabym zasłonić się od sąsiada tylko szczelnie :evil: Taki będę miała widok z tarasu :evil: a właściwie z najbardziej reprezentacyjnego okna

http://i43.tinypic.com/2cfqq21.jpg

tylko tak: ta siatka leśna jest moja, odgradza budowę od reszty więc w stosownym czasie będzie usunięta, a za nią próbowałam coś sadzić (tutaj jest nawet projekt, który sobie zrobiłam :oops: )

http://i43.tinypic.com/2jfg6qt.jpg

tylko w żadnym wypadku on nie zda egzaminu zimą , wczesną wiosną ani późną jesienią :roll: Te cyprysy posadzone w tle są do przesadzenia, ponieważ tam jest raczej cień albo półcień. Kiedyś poradziłaś mi, żeby na tym ogrodzeniu dać bluszcz. Posadzony :lol: ale teraz widzę, że najlepiej by tam wyglądała jakaś "solidniejsza" ściana zielona. Pomyślałam o żywopłocie z cisa, choiny albo bukszpanu, tylko czy bukszpan da radę w tym cieniu? Co najszybciej dałoby mi efekt szczelnej ściany? :roll: Wszystkie te rośliny sadziłam ok. maja ub. roku, część (cyprysiki i 2 berberysy późną jesienią) więc im chyba dużej szkody nie zrobię, jak będę musiała coś przesadzić :roll: Przed tą sosną planowałam jakieś azlie i/albo rododendrony. Co o tym myślisz? Doradź coś, proszę, zwłaszcza w sprawie tego żywopłotu :D

Pozdrawiam

to co mnie się od razu nasuneło, patrząc na Twój rysunek:

- sosna będzie mieć w poównaniu do reszty większą średnicę (zwłaszcza w porównaniu ze świerkami - będzie mieć docelowo ok. 20 m wysokości i ok. 10 m średnicy... Jeśli chcesz w tym miejscu sosnę to lepsza będzie sosna zwyczajna odmiana 'Fastigiata' - po 10 latach ma ok. 5 m wysokości i 1 m średnicy (średnica zbliżona do świerków serbskich) więc dać ze 3 sztuki i będzie fajnie :)

- wymagania glebowe leszczyny i hortnesji są diametralnie różne więc albo jednej będzie źle, albo drugiej.

A żywopłot - zarówno bukszpan jak i cis zniosa cień dobrze - niestety oba gatunki rosną stosunkowo powoli.

Te 3 świerki stoją dookoła słupa energet. A sosnę czy koniecznie chcę :roll: Ona już tam jest :wink: (do wywalenia?) Jak taka wielka urośnie, to chyba muszę dać w inne miejsce, bo mi cały taras zasłoni :roll:

Pod hortensję w dołek nasypałam torfu :roll: Chyba ta leszczyna jednak wyleci, bo nie zmieści mi się żywopłot jaki planuję :roll:

Dzięki za rady, czekam na jeszcze :p

Doczytałam o żywopłocie, dzięki :D A jest coś, co mi szybciej zasłoni :-? Chyba będę musiała tam w takim razie zanim urośnie żywopłot dać jakąś matę, czy jak to się nazywa, takie coś, co zasłoni mi sąsiada porządnickiego :evil:

Elfir, wytłumacz mi proszę taką rzecz - dlaczego rośliny które rozrasytają się do 1m sadzi się po kilka na 1m2? ostatnio gdzieś w gazecie widziałam, że jałowiec plożacy(wiltoni?) 3szt/m2 a gdzieś tam czytałam że on nawet do 1,5 m się rozrasta...

Być może dlatego, ze trudno czekać ponad 10 lat na to, ąz taki jałowiec zarośnie równomiernie całą powierzchnię? :D

I jeszcze jedno małe pytanie - odnośnie kolorów róż.

Tak naprawdę najbardziej zależy mi właśnie na tej morelowej Geishy. To co lepiej do niej dobrać ?

Krem/biały/morela. Nie róż i nie zółty.

Zobacz sobie róże Peace - tez jest taka różowo-morelowa

Doczytałam o żywopłocie, dzięki :D A jest coś, co mi szybciej zasłoni :-? Chyba będę musiała tam w takim razie zanim urośnie żywopłot dać jakąś matę, czy jak to się nazywa, takie coś, co zasłoni mi sąsiada porządnickiego :evil:

ja bym na twoim miejscu zrobiła po prostu porządne ogrodzenie np. z drewnianych, impregnowanych paneli, na szerokości widoku z okna. Ile czasu chcesz czekać aż roślinki podrosną na tyle, by zasłonić nieładny widok? 10 lat? Na ogrodzenie puść pnącze np. akebię, powojniki.

ja bym na twoim miejscu zrobiła po prostu porządne ogrodzenie np. z drewnianych, impregnowanych paneli, na szerokości widoku z okna. Ile czasu chcesz czekać aż roślinki podrosną na tyle, by zasłonić nieładny widok? 10 lat? Na ogrodzenie puść pnącze np. akebię, powojniki.

To wydaje się chyba najlepszym rozwiązaniem :lol: A czy w tej sytuacji coś z tych moich roślin, które już rosną przesadzić? I czy mogę jeszcze tam dać jakieś RH. Miejsca będę miała dużo, tylko tam na razie humus leży :roll: A budowa dopiero ruszyła :oops:

Zdecyduj się na jeden typ ekologiczny. Bo teraz strasznie mieszasz gatunki.

Widzę, że zależy ci na różanecznikach.

W takim razie przesadź rośliny nie lubiące gleb kwaśnych w inne miejsce (np. leszczyna, żywotniki).

Z dużych odmian różaneczników (Grandiflorum, Album Novum, America) zrób osłonięcie płotu (te odmiany dorastają do 2-3 m wys i szer z czasem :) )

Pomiędzy nie można dać niższe odmiany różaneczników, a także pierisy, azalie japońskie, enkianty, kalmie. Cień różanecznikom zapewnią klony orientalne (nie palmowy, bo wrażliwy, ale np. ussuryjski, Siebolda, cynamonowy, japoński), derenie Kousa, oczary, magnolie. W bardziej nasłonecznionym miejscu można posadzić hortensje - np. jako przejście miedzy kwaśną rabatą różanecznikową a pozostałymi częściami ogrodu, gdzie gleba ma wyższe pH.

Być może dlatego, ze trudno czekać ponad 10 lat na to, ąz taki jałowiec zarośnie równomiernie całą powierzchnię? :D

ale co potem? rozsadzać, wyrzucac? bo często się mówi, że za gesto sadzić to źle...

Zdecyduj się na jeden typ ekologiczny. Bo teraz strasznie mieszasz gatunki.

Widzę, że zależy ci na różanecznikach.

W takim razie przesadź rośliny nie lubiące gleb kwaśnych w inne miejsce (np. leszczyna, żywotniki).

Z dużych odmian różaneczników (Grandiflorum, Album Novum, America) zrób osłonięcie płotu (te odmiany dorastają do 2-3 m wys i szer z czasem :) )

Pomiędzy nie można dać niższe odmiany różaneczników, a także pierisy, azalie japońskie, enkianty, kalmie. Cień różanecznikom zapewnią klony orientalne (nie palmowy, bo wrażliwy, ale np. ussuryjski, Siebolda, cynamonowy, japoński), derenie Kousa, oczary, magnolie. W bardziej nasłonecznionym miejscu można posadzić hortensje - np. jako przejście miedzy kwaśną rabatą różanecznikową a pozostałymi częściami ogrodu, gdzie gleba ma wyższe pH.

Wow :o Elfir, jesteś wielka :D :D :D

Dziękuję bardzo, teraz będę myśleć :roll: co i jak poustawiać :roll: Klony chciałam mieć i oczary, i magnolie oczywiście :lol: ale ten dereń :o coś pięknego :lol: też go muszę mieć :roll:

Pomyślę, porysuję i na pewno jeszcze Cię odwiedzę :oops: mogę ?:oops:

czemu od razu projekt :)

szukam paru wskazówek, sugestii - co , jak , gdzie posadzić ?

nie znam sie na tym i nie chce na sile sadzić co popadnie

Właśnie z tego składa się projekt :)

Tu nie chodzi o to, ze nie chcę ci pomóc, ale pomóc nie oznacza zrobić za kogoś.

Pokaż swoje pomysły a podpowiem czy mają sens, czy należy coś w nich zmienić. A nie, ze dajesz pustą działkę i oczekujesz ze ktoś za ciebie wykona pracę.

Bo ja żyję z projektowania. Gdybym robiła na forum każdemu gratis ogród nie miałabym na życie.

To samo jest we wątku wnętrza - doradzą, ale nie zaprojektują gratis planu urządzenia domu.

dobrze , spróbuję więc coś wymyślić

jak już będę miał koncepcje to poproszę o ewentualna podpowiedz

a tak na marginesie żałuję że wcześniej nie zajrzałem na ten wątek bo prawdopodobnie skorzystałbym z twojej pomocy w zaprojektowaniu ogrodu - ale widzę ze masz już rok 2010 zajęty ,a do 2011 nie chcę czekać , a poza tym ta odległość - do Poznania mam 300 km