Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir liście na mojej hakuro brązowieją, schną i opadają. Co to może być?

Zaznaczam, że to nie przypalenie słoneczne, bo nie tylko końcówki usychają, ale nawet listki które są w środku korony.

Podejrzewam szkodnika wewnątrz pędów.

Witajcie serdecznie, proszę podpowiedzcie: w zamian za to, że dostałam pozwolenie na wycięcie rosnących na mojej działce drzew przed budową domu, muszę zasadzić nowe, ale min.10-letnie o śr.12-14cm. Kombinuję, co by tu zrobić, bo działkę mam małą... czy można z takich dużych sadzonek zrobić...żywopłot - np.z buku albo grabu? jak wysokie są takie sadzonki?

z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam, monia

Odwołaj się i poproś o młodsze okazy. 10-letnie drzewa sa drogie. I nie nadają się oczywiście na żywopłot.

Ile musisz ich posadzić?

Edytowane przez Elfir

Ja znowu walczę z chorobami sosny (wejmutki). Zauważyłam biały nalot (dużo, szczególnie przy młodych pędach ale także na pniu). Doczytałam, że może to być ochojnik. W tego co przeczytałam, to powinny pojawiać się golasy. Nie ma jednak nic, zupełnie, tylko ta biała wata (takie maleńkie kawałeczki). Gołym okiem nie widać niczego w środku. Czy golasy pojawią się za jakiś czas, czy to jednak nie będzie ochojnik ?

Druga sprawa :Wiąz szczepiony. Chciałam w formie parasola go poprowadzić, kupiłam grube bambusowe patyki i poprowadzę poziomo te dwie zwisające gałęzie. Moje pytanie - czy go podciąć żeby się zagęścił i tych dałęzi miał więcej ?

http://images50.fotosik.pl/1955/d82547af938e3ce9med.jpg

Elfir - nie lubię nikomu d*^^$y lizać, ale Twoja pomoc .... ja nie wiem co bym miała w ogrodzie gdyby nie Ty :). Dziękuję Ci bardzo, że chce Ci się z nami tyle już czasu męczyć :).

Witam

Mam prośbę o opinię odnośnie stosowania agrowłókniny, tzn. czy ona naprawdę szkodzi tak bardzo roślinom jak to opisano w wątku: http://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=33 . W tamtym roku zrobiliśmy parę rabat z agrowłókniną i w tym roku też przy zakładaniu kolejnej przymierzam się do jej położenia (w sumie to położyłem i po przeczytaniu w/w ściągnąłem :) ). Już prawie się zdecydowałem, że na tej nowej to nie położę ale nie wiem co robić z tą już położoną, bo rzeczywiście gdzie nie zajrzę to rośliny mają korzenie na wierzchu ziemi a miejscami to korzenie te zaczynają wrastać w agrowłókninę od spodu. Rozmawiałem z jedną osobą, która zajmuje się ogrodami i mówiła, że to nie szkodzi bo i tak główna część korzeni jest położona głębiej. Ale mam wątpliwości bo rośliny rosną jeden sezon a już tyle tych korzeni na wierzchu i nie jestem pewny, że tak samo szybko rosną w głębi gleby. Macie duże doświadczenie z ogrodami to może mi doradzicie czy ściągać agrowłókninę z rabat czy jednak jej szkodliwość jest na tyle pomijalna, że może zostać?

Elfirko ratuj... Co to za roślinka? Nie mogę nigdzie znaleźć:(.

IMG_6657male.jpg

Rośnie koło tarasu razem z winoroślą i panoszy się coraz bardziej. Nie wiem czy wywalać, czy przesadzać:rolleyes:.

Przebarwia się tak: IMG_2125male.jpg

Rośnie w formie krzaka, ale wiotkiego i wymaga podparcia. Wypuszcza poziome odnóża, które wyłażą mi między deskami tarasowymi:evil:. Generalnie woli chyba poziomą pozycję... chociaż młode pędy z leżącego pędu wypuszcza sporo pionowo do góry tworząc nową kępkę:rolleyes:.. Nie pnie się tak jak winobluszcz pięcioklapkowy, i rośnie dziesięć razy wolniej

Edytowane przez rasia

Ja znowu walczę z chorobami sosny (wejmutki). Zauważyłam biały nalot (dużo, szczególnie przy młodych pędach ale także na pniu). Doczytałam, że może to być ochojnik. W tego co przeczytałam, to powinny pojawiać się golasy. Nie ma jednak nic, zupełnie, tylko ta biała wata (takie maleńkie kawałeczki). Gołym okiem nie widać niczego w środku. Czy golasy pojawią się za jakiś czas, czy to jednak nie będzie ochojnik ?

mirela cyknij fotkę jak "pojawią się golasy" - Elfir chyba pozwoli, to taki rzadki przypadek :D

Czy możecie przekazać swoje doświadczenia z zasilania trawnika nawozem.

Ja ubrałem gumowaną rękawicę i tak siałem od prawa do lewa...

Skutek taki, że teraz mam takie mocno zielone łuki i pasy a pomiędzy nimi blado...

PS

rasia - obstawiam, że to czeremcha, ale poczekamy na eksperta :)

Czy możecie przekazać swoje doświadczenia z zasilania trawnika nawozem.

Ja ubrałem gumowaną rękawicę i tak siałem od prawa do lewa...

Skutek taki, że teraz mam takie mocno zielone łuki i pasy a pomiędzy nimi blado...

PS

rasia - obstawiam, że to czeremcha, ale poczekamy na eksperta :)

Ja mam taki siewniczek na kolkach:

siewnik001.jpg

Jezdze nim na ustawionym delikatnym sypaniu w dwie strony trawnika (tak prostopadle). Rozsiewa sie dosyc rownomiernie. W innym przypadku mialem "mazaje" zieleni jak u Ciebie.

IMG_6657male.jpg

Rośnie koło tarasu razem z winoroślą i panoszy się coraz bardziej. Nie wiem czy wywalać, czy przesadzać:rolleyes:.

Przebarwia się tak: IMG_2125male.jpg

Rośnie w formie krzaka, ale wiotkiego i wymaga podparcia. Wypuszcza poziome odnóża, które wyłażą mi między deskami tarasowymi:evil:. Generalnie woli chyba poziomą pozycję... chociaż młode pędy z leżącego pędu wypuszcza sporo pionowo do góry tworząc nową kępkę:rolleyes:.. Nie pnie się tak jak winobluszcz pięcioklapkowy, i rośnie dziesięć razy wolniej

Wygląda jak czeremcha. Bardzo ekspansywny gatunek. Przy moim poprzednim domu miałem ponad 2,5 ha podwórko (częściowo zasadzony własnoręcznie las ) i czeremcha zaczęła się bardzo panoszyć. Ptaki zjadają jagody, wydalają w pobliżu i problem gotowy. A później to już tylko piła, siekiera i Roundup.

Odwołaj się i poproś o młodsze okazy. 10-letnie drzewa sa drogie. I nie nadają się oczywiście na żywopłot.

Ile musisz ich posadzić?

Dziękuję za odpowiedź, już się zdążyłam zorientować, że te się na żywopłot nie nadają i rzeczywiście kosztują fortunę (potrzebuję 20.);poza tym z wizyty w gminie się dowiedziałam,że buki nie mogą być; tak samo jak młodsze drzewa (próbowałam to przeforsować, wystosowałam wniosek itp.-dla mnie to określenie wieku to też bezsens..ale cóż.); za to wg nich mogą być tuje ok.1,5m - to niech im będą tuje; kupimy takie z przedziału 1,4-1,6m brabanty, bo najtańsze; oglądaliśmy i te w doniczkach i w gruncie i przyznam, że o wiele ładniejsze były te rosnące w gruncie (inna szkółka) ; dlaczego mówi się, że te z doniczki są lepsze? my znaleźliśmy tanio w doniczkach 1,5m (a chcemy kupić prawie 60 na całą ścianę), ale jakieś takie chude, nierozgałęzione u podstawy; te z gruntu, które nam się podobają są ponad dwukrotnie droższe i oczywiście dostępne najwcześniej we wrześniu....

Moje doswiadczenie na temat czy z gruntu, czy z donicy mówi, że co byś nie kupiła szanse są pół na pół. Czasem trudno aklimatyzują się rośliny z donicy.

Jeśli te gruntowe sa balotowane (tzn. bryła korzeniowa po bokach jest otoczona czymś jakby grubą folią), to przesadzenie ich ze szkółki do Ciebie nia nastręczy problemów. Jeśli natomiast one sobie rosną w gruncie swobodnie, przy przesadzaniu korzenie zostaną pocięte i mogą chorować. Jednak nie ma reguły. Wszystko zależy czy rośliny są zadbane, zdrowe i czy szybko zostaną posadzone.

O doniczkowych mówi się, że lepsze, bo możesz sadzić cały rok, byle ziemia nie była zmarznięta. Te z gruntu przesadza się tylko, gdy roślina albo jeszcze nie ruszyła z wegetacją (wczesna wiosna), albo gdy już zakończyła wegetację (jesień).

A w ogóle co to za idiotyzczne wymagania i jakie nie konsekwentne !!! Dlaczego młodsze drzewa nie, a tuje tak ? Tuje zamiast drzewek = zamienił stryjek...

No, po prostu trafiłaś na jakiegoś mądralę, który nie wie o co w tym chodzi.

Edytowane przez pestka56

W tego co przeczytałam, to powinny pojawiać się golasy.

GALASY :)

I pojawiaja się na świerku (mszyca świerkowo-sosnowa) a nie na sośnie. To mszyca dwudomowa.

Moje pytanie - czy go podciąć żeby się zagęścił i tych dałęzi miał więcej ?

Po prostu po pierwszym roku po posadzeniu parasola nie będzie. Będzie za jakieś 15 lat. Z czasem mozna wycinać dolne pędy, skierowane w dół, by młode, wyrastające wyżej opierały się na dolnych.

Mam prośbę o opinię odnośnie stosowania agrowłókniny,

Proste pytanie - cz w naturze rośliny rosną pod agrowłókniną?

Tym samym taki dodatek zakłóca funcjonowanie środowiska glebowego. Bardziej lub mniej, zależy od kondycji biologicznej gleby i jej typu, wilgotności.

poza tym z wizyty w gminie się dowiedziałam,że buki nie mogą być

Czyli gmina nie zna się kompletnie na wykonywanych obowiązkach. Burmistrza/wujta kopnęłabym w dupę za zatrudnianie w wydziale ochrony środowiska siostrzenicy bez wykształcenia, zamiast kogoś po studiach kierunkowych.

Niech wydadzą podstawę prawną wg. której buki nie mogą być, skoro to są drzewa :)

wg nich mogą być tuje ok.1,5m

Żywotnik o wysokości 1,5 m na pewno jest młodszy niż 10 lat. Po kiego grzyba wydają decyzje, skoro nie mają pojęcia jak wygląda roślina 10 - letnia?

Przy takiej orientacji gminy w tematyce ogrodowej kup 10 porzeczek szczepionych na pniu - pewnie też "zaliczą". Albo jakichkolwiek drzewek.

Wracamy do tego co napisałam powyżej.

Brabanty by ładnie wyglądały musza być regularnie strzyżone z każdej strony ale i tak na zimę beda robiły się brunatne.

Te kopane z gruntu to egzemplarze strzyżone.

Nie jestem pewna, musiałabym mieć jakieś zbliżenie na kwiatostany.

Sugerowana czeremcha ma takie kwiaty:

http://www.miododajne.pl/sklep/Czeremcha%20ameryka%F1ska%20Prunus%20serotina1.jpg

u ciebie wyglądają inaczej (chyba, że to faza kiedy już przekwitły?)

Czeremcha jest z różowatych więc kwiatki powinny miec budowę spodobną do kwiatów śliw i wiśni.

Czeremcha amerykańska ma takie liście:

http://www.drzewa.nk4.netmark.pl/zasoby/atlas/czeremcha/czeremcha_amerykanska/czeremcha_amerykanska_501_mm.jpg

a pospolita takie:

http://4.bp.blogspot.com/-tpyYlEQJPjc/UaUNJsU5I9I/AAAAAAAAAlM/OEscm23FJTM/s1600/liście+czeremchy.jpg

Brzegi liścia są piłkowane.

Elfir to i ja podczepie się pod temat wycinki, mam na swojej działce kilka sosen samosiejek ale już dość dużych ok.6 metrowych, które rosna w miejscu planowanego ogrodzenia. czy ja takie drzewa tez musze zglosic do wycinki? Ewentualnie gdybys podala jakas podstawe prawna, która sobie dokładnie poczytam. w tym temacie kompletnie zielona jestem. acha dzialka graniczy z lasami państwowymi, jeśli to ma znaczenie.