Elfir 26.06.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Tamaryszek jako tako rośnie, ale budleja coś cienko Tamaryszku nie widzę na zdjęciach. Jest jakiś lilak. I wygląda na zdjęciu bardzo źle. Druga roślina ma dziwne liście jak na budleję. Budleja Dawida ma liście spiczasto zakończone, wąskie, podobne do wierzby i młode zielone a nie srebrzyste. Może to Buddleja x weyeriana? Wygląda normalnie, tylko bardzo mała jak na tę porę roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Teraz właściwie m ija tydzień a łodygi jakby zaczynają rozmiękać , ślizgają się , może powinnam dać do ukorzeniacza? A w tym czasie był wsadzony do gruntu? Najlepiej urwać sadzonkę z korzonkami przybyszowymi. Pęd układa się płasko w doniczce lekko zasypuje tak, by wystawały liście. http://muratordom.pl/ogrod/zrob-sam/jak-rozmnozyc-bluszcz,99_1363.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.06.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 oj b. dzsiękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 27.06.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Witanko, Elfir ja znów z pytaniem. Mam magnolie, które pięknie rosną. Zawsze po kwitnieniu w miejscu kwiatów zostawał taki mały pręcik który z czasem zasychał i odpadał. W tym roku każdy taki pręcik ma się dobrze i rośnie. Złamałam jednego i sa w nim nasionka. Więc domyslam się, że bedą jesienią tekie czerwone nasionka. Słyszałam, że jak roślina ma nasionka to następnego roku gorzej kwitnie. Pytanie: czy moge/powinnam bezpardonowo wyłamać wszystkie te słupeczki z nasionkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Teraz i tak jest po ptakach. Obrywa się przekwtnięte kwiatostany u młodych roślin, żeby nie traciły siły na wytworzenie nasion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.06.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Elfir, poradz proszę. Co dolega mojej sliwie nigra. zauwazylam na pniu i galeziach takie wycieki zywiczne a liscie usychają. miałam wysyp ogrodnic niszczylistek, czy to one mogly tak "zalatwic"drzewko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 rak bakteryjny - odwieczny problem rodzaju Prunus. Nie wiedzialam, że nawet Nigra to złapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 27.06.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 czyli w zasadzie drzewo do wywalenia, porażone cale, czy rosnące obok inne mogą się "zarazić" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.06.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Elfir jakie jest Twoje zdanie na temat przykrywania rabaty geowłókniną po to żeby chwasty nie rosły ? znalazłem gdzieś informację, że jest to mocno szkodliwe dla rosnących w takiej rabacie roślin, prawda to czy nieprawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 27.06.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Elfir i ja znowu z pytaniem.Chciałabym przed domem posadzić coś zimozielonego o kształcie kuli. Nie mam tam dużo miejsca więc myślałam o danicy. Podobają mi się także kulki bukszpanowe, ale na dzień dzisiejszy muszę zadowolić się czymś tańszym. Masz jakieś uwagi co do tych tuj? a może polecasz jakieś inne karłowate okrągłe iglaki? ziemia raczej ciężka/gliniasta, strona północna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Elfir jakie jest Twoje zdanie na temat przykrywania rabaty geowłókniną po to żeby chwasty nie rosły ? Temat był w tym wątku wielokrotnie wałkowany. Na stałe - Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Masz jakieś uwagi co do tych tuj? a może polecasz jakieś inne karłowate okrągłe iglaki? ziemia raczej ciężka/gliniasta, strona północna. Nie, mogą być. kulistych zywotników jest wiele odmian, nie tylko Danica. Tylko one nie mogą rosnąc w cieniu. Może kulki z cisa? Kulka z bukszpanu - przecież można sobie samemu uformować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 czyli w zasadzie drzewo do wywalenia, porażone cale, czy rosnące obok inne mogą się "zarazić" ? Tak. Rak roznoszony jest przez owady nakłuwające - np. mszyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.06.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Elfir, skoro o mszycach – czy znasz Teppeki? W zeszłym sezonie zastosowałam i bardzo ładnie zadziałał. W tym roku jakoś u mnie mszyc nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.06.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Nie stosowałam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.06.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Temat był w tym wątku wielokrotnie wałkowany. Na stałe - Nie. dzięki, a można na pewien czas? np na 2-3 mies? spowoduje to później wolniejszy wzrost chwastów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 28.06.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jaką odmianę wisterii polecacie na południowe rejony województwa podlaskiego? Wiem że lubią przemarzać, czy jest szansa że okrywane na zimę przetrwają? I właśnie która? chińska, japońska? która z konkretnych odmian? Chciałabym ją prowadzić przy kolumnie tarasu, rosłaby od strony południowo zachodniej, od wschodu osłaniałby ją dom, miejsce więc słoneczne, czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.06.2013 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 dzięki, a można na pewien czas? np na 2-3 mies? spowoduje to później wolniejszy wzrost chwastów? na tak krótki okres taniej będzie po prostu rozłożyć gazety pod korą. Efekt ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 28.06.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Nie chcę wywoływać kolejnej debaty o słuszności stosowania bądź nie włókniny, ale... Jeden z przykładów z mojego ogródka:[/img] http://img812.imageshack.us/img812/7073/kj88.jpg http://img850.imageshack.us/img850/7811/ygqh.jpg Czy coś dolega tym roślinkom? Pierwszy raz zastosowałem włókninę na działce w 2004 roku przy sadzeniu tujek kurnik i brabant. Miały wtedy 40 - 60 cm wys., dzisiaj włóknina tam jest dalej, a tuje mają już przeszło 2 metry i nie "wypadła" ani jedna. Wnioski? Edytowane 28 Czerwca 2013 przez Gryfpc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 28.06.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Czy coś dolega tym roślinkom? Pierwszy raz zastosowałem włókninę na działce w 2004 roku przy sadzeniu tujek kurnik i brabant. Miały wtedy 40 - 60 cm wys., dzisiaj włóknina tam jest dalej, a tuje mają już przeszło 2 metry i nie "wypadła" ani jedna. Wnioski? Wnioski są takie, że Ty trzymaj sobie tą szmatę, ale ja jej nie chcę i za Chiny jej nie użyję i każdemu kto pyta mówię to samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts