Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A kiedy te młode przyrosty przycinać? I czy tylko górę czy formować też jakoś przód?

No kiedy są młode przyrosty - jesienią nie wyrastają tylko wiosną :) Czy zrobisz to na początku maja czy na końcu - nie ma znaczenia, byleby były miękkie, niezdrewniałe.

Przycina się z każdej strony - jak klasyczny żywopłot, pamiętając, że w przekroju żywopłot musi przypominac trapez (góra węzsza od dołu)

Edytowane przez Elfir

Elfirko,może doradzisz co mogłabym powiesić w tą zaznaczoną lukę na tarasie.Niestety po południu nie da się posiedzieć,bo właśnie z tamtej strony słońce daje czadu;) Myślałam o jakiejś rolecie np.bambusowa -dała by radę ?Nie mam pomysłu zupełnie na to :sick:

Mozna też postawić donicę z kratą oplecioną pnaczami - chociażby jednorocznymi - wilcem, nasturcją kanaryjską.

Mozna wstawić u góry drązek rozporowy i powiesić zasłonę z płótna żeglarskiego (dołem musiałaby być obciążona ołowianymi ciężarkami)

Mozna też posadzić niewysokie drzewo z szeroką koroną zaraz za tarasem.

Dzięki Elfir. Przyrosty długo rosną, dlatego nie wiedziałam do kiedy można ciąć :) Czyli teraz jest już za późno? (choć wydają mi się jeszcze miękkie).

A co poradzisz na chorą wierzbę Ivę? Ma taki żółty nalot na liściach.Rdza? Pryskać?

Przede wszystkim lepiej by nie zdrewniały.

Na wierzbnie z pewnością jest rdza i je sli nie chcesz jej stracić to lepiej pryskać :)

Elfir moja lawenda od dołu żółknie :( co może być tego przyczyną? zaznaczam, że rośnie od strony południowej i nie mam mokro. Obok niej rośnie róża która też od dołu żółknie i gubi liście- czy to możliwe żeby chorowały na to samo?

Równie dobrze może być brak światła.

Lawenda zrzuca stare liście. Dlatego trzeba ją wiosną mono przycinać by odmłodzić.

Witaj Elfir,

Mam prośbę odnośnie trawnika, a właściwie szkodników w nim żerujących. Możesz polecić kogoś z Poznania kto przyjechałby na ogród i fachowym okiem zerknął co to może być?

Posialiśmy trawę prawie 5 tyg. temu, rośnie jakby chciała a nie mogła, zdecydowanie ładniej rosną chwasty :(

Wczoraj wieczorem zauważyliśmy w trawie pełno małych dziurek - takich jakby w ziemię wsadzić ołówek, gdzieniegdzie z maleńkimi kopczykami, pojawiło się ich pełno w jeden dzień, a trawa zaczyna żółknąć.

Ostatni tydzień po parę godzin na kolanach pieliłam i nie widziałam ani jednego małego żyjątka, a tu nagle w jeden dzień cała zgraja ???

Pomóż :)

Myślałam, że jak się skończy budowa, to już nic mnie do łez nie doprowadzi, ale to chyba dopiero początek problemów :(

Mam prośbę odnośnie trawnika, a właściwie szkodników w nim żerujących.

Te dzurki to mogą być dzdzownice i zjawisko jest niezalezne od złego wzrostu trawy.

Jaka gleba w ogrodzie, jaki odczyn, jak przygotowałaś glebę? Jak pielęgnowałaś po posianiu (było sucho i goraco)?

Odczynu gleby nie badałam, nie myślałam, że to będzie potrzebne.

Przed posianiem trawy nawieźliśmy ok. 30 cm czarnej ziemi, którą sami przesialiśmy przez sita (oczko 1 x1 cm), aby nie było kamieni, potem wysypaliśmy Agrosil LR firmy Compo i zmieszaliśmy z ziemią, wałowanie, wyrównywanie itp.

Podlewamy 3 x dziennie po 10 min. na sekcję (6 sekcji). Niczym innym nie sypaliśmy, pielimy ręcznie : lebiodę, małe ilości perzu oraz głównie chwastnicę.

Deszcz dzisiaj był mega, ale ani jednej dżdżownicy nie widziałam!

trawnik wymaga lekko kwaśnej gleby - stąd pytanie o odczyn.

Dziurki może też robić turkuć podjadek, ale to rzadkie zwierzę, więc nie pasuje, że dziurek jest pełno.

Czy żdzbła trawy wychodzą po pociągnięciu?

Może wklej zdjęcie jak to wygląda?

Elfir jak myślisz, co dolega moim przetacznikom ...

Jeszcze niedawno wyglądały tak:

http://imageshack.us/a/img4/3157/7p2l.jpg

Dziś wyglądają tak :(

Już przekwitają wiem że kwiatostany muszę zacząć wycinać ... ale te liście :(

Rosną na raczej suchej rabacie obok lawendy która ma się bardzo dobrze ... więc raczej nie chodzi o wilgotność, której przetaczniki ponoć nie lubią ...

jakiś grzyb ? coś z nich jeszcze będzie ?

IMG_2141.jpg

IMG_2142.jpg

IMG_2143.jpg

IMG_2144.jpg

IMG_2148.jpg

Pada mi też buk tricolor zasadzony zeszłą jesienią. Uschnął? Podgryzło go co? słońce popaliły liście? Jak to sprawdzić? czy już po nim? (dodam, że ziemię mam ciężką, gliniastą)

[ATTACH=CONFIG]198842[/ATTACH]

Mam u siebie 3 buki, każdy innej odmiany. Rosną na jednej rabacie a więc maja te same warunki. O ile dawyck gold i purpurea mają się świetnie, tricolor choruje niemal od samego początku ( i tak 3 sezon :bash: )

Elfir,

dzięki za odpowiedź, sprawdzę ten odczyn ziemi. Trawy nie można podnieść, jak peruki - pewnie pytasz odnośnie pędraków chrabąszcza - podnieśliśmy wczoraj kawałek darni łopatą i nie widać żadnego robactwa nic a nic.

Opisywanie na forum myślę, że nie ma za bardzo sensu, bo to musi fachowiec zobaczyć i stąd był mój post czy kogoś takiego możesz polecić co to zna się na trawie najlepiej. Martwię się, bo trawa zaczyna żółknąć, a jeszcze parę dni temu była cudownie zieloniutka i ani jednego żółtego źdźbła, a teraz w miejscach gdzie wzeszła najlepiej i była najładniejsza zaczyna marnieć :(

ps oby to nie był turkuć podjadek, bo chyba wolałabym już dzikie węże! :)

Mam u siebie 3 buki, każdy innej odmiany. Rosną na jednej rabacie a więc maja te same warunki. O ile dawyck gold i purpurea mają się świetnie, tricolor choruje niemal od samego początku ( i tak 3 sezon :bash: )

Marne to pocieszenie :( A jakoś mu pomagasz? W sumie to i tak dobrze, że jeszcze żyje. A też mu usychają liście?

Zastanawiam się czy go nie podlać ukorzeniaczem??? może nornice zaatakowały mu korzonki i ten ukorzeniacz by mu jakoś pomógł?

Odczynu gleby nie badałam, nie myślałam, że to będzie potrzebne.

Przed posianiem trawy nawieźliśmy ok. 30 cm czarnej ziemi, którą sami przesialiśmy przez sita (oczko 1 x1 cm), aby nie było kamieni, potem wysypaliśmy Agrosil LR firmy Compo i zmieszaliśmy z ziemią, wałowanie, wyrównywanie itp.

Podlewamy 3 x dziennie po 10 min. na sekcję (6 sekcji). Niczym innym nie sypaliśmy, pielimy ręcznie : lebiodę, małe ilości perzu oraz głównie chwastnicę.

Deszcz dzisiaj był mega, ale ani jednej dżdżownicy nie widziałam!

Żółknięcie trawy przeważnie spowodowane jest tak prozaiczną przyczyną jak brak nawozu. Można zacząć się martwić, jeśli trawa żółknie pomimo nawożenia.

Nawadniać należy rzadziej, większymi dawkami.

Czerwiec to nie jest najlepszy termin na zakładanie trawnika.

W tym roku na wiosne posadzone z doniczek thuje "szmaragdy" (150 szt). Zauwazylem ostatnio na jakis 20% takie obsychanie jak na fotkach ponizej. Czy to cos groznego? Jakos mozna temu zaradzic? Jaki moze byc powod?

http://szkut.com/dom/t/Thuja01.jpg

http://szkut.com/dom/t/Thuja02.jpg

http://szkut.com/dom/t/Thuja03.jpg

Edytowane przez Pyxis