Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a w czym przeszkadzają na elewacji? Tynkiem się nie żywią.

Niektóre owady są przeciągane konkretnym kolorem (który kojarzy się z kolorem rośliny żywicielskiej)

No lezie tot po tarasie, trzeba uwazac, zeby nie nadepnac. Potem po scianie wlazi na nadbitke i tam robi chyba jakis kokon. Malo estetyczne i wkurzajace :)

Kolor elewacji poki co neutralnie bialy.

Bea, a może skoro chcesz mieć dąb to poświęć troszkę kasy i posadź dąb czerwony (Quercus rubra) już jako większe drzewo.

Raczej chciejstwo na dąb na mojej działce dotyczy wyżej omawianego egzemplarza. Dzisiaj poszłam z psem na spacer i odnalazłam jedyny na wsi dąb. Oj stary jest i robi wrażenie. Jego korona ma prawie taką objętość jak moja cała działka :jawdrop: . Trzeba uważać na swoje chciejstwa :rolleyes:

Elfir mam pytanie, czy teraz przesadzone stare pęcherznice diabolo przyciąć czy czekać z cięciem do wiosny?

Ale kiedy były przesadzane? Teraz latem, kiedy mają liście? Liściaste przesadza ię wyłącznie w okresie bezlistnym.

Zasadniczo przycinać zaraz po przsadzeniu. Chodzi o zrównoważenie wielkości korony do uszkodzonych korzeni.

To jest tak tania roślina, że moim zdaniem szkoda zachodu z przesadzaniem.

W kazdym razie przytnij bardzo nisko.

Termin jest fatalny. Bo jak wypuści po przcięciu młode pędy - to nie zdążą zdrewnieć przed zimą i przemarznie. A zostawienie bez ciecia zasuszy krzew na amen.

Hej, pytanie do specjalistki i wszystkich znawców. W tym roku zaczynamy budowę i ze względu na wścibskiego sąsiada chcemy się odgrodzić roślinami jak najszybciej. Chcemy już w tym roku na jesień coś posadzić, aby po wprowadzeniu mieć już osłoniętą działkę przynajmniej z jednej strony.

Działka jest przy lesie, podłoże raczej piaszczyste. Co możemy posadzić aby zasłaniało nas przed sąsiadem? Myślałam o roślinach zimozielonych, tylko błagam, nie tuja szmaragd, bo kojarzy mi się z cmentarzem.

Elfir, czy jest szansa na uzdrowienie mojej koreanki? To samo mi się stało z wszystkimi świerkami serbskimi. Na jesień chyba je wszystkie (ok. 20 szt.) spalę, bo co roku jest to samo i nie mam już sił :( Czy ona się mogła od nich zarazić? czy to przez ziemie? (mam gliniastą ciężką) a może przez susze? co robić? pomóż!

20130815_132933zm.jpg

20130815_132947zm.jpg

Marny mam też wiąz - czy to jakaś choroba czy liście popaliło słońce?

20130808_201504zm.jpg

20130808_201516zm.jpg