Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to ja tez z zapytaniem

brzoza szczepiona chyba brodawkowata ale pien nie jest biały ma takie liscie.

http://images63.fotosik.pl/85/7bbaff15ef918218med.jpg

http://images61.fotosik.pl/84/d92367008b1766b2med.jpg

http://images65.fotosik.pl/84/7b07215b032814ccmed.jpg

generalnie wygląda bardzo mizernie :(

jest podlewania , gleba to glina , po 17 jest w cieniu

co to moze byc i czym prysnąc

Przędziorki ale na koreance, tak? muszę poczytać, jak to sprawdzić...

Serby pewnie stoją w wodzie po ulewach, ale u nas od dłuższego czasu susze... Chyba że choróbsko tak wolno się rozwija (lało u nas długo do połowy czerwca).

Tak, to wiąz wredei. Brakuje mu wody, myślisz? bo na wiosnę sypaliśmy mu azofoskę.

Elfir, a tak z innej beczki. Kiedyś doradzałaś mi obsadzić się koło brukowanego cycka (żeby go zasłonić i dodatkowo osłonić się od strony bramy garażowej). Zastanawiam sie nad taką łezką z kamieni, na której bym posadziła 2 świerki serbskie (przesadziłabym ze szpalera, który mi i tak pada) i do tego cyprysik plus dwie małe roślinki. Powstałą mi taka rabatka jak poniżej. Myślisz, że wyglada to ok? I czy przede wszystkim pomieści się to w tej łezce - miałaby ona wymiary: 5 m dł, 1,7 m szer. ( w najszerszym miejscu). Ewentualnie mogłabyś mi podpowiedzieć co tam posadzić?(strona północna).

20130817_200208zm.jpg

łezka.jpg

Zastanawiam sie nad taką łezką z kamieni,

Po kilku latach chyba nie będzie efektu, bo świerki zrobią się duże zasłonią i zasypią igłami żwirek. Chyba, że to jest jakaś duża powierzchnia?

Od północy, jesli jest cień przez większośc dnia, to trzeba wybrać gatunki cienioznośne - choina, cis.

Witam

Posiadam dwie sosny szczepione na pniu sport mops. Będą stały przed wejściem w donicach, czym je podsadzić od dołu, by goło nie wyglądały?

Elfir bardzo Ci dziękuje za pomoc z moimi żywotnikami. Po 3 opryskach wyglądają już nieźle (planujemy jeszcze jeden zrobić, jak przestanie padać)

Gdzieniegdzie jeszcze znajduje brązowe plamki na zielonych pędach, ale jest ich naprawdę malutko i mają od 0,5 do 1 cm.

Pozdrawiam

Kamila

Posiadam dwie sosny szczepione na pniu sport mops. Będą stały przed wejściem w donicach, czym je podsadzić od dołu, by goło nie wyglądały?

Do sosen fajnie wyglądaja sucholubne trawy o miękkich źdzbłach. Może być Sesleria nitida, o ile sosny nie są szczepione bardzo nisko.

Mogą też być karłowe odmiany lawendy, ale one nie przetrzymają zimy w donicy.

Jak sa szczepione nisko to może jakieś rozchodniki (Sedum rupestre "Angelina" + Sedum spurium "Voodoo")

Edytowane przez Elfir

Nie jest to duża powierzchnia. Jak pisałam ma po obwodzie 5 m długości, a w najszerszym miejscu 1,7 m. więc miejsca dużo chyba nie ma.Na efekcie tak mi nie zależy, jak na tym by się osłonić. Kamyki wysypiemy, żeby się na bruk kora nie pchała. Słońce tam dociera przy zachodzie dopiero.

świerk serbski będzie miał dośc szybko 1,5 m szerokości, więc trudno będzie na 1,7 m zmieścić dwa.

Może powiększ rabatę?

Edytowane przez Elfir

powieksz rabatę i posadź w cieniu świerki wschodnie "Aurescens" z różanecznikami . Tylko oczywiście trzeba przygotować ziemię.

Projektujac rabaty nie rób długich, wąskich "cycków", bo potem trudno to obsadzić - sa za wąskie.

shesadda - też mam problem z gąsienicami bielinka na moich brokułach - wyzbierałem wszystkie ręcznie(małe, duże, zbiorowiska żółtych jajeczek) ale ciągle kręcą się motyle które pewnie składają nowe jajeczka. Wyczytałem że wywar z wrotycza pospolitego odstrasza tego natręta. Wyciąg 1:2 (300 g świeżego ziela zalewamy 10 l gorącej wody) i po 12 godzinach psikamy na rośliny. Nie wiem czy to działa ale mam zamiar spróbować - zielsko już zerwane, właśnie gotuję wodę:stirthepot:, jutro psikam na brokuły i będę obserwował co dalej. Jak się uda będę powtarzał aż do zbioru brokuł, jak się nie uda kupię Biobit. Nie chcę stosować jakiś ostrych insektycydów.

Chciałem się podzielić wynikami mojej walki z bielinkiem kapustnikiem.

Tak jak już pisałem najpierw wyzbierałem gąsienice, zniszczyłem złożone jajeczka a potem opryskałem porządnie brokuły wywarem z wrotycza pospolitego. Co prawda motyle bielinka latają do dziś nad moimi brokułami ale już żadna więcej gąsienica do teraz się nie pojawiła. Zerwałem już połowę plonów. Myślę zatem że walkę z bielinkiem można uznać za wygraną i to bez stosowania chemii, na czym mi zależało, gdyż uważam że chemia tak, ale w ostateczności.