Pyxis 22.08.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A jak tam Twoj trawniczek? Moj po dobie dosyc wilgotnej pogody praktycznie caly sie "odbudowal". Jestem pod wrazeniem zdolnosci regeneracyjnych zwyklego trawska. http://szkut.com/dom/t/Trawnik05.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 22.08.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Na sląsku przez ostatni miesiac moze padało ze 2 razy więc trawniki wyglądają fatalnie. Co u mnie - trawa wygląda lepiej bo jest podlewanie ale hydrofor po intensywnym roku jest na smietnik lub do regeneracji to się zobaczy. Zauwazyłem tez ze pojawia sie mech - wiecej od północy i wschodu ale tez od południa. znaczy to ze w przyszłym roku lub na jesien trzeba go wzmocnic a moj ogrodnik nie ma czasu w tej chwili.(a ja pieniędzy:)) wiec narazie blisko trawnika jezdzi duza koparka a panowie układający kostkę tez dali mu sie we znaki i zbudowali na trawniku mała gurkę z ziemi. ogolnie syf ale pocieszam sie ze to ostatnia taka robota dookoła domu. http://images61.fotosik.pl/95/5295081a76d320b1med.jpg http://images61.fotosik.pl/95/69227a1fd865714emed.jpg http://images64.fotosik.pl/95/c5d58a0b833b85c4med.jpg http://images62.fotosik.pl/95/87ff318d42c614f9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.08.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 takie cudo znalazłam dziś na leszczynie, czy to galasówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Przywiozłam korę z tartaku a razem z nią takie cudo: http://images65.fotosik.pl/64/2206d4d6491a3d80m.jpg Mąż nie pozwala mi tego wyrwać tylko każe gdzieś to posadzić u nas na działce. Moje pytania brzmią: 1. Czy ten dąbek (chyba) ma szanse u nas w ogrodzie po przesadzeniu? Gleba klasy 3. 2. W jakim czasie może osiągnąć 3 metry wysokości? To ja się wetnę, bo dębów ci u nas dostatek Każdego lata wyrywam kilka setek siewek i z mojego doświadczenia powiem, że najlepiej i najszybciej rosną tadadam - na piasku Zostawiłam kilka sztuk, na zasadzie - może ktoś zechce , wyrosły (z mojego starego dębu) w 2010 (z opadu 2009), największy tej wiosny miał około 1,5 m i rósł na kupie budowlanego piasku. Bea - wyhodować Ci kilka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 wiec narazie blisko trawnika jezdzi duza koparka a panowie układający kostkę tez dali mu sie we znaki i zbudowali na trawniku mała gurkę z ziemi. ogolnie syf ale pocieszam sie ze to ostatnia taka robota dookoła domu. Znam ten bol. U mnie dokladnie rok temu "bkukersi" ujezdzali moj trzymiesieczny zaledwie zalazek trawnika. Wolalem miec to od razu za soba. Czy ja dobrze zrozumialem, ze masz ogrodnika do rozsypania 10kg nawozu na trawnik za kilkadziesiat zl? Lenia masz strasznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Gosiek - Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 22.08.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Znam ten bol. U mnie dokladnie rok temu "bkukersi" ujezdzali moj trzymiesieczny zaledwie zalazek trawnika. Wolalem miec to od razu za soba. Czy ja dobrze zrozumialem, ze masz ogrodnika do rozsypania 10kg nawozu na trawnik za kilkadziesiat zl? Lenia masz strasznego! odpowiem tak jak pryskałem niedawno chemią przeciw chwastom dwulisciennym to popaliłem trawę jak on pryskał to chwasty znikły a trawa była cała. miał na plecach taki dinks spalinowy i opryskał jak sie patrzy ma metodę. specyfik rozrobiłem tak jak napisano a jednak cos zdup...łem chyba wolę aby on zaaplikował srodek ale niewykluczone ze jak podpowiecie to sam się za to zabiorę. musze kupic siewnik chyba do tego tak ? czy ręcznie wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 22.08.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 PYXIS = mam pytanie jaką to zwykłą trawę posadziłeś na działce że tak fajnie rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 odpowiem tak jak pryskałem niedawno chemią przeciw chwastom dwulisciennym to popaliłem trawę jak on pryskał to chwasty znikły a trawa była cała. miał na plecach taki dinks spalinowy i opryskał jak sie patrzy ma metodę. specyfik rozrobiłem tak jak napisano a jednak cos zdup...łem chyba wolę aby on zaaplikował srodek ale niewykluczone ze jak podpowiecie to sam się za to zabiorę. musze kupic siewnik chyba do tego tak ? czy ręcznie wystarczy ? Ja pryskalem jakis miesiac temu na dwuliscienne i nic nie popalilem. Musiales zrobic za bardzo stezony roztwor. Nie ma innej przyczyny. Trawa nie lubi jego bardziej od Ciebie. Wystarczy prosty siewniczek z obrotowa tarcza i pojezdzic w "szachownice" po trawniczku z nawozem. Trawka bedzie rowno zaslona i bedzie rowno rosla. Bez zielenszych plam jak przy sypaniu z reki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To ja mam do doopy siewniczek , albo siacz do doopy Bo nie wyszło równiutko, ani z trawą, ani z nawozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 PYXIS = mam pytanie jaką to zwykłą trawę posadziłeś na działce że tak fajnie rośnie? Kupilem w Castoramiw mieszanke sportowa: Trawa sportowa Champion Kolega nia obsiewal i byl zadowolony, to i ja posialem. Chyba jest OK, bo wiele przeszla i nadal jest deptana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 To ja mam do doopy siewniczek , albo siacz do doopy Bo nie wyszło równiutko, ani z trawą, ani z nawozem Moze za duzo na raz puszczasz tego nawozu. Zeby rono rozsiac to trzeba sie troszke nabiegac po trawniczku niestety. Im mniejszym "curkiem" supiesz, tym wiecej biegasz i tym rowniej rozsiejesz nawoz. Ja u siebie latam z takim wynalazkiem za "stowe" na Alledrogo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja się na Gardenę połaszczyłam i na 5 jechałam, jak instrukcja na nawozie nakazywała, a i tak mam żółtawe placki oczywiście na krzyż jechałam. Myślisz,że lepiej na 2 dwa razy przejechać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Ja się na Gardenę połaszczyłam i na 5 jechałam, jak instrukcja na nawozie nakazywała, a i tak mam żółtawe placki oczywiście na krzyż jechałam. Myślisz,że lepiej na 2 dwa razy przejechać ? Hm... no tutaj musisz sama ocenic czy te placki sa od nierownomiernego rozprowadzenia nawozu, czy z innego powodu. Mozesz sprobowac te zolte plamy (jesli jest ich niewiele) delikatnie "posolic" z reki nawozem. Tylko nie przesadz. Lepiej 2x w odstepie tygodnia niz przedobrzyc. Jesli plam jest duzo, to moze tez tak byc, ze sypnelas ogolnie za malo nawozu. Zwlaszcza, jesli to jakis z mala zawartoscia azotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 22.08.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 A ja mam wrażenie, że w żółtych miejscach przegięłam z nawozem Na razie nie robię nic poza podlewaniem i koszeniem Trawnik jest z tego roku -(maj) dam mu szansę do przyszłego lata, zobaczymy co z niego wyrośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 22.08.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Wszystkie zdjęcia na google grafika przynajmniej w pierwszym rzędzie go pokazują. no właśnie u mnie całkiem co innego wyskakuje: https://www.google.pl/search?q=Picea+orientalis+Aurescens&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=bY4WUsbXI4jItQbO_YDABA&biw=1366&bih=596&sei=fY4WUomzLsPeswaE64HAAw Możesz wkleić zdjęcie lub linka podesłąć. Chciałabym się coś więcej o nim dowiedzieć. Jak wysoki rośnie i w jakim tempie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Bo u ciebie priorytetem było slowo Aurescens - a pod ta nazwą bardziejpopularny jest żywotnik A chodziło mi o Aureospicata Moja pomyłka https://www.google.pl/search?um=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&hl=pl&biw=1920&bih=928&tbm=isch&oq=%C5%9Bwierk+wschodni+&gs_l=img.3...6798.6798.0.7010.1.1.0.0.0.0.129.129.0j1.1.0....0...1c.1.25.img..1.0.0.DpMmhpm4qkw&q=%C5%9Bwierk%20wschodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.08.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 http://www.about-garden.com/images_data/6458-picea-orientalis-aureospicata-smrk-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.08.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 A ja mam wrażenie, że w żółtych miejscach przegięłam z nawozem Na razie nie robię nic poza podlewaniem i koszeniem Trawnik jest z tego roku -(maj) dam mu szansę do przyszłego lata, zobaczymy co z niego wyrośnie. Aaaaa, no to masz zupelnie mlodziutki trawniczek. Spokojnie, na drugi rok dopiero bedzie wygladal jak trawnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 23.08.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Co do siewnika to ja używam ręcznego i jest git. A przy okazji trawnika pytanie do Elfir. Nie miałem czasu kosić regularnie trawnika i trawa potrafiła dorosnąć do kilkunastu cm. Teraz przez trzy koszenia kosiłem co kilka dni coraz niżej. Ten brak koszenia spowodował, że źdźbła są dość szerokie a część leży zamiast stać pionowo. Czy teraz przy regularnym cięciu trawa się podniesie? Czy wyrosną nowe cieńsze źdźbła? Trawa też jest dość rzadka bo przeszła raz długi okres bez podlewania a gleba piaszczysta. Czy takie koszenie np co trzy dni na 4cm spowoduje jej zagęszczenie czy trzeba będzie dosiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts