Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam niedługo obsadzić jeden bok działki iglakami. Nie podobają mi się same tuje, chciałabym stworzyć coś eleganckiego i niebanalnego. Za działką pustka = ugór (choć to małe miasteczko), po bokach rozpoczęte budowy domów - generalnie widok niespecjalny, dlatego chcę go przesłonić. Ziemia przeciętna, siatka biegnie na osi północ południe, długość 15 metrów. Chciałabym posadzić iglaki przy siatce a dalej krzewy i drzewka liściaste. Jeśli chodzi o iglaki to pomysł mam taki:

jodła koreańska, cyprysik Lawsona Ivonne (lub tuja Yellow Ribbon - które lepsze?), 3 tuje Szmaragd, cyprysik Lawsona Ivonne (lub tuja Yellow Ribbon), 3 cyprysiki Lawsona Alumi, cyprysik Lawsona Ivonne (lub tuja Yellow Ribbon), 3 tuje Szmaragd, cyprysik Lawsona Ivonne (lub tuja Yellow Ribbon), 2 świerki serbskie. Na papierze wygląda to nienajgorzej ale barzo proszę o fachową opinię. Odległość między tujami 50-70 cm, między cyprysikami 100 cm, a między świerkami 200cm. Czy będzie to dobrze wyglądało? Odległość od tarasu do tej siatki to 20metrów.

Efilo- jesli moge cos napisac odnosnie klonow ....to osobiscie nigdy nie zdecydowalabym sie na nie w pobliżu domu i ogrodu .........wlasnie ze wzgledu na pozniejsze plewienie samosiejek , ktorych jest od groma. Naprawde trzeba sie niezle napracowac przy pieleniu. Pomimo tego , ze tak pieknie wygladaja...odradzam.

Pozdrawiam

masz może jakieś typy gatunków (liściastych)? czy brać cokolwiek?

A duże ma być? Bo jeden, z najpiękniejszych przebarwiających się jesienią, gatunków to ambrowiec balsamiczny. Rośnie stosunkowo wolno.

No i te nielubiane ze względu na siewki klony. :-) Tylko, że gatunki tzw. orientalne: okrągłolistny, Shirasawy, nikko, japoński, diabelski, cynamonowy itd.

Przy twojej sympatii do japońszczyzny taki orientalny klon ładnie by się wpasował.

Chyba, że zaofiarują iglaka strzyżonego a la bonsai :)

Witam,

Zamierzam niedługo obsadzić jeden bok działki iglakami.

One mają róże tempa przyrostu. Cyprysiki i żywotniki stworzą jednolitą ścianę, ale jodła koreańska jest dość ażurowa. Świerki zwężają się ku górze, więc o ile na dole zajmą szerokość 2 m to wyżej niekoniecznie. Dlatego iglaste stożkowate zwykle projektuję w trójkącie, jak mają coś zasłaniać.

Z resztą nie traktuj nasadzenia dwuwymiarowo - jako linii wzdłuż ogrodzenia. Możesz posadzić np. między iglakami duży krzewy liściasty, a na jego tle kilka kolumnowych jałowców, które przyciągną wzrok, kiedy z krzewu liściastego opadną liście.

Cyprysiki i żywotniki o silnym wzroście może posadź co min. 80 cm

A duże ma być? Bo jeden, z najpiękniejszych przebarwiających się jesienią, gatunków to ambrowiec balsamiczny. Rośnie stosunkowo wolno.

No i te nielubiane ze względu na siewki klony. :-) Tylko, że gatunki tzw. orientalne: okrągłolistny, Shirasawy, nikko, japoński, diabelski, cynamonowy itd.

Przy twojej sympatii do japońszczyzny taki orientalny klon ładnie by się wpasował.

Chyba, że zaofiarują iglaka strzyżonego a la bonsai :)

no raczej duże. co by mi przesłoniło choć troche z wielkiej czwórki. zastanawialam sie nad oliwnikiem wąskolistnym bo to jest bez dziury na pień na dole :D ale pewnie nie wpisuje sie w charakter.

a ten ambrowiec to byłby super przed domem ale po pierwsze rośnie to straaasznie wolno i 3-letnia sadzonka ma 60cm a po drugie ja pod warstwa czarnoziemu i gliny mam podniesiony teren jakimś gruzem rozbiórkowym a z tego co widzę one nie znoszą wapiennych gleb

Edytowane przez efilo

Chcialabym posadzić coś przy płocie (siatce z boku działki około 20m) co osłoniło by nas od mocnych wiatrów, kurzu i sasiadów. Oczywiście zimozielone w miarę szybko rosnące ale tak max do 1,5- 2 metrów. Wykluczam wszyskie tuje i cięte żywopłoty. Zastanawiam się nad ognikiem lub irgą ale jak czytam w mojej książce to albo jest niskie albo wrażliwe na niskie temperatury. Może ktoś zaproponuje odpowiednią odmianę. Gleba mokra, gliniasta, Pozdrawiam i czekam za inspiracją.

W naszym klimacie prawdziwie zimozielone są głównie iglaki. Niestety on mają to do siebie, ze albo czekasz 30 lat na te 1,5-2 m, albo masz to szybko, w 8-10 lat, ale potem musisz ciąć.

Krzewy liściaste są zimozielone warunkowo (jak ogniki czy niektóre berberysy), albo wolą gleby kwaśne, przepuszczalne (zimozielone różaneczniki) albo trzeba ciąć, by porządnie wyglądały (liguster, ostrokrzew), albo przemarzają w otwartym terenie (laurowiśnia).

Zobacz sobie może jałowca "Kuriwao Gold" - dorasta do 1,5 m wysokości i 2 szerokości w ok 10 lat.

Elfir-bardzo sie ciesze ze trafiłam na ten topic. Twoja wiedza i doświadczenie jest czymś wspaniałym dla"początkujących ogrodniczek".

Chce, abyś mi doradziła co posadzić pod wierzbę Hakuro-rośnie na pełnym słońcu w dość wilgotnym podłożu. Ma kilkanaście lat.

Z góry dziękuje za podpowiedź :-)

U mnie pod wierzbą lawenda sobie rośnie :)

Elfir - a ja podpowiedzi potrzebuję, co w sąsiedztwie moich RH ( tych przed frontową ścianą domu od strony północnej - pamietasz? :) j ) mozna posadzic? Mam na mysli jakies iglaki, ale chyba raczej niskie, bo przeciez tuz przed wejsciem, obok furtki wejsciowej cedr dumnie stoi ( narazie co prawda mocno nadgryziony zebem tegorocznej zimy i calutki brazowy, ale wierze w niego ) Obok tych siedmiu RH jakos jeszcze jednak pusto i "cus" bym tam wsadzila, ale co??

To ja tez poprosze Elfir o pomoc :). Do obsadzenia mam skarpke za domem - stroma, ok. metra wysoka, ok. 10 dluga, zacieniona, czesciowo pod dachem. Chodzi o posadzenie czegokolwiek, co urosnie w takich warunkach i bedzie zapobiegalo jej osuwaniu. W planach byl bluszcz, i gdzieniegdzie jakis plozacy iglak, ale nie wiem, czy to wystarczy. Co poradzisz?

rol: najlepiej irgę Dammera "Eichholz" a z płożących iglaków cis Repandens lub mikrobiota

doziolko - daj znać jak znajdziesz, bo moim zdaniem nie ma takich "wszystkomajacych" roślin, jakie sobie wymyśliłaś :)

Lucyna - a co to ma być: iglak? zimozielone? bylina?

Bo dobrze jest wybrać coś ciemnego aby podbić pstrokate listki wierzby. Np. cis.

anSi - problem w tym, że niewiele krzewów iglastych znosi kwaśne gleby. Można cyprysika tępołuskowego "nana Gracilis" - taka kuleczka. Ale może lepiej zadarniającą liściastą roślinę? np. golterię, runiankę - są zimozielone. Albo cały rząd jednej odmiany funki, tylko, że one zimozielone nie są.

Bierz pod uwagę, że z czasem różaneczniki się rozrosną i iglak może im przeszkadzać.

Edytowane przez Elfir

...

anSi - ... Ale może lepiej zadarniającą liściastą roślinę? np. golterię, runiankę - są zimozielone. Albo cały rząd jednej odmiany funki, tylko, że one zimozielone nie są.

Bierz pod uwagę, że z czasem różaneczniki się rozrosną i iglak może im przeszkadzać.

dzeki Elfir, chyba zdecyduję się*na runinanke, bo juz mam ja w kilku miejscach :) Chociaz...golteria tez ciekawie wyglada i te czerwone kuleczki przez cala zime :)