SKula 01.09.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 No nie przy jedzeniu.... obiad w niedziele niktorzy jedza;) niedzielny obiad z kompem na kolanach?????? no to smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 01.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 moje 3letnie lilaki zaatakowała rdza lub jakiś grzyb. Krzaki są mniej więcej 1m wysokości , praktycznie całe w rdzy. Czy jest sens pryskać na te zniszczone gałęzie i liście - czy raczej wyciąć wszystko zaatakowane (czyli prawie w pień . ) i pozostałość spryskać - z nadzieją, że zdrowo odrośnie.. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2013 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 2 lata Powinno się spokojnie dać wykopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witaj Elfir czy mogłabym mi powiedzieć jaki to iglaczek, który dostałam w prezencie? jałowiec, ale jaki konkretnie, trudno powiedzieć. Może "Anna Maria"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Elfir , czy projektowałaś kiedyś ogród w którym były wykorzystane np takie przemysłowe ściany /murki oporowe ? http://globmetal.eu/Produkt.aspx?ProductID=1010 Nie. Te elementy ustawia dźwig, a rzadko ktoś chce takowy sprzęt wpuszczać na działkę po zakończeniu budowy. Murki oporowe najwyższe jakie mialam były wysokości ok 70 cm i ułożone z pustaków keramzytobetonowych fundamentowych zasypanych piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 moje 3letnie lilaki zaatakowała rdza lub jakiś grzyb. Krzaki są mniej więcej 1m wysokości , praktycznie całe w rdzy. Czy jest sens pryskać na te zniszczone gałęzie i liście - czy raczej wyciąć wszystko zaatakowane (czyli prawie w pień . ) i pozostałość spryskać - z nadzieją, że zdrowo odrośnie.. dzięki Leczyć, a nie wycinać. Dlaczego nie były leczone od początku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 02.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 jałowiec, ale jaki konkretnie, trudno powiedzieć. Może "Anna Maria"? bardzo dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 02.09.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Leczyć, a nie wycinać. Dlaczego nie były leczone od początku? Dzięki Elfir. Ach, bo zauważyłam jak już je całkiem zeżarło. Rosną na tyłach - przy styku z działką leśną i myślę , że stamtąd łapią różne grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 04.09.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 To ja tez pytam.Brzozce wyrósł od dolu taki odszczepek nie wiem jak to sie nazywa.Co z tym zrobić ? mozna spokojnie obciąć ?jak wsadzę do wody cos z tego wyrosnie ?dzieki pozdrawiamhttp://images63.fotosik.pl/136/97f88d190b715f68med.jpg http://images65.fotosik.pl/136/c98778002fa6236emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.09.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Radek, nie widzę dobrze na tym zdjęciu, a fotosik mnie cosik nie wpuszcza do siebie. Jeśli wyrasta z ziemi, możesz podkopać delikatnie i jeśli to jest osobna roślina, ewentualnie spróbuj przesadzić. Zobacz, czy i gdzie wyrasta głównego pnia. Jak wyrasta to utnij, posiekaj i na kompost, a ranę zabezpiecz funabenem. Trzeba usunąć, bo się zrobi krzak z tej brzózki. Edytowane 4 Września 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Podpowiedzcie w temacie rozmiaru "okregu" na trawniku w ktorym bedzie roslo karlowe drzewko owocowe otaz sosna i azaliza. Sa jakies standardy co do jego srednicy? Bedzie wewnatrz wysypany kamyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.09.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Pyxis, jaka sosna, jaka azalia, jakie to drzewko owocowe ??? Każda roślina inaczej się rozrasta w szerz, więc jeśli nie powiesz co to ma konkretnie być, nie licz na dobrą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Pyxis, jaka sosna, jaka azalia, jakie to drzewko owocowe ??? Każda roślina inaczej się rozrasta w szerz, więc jeśli nie powiesz co to ma konkretnie być, nie licz na dobrą odpowiedź. Kurcze, nie wiedzialem, ze to takie wazne, tym bardziej, ze "kolka" maja byc jednej srednicy. Sosna czarna, czeresnia techlovan i majowka, sliwa stanley, wierzba "krecona", azalia.... no azalia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.09.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Teraz Elfir może Ci poradzić. A ta azalia to ma być azalia wielkokwiatowa, pontyjska czy różanecznik. Jest mnogość odmian, które rozrastają się szybciej lub wolniej od 90 cm do nawet 400 cm wysokości. W szerokości też jest dość różnie. Dlatego coś trzeba wybrać, żeby wiedzieć ile miejsca na rozrastanie się potrzebuje.W Wikipedii jest rozdział, popatrz jakie są rozmiary - podaje się ile będzie mieć krzew po 10 latach http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCanecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Brzozce wyrósł od dolu taki odszczepek nie wiem jak to sie nazywa. Odrost od podkładki (bo pokazujesz chyba jakąś formę szczepioną na pniu). Usunac jak najszybciej. O tej porze roku marna szansa, że się ukorzeni. Jak potrzebujesz dziką brzózkę to sobie wykop na łące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Podpowiedzcie w temacie rozmiaru "okregu" na trawniku w ktorym bedzie roslo karlowe drzewko owocowe otaz sosna i azaliza. Sa jakies standardy co do jego srednicy? Bedzie wewnatrz wysypany kamyczkami. A jakie drzewko karłowe owocowe twoim zdaniem lubi kwąsną glebę, jak azalia? Poza tym jak potem zbierac owoce? Depczac azalię i sosnę? Sosna czarna to ogromne drzewo, zadusi drzewko owocowe na karłowej podkładce. Czereśnie nie mają karłowych podkładek, to też duże drzewa. Śliwy też do karzełków nie należą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Te drzewa rosna kazde od siebie od 4 do 15m. Kazde ma miec osobne "kolko". Owocowe na karlowych podkladkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.09.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Prawdziwe karłowe podkładki w zasadzie ma jedynie jabłoń. Małe drzewka w sumie tworzy wiśnia. Średniej wielkości grusza szczepiona na pigwie. Szczepiona na gruszy jest już całkiem spora. Śliwy w zasadzie są szczepione na węgierce wangenheima i należa do średniej wielkości drzew. Podkładki czereśni skralają o ok 30 % - czyli drzewo bardzo duże jest "tylko" duże. Są poza tym drzewka do uprawy w donicach. Rzeczywiście na zdjęciach bardzo małe (mają formę pnia z króciuteńkimi bocznymi gałązkami). Ale to jest nowość na rynku, nie sprawdzona w praktyce. Bardzo mało opinii na ich temat. Napisałeś:"Podpowiedzcie w temacie rozmiaru "okregu" na trawniku w ktorym bedzie roslo karlowe drzewko owocowe otaz sosna i azaliza" Zrozumiałam, że mają rosnac w jednym okręgu. Powiem szczerze - to, co planujesz, znajdziesz w temacie "kicz ogrodniczy" i "czego nie należy robić". Nie sadzi się roślin pojedynczo na trawniku. Z roślin tworzy się kompozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Powiem szczerze - to, co planujesz, znajdziesz w temacie "kicz ogrodniczy" i "czego nie należy robić". Nie sadzi się roślin pojedynczo na trawniku. Z roślin tworzy się kompozycje. No moze nie bylem precyzjny w opisie - fakt. Chcesz, zebym sobie zrobil "kompozycje" z tych drzewek owocowych? Czy mam rozumiec, ze kazdy siliter to kicz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 04.09.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 a u mnie wyrosły radosne pomidory http://cdn2.asteroid.pl/a.garnek.pl/026/697/26697549_800.0.jpg/a-co-pomidor-1.jpg a drzewko brzoskwini nornice od dołu zeżarły kiedyś - tak że obciąłem przy samej ziemi i to szczepione się straciło - ale podstawa się postawiła i dzisiaj odwdzięczyła się za psikanie jesienne i wiosenne miedzianem. A może to ta autostrada tak ją zmobilizowała? http://cdn2.asteroid.pl/a.garnek.pl/026/727/26727747_800.0.jpg/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts