Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir chcę zrobić malą scieżkę z plastrów drzewa.

Nie karmink (ma wymagania wobec wody) ale macierzankę lub rozchodnik

Aerację można robić przez cały sezon wegetacyjny. Wertykulację raczej w okresie silnego wzrostu trawy (wiosna-początek lata)

ładne czerwone ale to krzak dosc duzy moze miec ze 4 lata ?

Sliwa wiśniowa, inaczej ałycza. Któraś z odmian czerwonych (Pissardii?).

To taki ogrodowy "chwaścior", jak pęcherznica :) Szybko rośnie, nie ma wymagań, choroby nie biorą.

Zwykle sprzedaje się wyprowadzone w formie drzewka (w naturze to raczej wysoki krzew)

śliwowiśnia ? Mam taką u mnie szczepioną.

Sliwa wiśniowa, inaczej ałycza. Któraś z odmian czerwonych (Pissardii?).

To taki ogrodowy "chwaścior", jak pęcherznica :) Szybko rośnie, nie ma wymagań, choroby nie biorą.

Zwykle sprzedaje się wyprowadzone w formie drzewka (w naturze to raczej wysoki krzew)

Dzieki

ładne gdzie ja takie cos mogę zakupic

bardzo szeroko sie rozrosło w szybkim czasie i daje mocny akcent czerwony .

mam na to miejsce na działce

jest sens kupowac na allegro w jakim stanie przychodzą rosliny ?

Dzieki

ładne gdzie ja takie cos mogę zakupic

bardzo szeroko sie rozrosło w szybkim czasie i daje mocny akcent czerwony .

mam na to miejsce na działce

jest sens kupowac na allegro w jakim stanie przychodzą rosliny ?

W Katowicach - Murckach w szkółce powinni mieć a jak nie to też w Katowicach, na Roździeniu w punkcie szkółki Kulas jest na pewno bo ostatnio sprawdzałam.

Czesc Paciorki gdzie na Murckach jest szkółka podjadę jutro.

Przepraszam za spóźnioną odpowiedz, bo widzę że " jutro" właśnie dobiegło końca;). Ale na przyszłość: jadąc od strony Tychów przy stacji Lotos skręcasz na Mysłowice ( Wesoła) . Jedziesz w kierunku Mysłowic i wypatrujesz pilnie niewielkiego szyldu " szkółka, drzewa, krzewy". To jest jakieś 300 m od stacji, ulica Kołodzieja, skręcasz w las i zaraz potem w prawo w bramę i tak długo prosto aż przy zabudowaniach porzucasz samochód i idziesz się rozejrzeć. Nie wszystkie drzewa są wystawione blisko, do niektórych wyślą pracownicy po konkretnym pytaniu.

a co będzie między lawendą a jodłami?

Chyba nic, bo pomysłu nie mam :( masakra jakaś - w zamian planowalismy zwirek//kamień. (m nie chcemy kory, bo ta obsypujemy już 130 tui szmaragdowych wzdłuż płotu i jest tam jej na razie ze 100m2 - a wiadomo ze co jakis czas trzeba podsypac nowej.

Do podsypania będe miała tez inne iglaki w przyszlości ( wzdłuz kolejnych części płotu), stąd ten pomysł na kamień z przodu...

Ale bardzo chętnie posłucham krytyki i podpowiedzi.

Czy te jodły to dobry pomysł? ( podba mi sie jodła kaukaska, srebrne świerki i wiel innych - i to jest ten problem.

Jodła wymaga gleb żyznych, lekko kwaśnych i umiarkowanej, ale stałej wilgotności.

Lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe.

Osobiście nie lubię zostawiać pustych przestrzeni między roślinami.

Zamiast sadzić pasami, sadź grupami.

Opaska z lawendy może być, ale już berberys może być potraktowany jako roślina okrywowa wokoło iglaków.

http://images61.fotosik.pl/151/0032e4269c80630cgen.jpg

Edytowane przez Elfir

Jodła wymaga gleb żyznych, lekko kwaśnych i umiarkowanej, ale stałej wilgotności.

Lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe.

Osobiście nie lubię zostawiać pustych przestrzeni między roślinami.

Zamiast sadzić pasami, sadź grupami.

Opaska z lawendy może być, ale już berberys może być potraktowany jako roślina okrywowa wokoło iglaków.

http://images61.fotosik.pl/151/0032e4269c80630cgen.jpg

a czy podpowiesz mi co najlepiej posadzic?

gleba VI klasa, ph ok 5,5 (mierzylam) , czesciowo (pod trawniki) zwapnowana.

Południowa wlkp

Podloze na gł ok 80 cm gliniaste, ale ten kawałek z przodu ma drenaz zrobiony, wiec mokro nie jest