Elfir 06.09.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Elfir może wiesz jaka jest przyczyna czarnych żołędzi na dębie? Pewnie jakiś szkodnik wyjadł środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Elfir chcę zrobić malą scieżkę z plastrów drzewa. Nie karmink (ma wymagania wobec wody) ale macierzankę lub rozchodnik Aerację można robić przez cały sezon wegetacyjny. Wertykulację raczej w okresie silnego wzrostu trawy (wiosna-początek lata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ładne czerwone ale to krzak dosc duzy moze miec ze 4 lata ? Sliwa wiśniowa, inaczej ałycza. Któraś z odmian czerwonych (Pissardii?). To taki ogrodowy "chwaścior", jak pęcherznica Szybko rośnie, nie ma wymagań, choroby nie biorą. Zwykle sprzedaje się wyprowadzone w formie drzewka (w naturze to raczej wysoki krzew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.09.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 śliwowiśnia ? Mam taką u mnie szczepioną. Sliwa wiśniowa, inaczej ałycza. Któraś z odmian czerwonych (Pissardii?). To taki ogrodowy "chwaścior", jak pęcherznica Szybko rośnie, nie ma wymagań, choroby nie biorą. Zwykle sprzedaje się wyprowadzone w formie drzewka (w naturze to raczej wysoki krzew) Dzieki ładne gdzie ja takie cos mogę zakupic bardzo szeroko sie rozrosło w szybkim czasie i daje mocny akcent czerwony . mam na to miejsce na działce jest sens kupowac na allegro w jakim stanie przychodzą rosliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Ostatnio znowu kupilem iglaki i przyszly w bardzo dobrym stanie. Juz rosna. Teraz tez czaje sie na kilka krzaczorow ktorych nie ma w okolicznych gospodarstwach i tez wybiore zakupy na Allegro. Ryzyko raczej niewielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 śliwa iwsniowa to popularna roslina. Pewnie jest w każdej szkółce, która prowadzi liściaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 06.09.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Pewnie jakiś szkodnik wyjadł środek. poszłam z sekatorem, pocięłam żołędzie - w jednym znalazłam jakieś czarne drobinki, kolejne dwa czarno zgniłe, same środki jeszcze jasne bez widocznych oznak żerowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 06.09.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Pytanie banalne mam, czy jeszcze można nawozić rośliny? Chodzi mi o trawnik i krzewy.. obawiam się, czy to nie za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 owad mógł już opuścić żołędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Pytanie banalne mam, czy jeszcze można nawozić rośliny? Chodzi mi o trawnik i krzewy.. obawiam się, czy to nie za późno? Za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 06.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Dzieki ładne gdzie ja takie cos mogę zakupic bardzo szeroko sie rozrosło w szybkim czasie i daje mocny akcent czerwony . mam na to miejsce na działce jest sens kupowac na allegro w jakim stanie przychodzą rosliny ? W Katowicach - Murckach w szkółce powinni mieć a jak nie to też w Katowicach, na Roździeniu w punkcie szkółki Kulas jest na pewno bo ostatnio sprawdzałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.09.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Czesc Paciorki gdzie na Murckach jest szkółka podjadę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paciorki 07.09.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Czesc Paciorki gdzie na Murckach jest szkółka podjadę jutro. Przepraszam za spóźnioną odpowiedz, bo widzę że " jutro" właśnie dobiegło końca;). Ale na przyszłość: jadąc od strony Tychów przy stacji Lotos skręcasz na Mysłowice ( Wesoła) . Jedziesz w kierunku Mysłowic i wypatrujesz pilnie niewielkiego szyldu " szkółka, drzewa, krzewy". To jest jakieś 300 m od stacji, ulica Kołodzieja, skręcasz w las i zaraz potem w prawo w bramę i tak długo prosto aż przy zabudowaniach porzucasz samochód i idziesz się rozejrzeć. Nie wszystkie drzewa są wystawione blisko, do niektórych wyślą pracownicy po konkretnym pytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 07.09.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dziekuje z mapy googla widac tę szkółke przejezdzam tam często a nawet nie wiedziałem ze takowa istanieje. pozdrowienia z Tychów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 07.09.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Za późno Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 08.09.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Mam do zagospodarowania przod działki- dl płotu 44m, w tym ok polowa długosci to bedzie zywopłot z tui szmaragdowych Chcialam posadzic jak n arysunku, czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 a co będzie między lawendą a jodłami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 08.09.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 a co będzie między lawendą a jodłami? Chyba nic, bo pomysłu nie mam masakra jakaś - w zamian planowalismy zwirek//kamień. (m nie chcemy kory, bo ta obsypujemy już 130 tui szmaragdowych wzdłuż płotu i jest tam jej na razie ze 100m2 - a wiadomo ze co jakis czas trzeba podsypac nowej. Do podsypania będe miała tez inne iglaki w przyszlości ( wzdłuz kolejnych części płotu), stąd ten pomysł na kamień z przodu... Ale bardzo chętnie posłucham krytyki i podpowiedzi. Czy te jodły to dobry pomysł? ( podba mi sie jodła kaukaska, srebrne świerki i wiel innych - i to jest ten problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Jodła wymaga gleb żyznych, lekko kwaśnych i umiarkowanej, ale stałej wilgotności. Lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe. Osobiście nie lubię zostawiać pustych przestrzeni między roślinami. Zamiast sadzić pasami, sadź grupami. Opaska z lawendy może być, ale już berberys może być potraktowany jako roślina okrywowa wokoło iglaków. http://images61.fotosik.pl/151/0032e4269c80630cgen.jpg Edytowane 8 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 09.09.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Jodła wymaga gleb żyznych, lekko kwaśnych i umiarkowanej, ale stałej wilgotności. Lawenda lubi gleby przepuszczalne i zasadowe. Osobiście nie lubię zostawiać pustych przestrzeni między roślinami. Zamiast sadzić pasami, sadź grupami. Opaska z lawendy może być, ale już berberys może być potraktowany jako roślina okrywowa wokoło iglaków. http://images61.fotosik.pl/151/0032e4269c80630cgen.jpg a czy podpowiesz mi co najlepiej posadzic? gleba VI klasa, ph ok 5,5 (mierzylam) , czesciowo (pod trawniki) zwapnowana. Południowa wlkp Podloze na gł ok 80 cm gliniaste, ale ten kawałek z przodu ma drenaz zrobiony, wiec mokro nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts