Kamila i Marcin 09.09.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) Czy można zlikwidować perz między thujami?co prawda rośnie tam też trochę trawy, babka, pokrzywa, oset i inne nieznane mi gatunki.. żywotniki posadzone w tym roku, między nimi wysypana jest także kora.. Edytowane 9 Września 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 perz można wyrwać Można też opryskać herbicydem przeciwko jednoliściennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 a czy podpowiesz mi co najlepiej posadzic? gleba VI klasa, ph ok 5,5 (mierzylam) , czesciowo (pod trawniki) zwapnowana. Południowa wlkp Podloze na gł ok 80 cm gliniaste, ale ten kawałek z przodu ma drenaz zrobiony, wiec mokro nie jest Klasa 4 to trochę mało dla jodły, chyba, żeby podsypać żyznej ziemi. Lawenda na glinach nie bardzo, chyba, żeby rozluźnić piaskiem. To jest front, więc zimozielone są wskazane. Pierwszy iglak to może być świerk czarny "Beissnerii" lub świerk kłujący "Glauca Globosa" lub jakaś większa z karłowych sosen, np. czarna "Spielberg". Wokół niego może być lawenda, albo inny mały krzew Trzy następne iglaki to mogą być świerki serbskie (ale wymagają wyższego odczynu, co najmniej pH 6,5) albo jakieś szerokokolumnowe sosny (np. bośniacka "Horak" - też lepszy jest wyższy odczyn). Pomiędzy nimi wysokie trawy ozdobne, np. proso rózgowate, trzcinnik Jasny kolor zieleni to mogą być jałowce np. Plumosa Aurea, w grupie kilku sztuk . Albo jakaś ozdobna ale nie za wysoka roślina liściasta, może nawet grupa berberysów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 To jest front, więc zimozielone są wskazane. Hm... jest taka "regula"? Jak to uzasadniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 front oglądasz przez cały rok bo to trasa komunikacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 OK. Czy to znaczy, ze ma byc "niezmienny" wzgledem pory roku? Taki lekko nudnawy? Draze, bo chcial bym poznac pelna argumentacje i sie do niej jakos "przekonac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ależ ja nikogo nie zamierzam przekonywać. Posadź sobie, to co tobie się podobaNapisałam, że są wskazane, a nie wyłącznie, tylko i pod kara śmierci. W naszym klimacie prawie pół roku trwa sezon szarości. A front to wizytówka, najlepiej aby jak najdłużej był schludny i przyciągający wzrok, zwłaszcza, że to najczęsciej stosunkowo niewielka powierzchnia zieleni i rzuca się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Nie chodzi o przekonywanie. Chodzi tylko o uzasadnienie reguly ktora podalas. Zainteresowal mnie sposob argumentacji, wiec jako osoba od urodzenia dociekliwa - dociekam. Czyli lisciaste odpadaja ze wzgledu na balagan jaki tworza i odstreczanie ogladajacych. OK. Jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) ja nie podałam reguły.Napisałam co uważam za wskazane Liściaste nie odpadają, dlaczego? Jest wiele gatunków liściastych zimozielonych. Proponuję jedynie ograniczenie liściastych o liściach sezonowych ze względu na zbyt długi okres w którym nie są specjalnie atrakcyjne.Nic nie pisałam o bałaganie (?). Edytowane 9 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ja nie podałam reguły. Napisałam co uważam za wskazane Ja to odebralem jako "zelazna regule". Nic nie pisałam o bałaganie (?). A front to wizytówka, najlepiej aby jak najdłużej był schludny i przyciągający wzrok, Dla mnie schludny znaczy tyle co: (za slownikiem j.p) utrzymany w czystości, w porządku. Moje "przemyslenia" co do frontu domu okazaly sie rozne od Twoich o 180* i dlatego staram sie dociec powodow tej skrajnej roznicy. Jak widze Twoj osad nie jest az tak kategoryczny jak mi sie wydawalo, a i moj jest chyba zbyt "wyidealizowany", wiec mam nieco wiecej jasnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Jak jest fajna zima to śnieg przykryje wszystko, ale w Wlkp. śnieg to raczej sporadycznie występuje, zwykle po prostu jest szaro-buro, pusto. A to raczej ze schludnością nie nie kojarzy. przykładowo: http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/30/302119/original.JPG Gdyby nie kostki w bukszpanu nie byłoby na czym oka zawiesić (duże drzewa, jak w tle nie zdarzają się na naszych osiedlach domków), puste rabaty. natomiast rośliny zimozielone (cały czas mowa o froncie a nie całym ogrodzie) wprowadzją jednak troche koloru na rabatyhttp://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/655x/images/regiodompl/52/ogrod.jpg?meyoxf Zwróć uwagę, że w propozycji są np. trawy ozdobne.Inaczej też projektuje się ogród w krajobrazie otwartym, a inaczej na zwartym podmiejskim osiedlu. Tu znów dwa ujęcia kwietniowego przedwiośnia: bure i śniegowehttp://kocikatek.blox.pl/resource/13_kwiecienvert.jpghttp://kocikatek.blox.pl/resource/6_kwiecienvert.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 w moich projektach przedogródki zwykle sa też maksymalnie mało obslugowe, by nie było konieczności dłubać zbyt długo na froncie.Często nie ma na nich trawnika lub jest bardzo mały. Chyba, że klient sobie zyczy inaczej - projektowałam ogród wiejski, cały w bylinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.09.2013 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Elfir - szukam pomocy przy wyborze traw ozdobnych gigantów. Wiem że jest ogólny podział na rozłogowe i "te drugie". Ponieważ nie chcę walczyć z wyrastającymi wszędzie trawami i z ich ekspansją chciałbym posadzić te drugie ale nie wiem jak się nazywają i jakie gatunki do nich się zaliczają. Chodzi mi o trawy typu miskant, z tym że ten chyba właśnie gatunek jest rozłogowy ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 10.09.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Hm... jest taka "regula"? Jak to uzasadniasz? Mogę to uzasadnić na własnym przykładzie. Nasadzilam szpaler od drogi z dereni, pęcherznic i forsycji. Jesienią opadły liście i do wiosny sterczały tylko badylki. W tym roku częś z nich wykopywałam i nasadzałam iglaki żeby osłonić się od wiatru zachodniego jak również od wścibskich zaglądaczy okiennych. Miałam dosyć odmachiwania ludziom idącym drogą w chwili gdy ja siedziałam przy stole Edytowane 10 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ale chyba mowimy o nieco innej sytuacji. Ja mysle o przedogordku jako o ozdobie domu od frontu a Ty jako o "murku" oddzielajacym Cie od ludzi. U mnie "murek" raczej nie wchodzi w gre, chociazby dlatego, ze lubie zerknac z kuchni, co sie dzieje u mnie przed domem. Jak bym prgnal calkowitej i totalnej izolacji, to bym nie kupowal 12 arowej dzilki na osiedlu, tylko hektarowa pod lasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.09.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 o matko:eek: współczuję małżonce.....może spróbuj przeczytać uważnie całe wypowiedzi ze zrozumieniem i nie zaśmiecaj tematu jałową dyskusją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Wspolczucie zostaw dla swojej rodziny i tez staraj sie rozumiec czytany tekst. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 10.09.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 perz można wyrwać :lol2: uśmiałam się do łez.... wyrywać na bierząco wyrywam.. ale niestety w większości bez korzeni.. i efekt jest taki, że jak już wszystkie obejdę to muszę od nowa zaczynać.. Można też opryskać herbicydem przeciwko jednoliściennym. znalazłam takie cosik: Leopard Extra 05 EC czy jednak coś innego polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 sąsiadom też współczuję, nie dość że upierdliwy to jeszcze i wscibski... Wsibski? Nie mam sasiadow od frontu. Nie mam tez fobii spolecznej. Trzeba bylo sobie bunkier wybudowac, a nie domek wsrod ludzi. Lacze sie w bolu z Twoim mezem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Elfir - szukam pomocy przy wyborze traw ozdobnych gigantów. Wiem że jest ogólny podział na rozłogowe i "te drugie". Ponieważ nie chcę walczyć z wyrastającymi wszędzie trawami i z ich ekspansją chciałbym posadzić te drugie ale nie wiem jak się nazywają i jakie gatunki do nich się zaliczają. Chodzi mi o trawy typu miskant, z tym że ten chyba właśnie gatunek jest rozłogowy ;-( Rozłogowych ozdobnych jest bardzo mało. Z wysokich to niektóre bambusy i miskant cukrowy (ale miskant chiński jest kępowy). Ze średnich rozłogowe przede wszystkim są: mozga trzcinowata i spartyna. Masz piękną wyszukiwarkę traw na http://www.trawy.eu. Edytowane 10 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts