Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy podpowiesz mi co najlepiej posadzic?

gleba VI klasa, ph ok 5,5 (mierzylam) , czesciowo (pod trawniki) zwapnowana.

Południowa wlkp

Podloze na gł ok 80 cm gliniaste, ale ten kawałek z przodu ma drenaz zrobiony, wiec mokro nie jest

Klasa 4 to trochę mało dla jodły, chyba, żeby podsypać żyznej ziemi.

Lawenda na glinach nie bardzo, chyba, żeby rozluźnić piaskiem.

To jest front, więc zimozielone są wskazane.

Pierwszy iglak to może być świerk czarny "Beissnerii" lub świerk kłujący "Glauca Globosa" lub jakaś większa z karłowych sosen, np. czarna "Spielberg".

Wokół niego może być lawenda, albo inny mały krzew

Trzy następne iglaki to mogą być świerki serbskie (ale wymagają wyższego odczynu, co najmniej pH 6,5) albo jakieś szerokokolumnowe sosny (np. bośniacka "Horak" - też lepszy jest wyższy odczyn). Pomiędzy nimi wysokie trawy ozdobne, np. proso rózgowate, trzcinnik

Jasny kolor zieleni to mogą być jałowce np. Plumosa Aurea, w grupie kilku sztuk . Albo jakaś ozdobna ale nie za wysoka roślina liściasta, może nawet grupa berberysów.

ależ ja nikogo nie zamierzam przekonywać. Posadź sobie, to co tobie się podoba

Napisałam, że są wskazane, a nie wyłącznie, tylko i pod kara śmierci.

W naszym klimacie prawie pół roku trwa sezon szarości. A front to wizytówka, najlepiej aby jak najdłużej był schludny i przyciągający wzrok, zwłaszcza, że to najczęsciej stosunkowo niewielka powierzchnia zieleni i rzuca się w oczy.

ja nie podałam reguły.

Napisałam co uważam za wskazane

Liściaste nie odpadają, dlaczego? Jest wiele gatunków liściastych zimozielonych.

Proponuję jedynie ograniczenie liściastych o liściach sezonowych ze względu na zbyt długi okres w którym nie są specjalnie atrakcyjne.

Nic nie pisałam o bałaganie (?).

Edytowane przez Elfir

ja nie podałam reguły.

Napisałam co uważam za wskazane

Ja to odebralem jako "zelazna regule".

Nic nie pisałam o bałaganie (?).

A front to wizytówka, najlepiej aby jak najdłużej był schludny i przyciągający wzrok,

Dla mnie schludny znaczy tyle co: (za slownikiem j.p) utrzymany w czystości, w porządku.

Moje "przemyslenia" co do frontu domu okazaly sie rozne od Twoich o 180* i dlatego staram sie dociec powodow tej skrajnej roznicy. Jak widze Twoj osad nie jest az tak kategoryczny jak mi sie wydawalo, a i moj jest chyba zbyt "wyidealizowany", wiec mam nieco wiecej jasnosci. :)

Jak jest fajna zima to śnieg przykryje wszystko, ale w Wlkp. śnieg to raczej sporadycznie występuje, zwykle po prostu jest szaro-buro, pusto. A to raczej ze schludnością nie nie kojarzy.

przykładowo:

http://assets0.ogrodowisko.pl/uploads/p/30/302119/original.JPG

Gdyby nie kostki w bukszpanu nie byłoby na czym oka zawiesić (duże drzewa, jak w tle nie zdarzają się na naszych osiedlach domków), puste rabaty.

natomiast rośliny zimozielone (cały czas mowa o froncie a nie całym ogrodzie) wprowadzją jednak troche koloru na rabaty

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/655x/images/regiodompl/52/ogrod.jpg?meyoxf

Zwróć uwagę, że w propozycji są np. trawy ozdobne.

Inaczej też projektuje się ogród w krajobrazie otwartym, a inaczej na zwartym podmiejskim osiedlu.

Tu znów dwa ujęcia kwietniowego przedwiośnia: bure i śniegowe

http://kocikatek.blox.pl/resource/13_kwiecienvert.jpg

http://kocikatek.blox.pl/resource/6_kwiecienvert.jpg

w moich projektach przedogródki zwykle sa też maksymalnie mało obslugowe, by nie było konieczności dłubać zbyt długo na froncie.

Często nie ma na nich trawnika lub jest bardzo mały.

Chyba, że klient sobie zyczy inaczej - projektowałam ogród wiejski, cały w bylinach.

Elfir - szukam pomocy przy wyborze traw ozdobnych gigantów. Wiem że jest ogólny podział na rozłogowe i "te drugie". Ponieważ nie chcę walczyć z wyrastającymi wszędzie trawami i z ich ekspansją chciałbym posadzić te drugie ale nie wiem jak się nazywają i jakie gatunki do nich się zaliczają. Chodzi mi o trawy typu miskant, z tym że ten chyba właśnie gatunek jest rozłogowy ;-(

Hm... jest taka "regula"?

Jak to uzasadniasz?

Mogę to uzasadnić na własnym przykładzie. Nasadzilam szpaler od drogi z dereni, pęcherznic i forsycji. Jesienią opadły liście i do wiosny sterczały tylko badylki. W tym roku częś z nich wykopywałam i nasadzałam iglaki żeby osłonić się od wiatru zachodniego jak również od wścibskich zaglądaczy okiennych. Miałam dosyć odmachiwania ludziom idącym drogą w chwili gdy ja siedziałam przy stole :rolleyes:

Edytowane przez Elfir

Ale chyba mowimy o nieco innej sytuacji. Ja mysle o przedogordku jako o ozdobie domu od frontu a Ty jako o "murku" oddzielajacym Cie od ludzi. U mnie "murek" raczej nie wchodzi w gre, chociazby dlatego, ze lubie zerknac z kuchni, co sie dzieje u mnie przed domem. Jak bym prgnal calkowitej i totalnej izolacji, to bym nie kupowal 12 arowej dzilki na osiedlu, tylko hektarowa pod lasem. ;)

perz można wyrwać :D

:lol2::lol2: uśmiałam się do łez.... wyrywać na bierząco wyrywam.. ale niestety w większości bez korzeni.. i efekt jest taki, że jak już wszystkie obejdę to muszę od nowa zaczynać..

Można też opryskać herbicydem przeciwko jednoliściennym.

znalazłam takie cosik:

Leopard Extra 05 EC

czy jednak coś innego polecasz?

Elfir - szukam pomocy przy wyborze traw ozdobnych gigantów. Wiem że jest ogólny podział na rozłogowe i "te drugie". Ponieważ nie chcę walczyć z wyrastającymi wszędzie trawami i z ich ekspansją chciałbym posadzić te drugie ale nie wiem jak się nazywają i jakie gatunki do nich się zaliczają. Chodzi mi o trawy typu miskant, z tym że ten chyba właśnie gatunek jest rozłogowy ;-(

Rozłogowych ozdobnych jest bardzo mało. Z wysokich to niektóre bambusy i miskant cukrowy (ale miskant chiński jest kępowy). Ze średnich rozłogowe przede wszystkim są: mozga trzcinowata i spartyna.

Masz piękną wyszukiwarkę traw na http://www.trawy.eu.

Edytowane przez Elfir