Elfir 10.09.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 : znalazłam takie cosik: Leopard Extra 05 EC czy jednak coś innego polecasz? Ja wyrywam u rodziców manualnie. Ale dlatego, że działka na maks zarośnięta roślinami i trudno pryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 10.09.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ale chyba mowimy o nieco innej sytuacji. Ja mysle o przedogordku jako o ozdobie domu od frontu a Ty jako o "murku" oddzielajacym Cie od ludzi. Chyba jednak mówimy o tym samym. Przedoogródek tylko z krzewów liściastych zimą nie wygląda najlepiej. Nie mam ściany z iglaków tylko krzewy liściaste poprzetykane iglakami. Zimą przynajmiej trochę zieleni zostanie. Zresztą to już Elfir pokazała na poprzednich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Mozlwe ze jest jak piszesz, a ja wlasnie wrocilem z wykopywania moich slicznych sosenek na rzecz czegos bardziej krzaczasto-drzewiastego, ale jednak nie zimozielonego (na ogrodzi mam w takiej czy innej formie 150 roslin zimozielonych i tylko 27 szt lisciastych - ciekawa proporcja swoja droga). Zostala z przodu magnolia i jutro ma przyjsc tamaryszek francuski. Pod plotem od frontu bedzie kila swierkow bialych "Conica", ale na tyle rzadko, zeby tawet za nascie lat nie bylo zwartej sciany zywoplotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 W moim wątku w dziale ogłoszenia wrzucałam kilka przykładowych projektów przedogródków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.09.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Elfir co się robi z trawami ozdobnymi przed zimą?jest jakaś zasada? obcinać je przy ziemi czy zostawić takie jakie są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.09.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Chyba jednak mówimy o tym samym. Przedoogródek tylko z krzewów liściastych zimą nie wygląda najlepiej. Nie mam ściany z iglaków tylko krzewy liściaste poprzetykane iglakami. Zimą przynajmiej trochę zieleni zostanie. Zresztą to już Elfir pokazała na poprzednich zdjęciach. masz racje wygląda nieciekawie, po pierwszej zimie tak przearanzowalam rabaty, na których pojawily się iglaki, byliny i trawy. latem jest kolorowo za sprawa bylin za to jesienią i zima nie ma samych golych patyków a iglaki i trawy zima prezentują się calkiem przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Elfir co się robi z trawami ozdobnymi przed zimą? jest jakaś zasada? obcinać je przy ziemi czy zostawić takie jakie są ? na zimę się je zostawia (wysokie mozna wiązać w snopki, by się nie obalały), bo w większości ładnie zdobią przynajmniej do obfitych śniegów. Wiosną je się ścina przy ziemi. Podobnie jak byliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.09.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Elfir, nie umiem znaleźć Twojego ogłoszenia a bardzo chciałam poogladać przedgródki Pomożesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.09.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 tez chętnie bym poogladala ale nie umiem znalezc:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 :lol2: uśmiałam się do łez.... wyrywać na bierząco wyrywam.. ale niestety w większości bez korzeni.. i efekt jest taki, że jak już wszystkie obejdę to muszę od nowa zaczynać.. znalazłam takie cosik: Leopard Extra 05 EC czy jednak coś innego polecasz? Tu sobie poszukaj http://www.sumin.com.pl/chwastobojcze.html Ja na zaperzowione miejsca stosuję Targę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Hmm.. wpisałam do google "Elfir projekty murator" i wypadło jako jeden z pierwszych wyników http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102680-Projektowanie-ogrod%C3%B3w-Pozna%C5%84-i-okolice Nie wolno mi w zasadzie reklamować się. Edytowane 10 Września 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.09.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Wpisywałam różne słowa, ale nie wpadłam na "projekt" to nie reklama to było podlinkowanie na wyraźną prośbę forumek dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Rozłogowych ozdobnych jest bardzo mało. Z wysokich to niektóre bambusy i miskant cukrowy (ale miskant chiński jest kępowy). Ze średnich rozłogowe przede wszystkim są: mozga trzcinowata i spartyna. Masz piękną wyszukiwarkę traw na www.trawy.eu. Dziękuję za linka. Poczytam. Chodziło mi o nierozłogowe więc jeżeli miskant chiński jest kępowy to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Malka, mogłaś znaleźć Ten wątek Elfir przez jej profil sprawdziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Malka, mogłaś znaleźć Ten wątek Elfir przez jej profil sprawdziłam Mówisz, o "ostatnich postach " ?? Przejrzałam 4 strony i myślałam,że mnie trafi albo urządzanie kawalerki, albo jakiegoś mieszkania dwupoziomowego chyba ,ze jest jakiś magiczny sposób selekcjonowania postów z profilu, sposób którego ja nie znam. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Elfir, ja dzisiaj z prośbą o identyfikację roślinek. Dostałam trawę w prezencie, ale jaką? Podoba mi się, mam jej sporo i nie wiem nic o wymaganiach. Jeśli bez kłopotu rozpoznasz, będzie cudownie, nie będę musiała przekopywać się przez encyklopedię Mariusza Surowińskiego. On niestety zarobiony chyba, bo coś nie odpowiada, a mnie się zaczyna spieszyć. Jest wysoka, około 200 cm Na drugiej fotce wiecha już w pełni wykłoszona Liście z jasnymi paseczkami wzdłuż brzegu Drugie pytanie. Znalazłam dziś w lesie po sąsiedzku bardzo dużo młodych dąbczaków i tylko jedno drzewko około 3,5 m wysokości. Czy możliwe, że jest to dąb szkarłatny? Tak sądzę po liściach, ale to raczej nie jest drzewo, które w PL rośnie „na swobodzie”. W okolicznych ogrodach go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Mówisz, o "ostatnich postach " ?? Przejrzałam 4 strony i myślałam,że mnie trafi albo urządzanie kawalerki, albo jakiegoś mieszkania dwupoziomowego chyba ,ze jest jakiś magiczny sposób selekcjonowania postów z profilu, sposób którego ja nie znam. ??? Opiszę sposób, bo może komuś się to przyda Klikasz tutaj w postach w „Elfir” nad jej awatarem i pojawia się okienko, z którego wybierasz „profil” i już jesteś u Elfirki. Zobaczysz zdjęcia pod „Albumy”. Kliknij w pierwsze. Otworzy się strona ze zdjęciami i pod czerwonym paskiem z menu forum trzeba kliknąć w pierwszy od lewej link „Elfir ogrody”. Nad zdjęciami jest tekst: Prezentuję realizacje projektów mojego autorstwa, więcej szczegółów: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102680-Projektowanie-ogrod%C3%B3w-Pozna%C5%84-i-okolice&highlight=projekt+ogrodu.htm Tu jest aktywny, ale tam nie i trzeba adres skopiować i wkleić w wyszukiwarkę googlową. Pokrętne, ale nie widzę jak inaczej, bez przeszukiwania fm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 10.09.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pestka - dziekuję 0fajny sposób A taką trawę ja mam hoduję ją pod nazwą"miscantus gigantus" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 pestka - ten dąb też może być błotny, bo te liście takie podobne i u jednego i u drugiego. tylko nie wiem dlaczego jest czerwony ogonek liściowy? Dęby czerwone sadziło się po lasach, bo szybciej rosną. Może gdzieś w okolicy jest szkółka leśna i jakaś sójka rozniosła? Trawa przypomina palczatki (Andropogon). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Pestka - dziekuję 0fajny sposób A taką trawę ja mam hoduję ją pod nazwą"miscantus gigantus" Giganteusa, Maleczko, to ja mam i nijak nie pasuje To ten najwyższy z szerokimi liśćmi. Po bokach też miskanty, jakaś hybryda i po prawej Gracillimus. to fotki z 12 sierpnia. Teraz już pięknie kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts