Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pestka - ten dąb też może być błotny, bo te liście takie podobne i u jednego i u drugiego.

tylko nie wiem dlaczego jest czerwony ogonek liściowy?

Dęby czerwone sadziło się po lasach, bo szybciej rosną. Może gdzieś w okolicy jest szkółka leśna i jakaś sójka rozniosła?

Trawa przypomina palczatki (Andropogon).

Dzięki Elfir, bardzo mi ułatwiłaś szukanie :)

Zaraz sobie dalej poszukam wśród palczatek.

Dąbki mogły faktycznie „posadzić” sójki. Pełno ich w okolicy. Mieszkam w otulinie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego. Różne nasadzenia leśnictwo w okolicy robi. Zapytam znajomą leśniczkę.

Może to jednak ten czerwony, bo jeszcze rok temu, ani jednego takiego w okolicy nie widziałam, a teraz mnóstwo i to już takie metr i więcej wysokości. Błotny wolno rośnie.

Edytowane przez pestka56

Pestka, przepraszam,że mieszam, ale wyświetliło mi się to zdjęcie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=211401&d=1378839936

a mam posadzonego olbrzymiego i cabareta "w jednej kupie" i jeden z nich ma właśnie takie liście, Cabaret kwitnie na czerwono, więc drogą eliminacji myślałam,że to olbrzymi

noto dałam ciała -przepraszam.

Pestka, przepraszam,że mieszam, ale wyświetliło mi się to zdjęcie

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=211401&d=1378839936

a mam posadzonego olbrzymiego i cabareta "w jednej kupie" i jeden z nich ma właśnie takie liście, Cabaret kwitnie na czerwono, więc drogą eliminacji myślałam,że to olbrzymi

noto dałam ciała -przepraszam.

To już wiesz, że to Spartyna :)

nie w kwaśnej.

Najlepsze miejsce to takie, które wczesną wiosną jest dobrze oświetlone. Gleba musi być żyzna, obojętna do lekko zasdowej i wiosną wilgotna, ale nie mokra. W naturze rosną na glebach gliniastych z grubą warstwą próchnicy. Najlepsze miejsca są pod bukami, grabami.

naprawdę tam jest firma, która zajmuje się ogrodem? Ale chyba mu go nie projektowała?

Dziwisz się jakbyś sama nie wiedziała, ile jest pseudo ogrodniczych firm. Pisalaś kiedyś o tym, pamiętam. Jak człowiek sam urządza swój ogród i popełnia błędy, to nie wstyd. Firma czy niby ogrodnik, ktory niecnie wykorzystuje niewiedzę zleceniodawcy, to całkiem co innego.

naprawdę tam jest firma, która zajmuje się ogrodem? Ale chyba mu go nie projektowała?

nie wiem czy mu firma cos projektowała czy nie ale gosc nie ma czasu zajmowac sie otoczeniem domu i ma do tego prawo ?!?!

przy trojce dzieci i zonie ktora nie pracuje ma co robic

na wakacjach w tym roku był juz 3 x dzieci musza wypoczywac ... byłyscie na wakacjach ??? bo ja nie.

na moje pytanie co to jest ta wierzba iwa nie potrafił odpowiedziec.

zresztą po co mu te inforacje wazne ze zna prawo bo jest prawnikiem a nie ogrodnikiem :)

Nie chodziło mi o fakt, że ktoś sobie wynajmuje firmę ogrodniczą (bo to dla mojej branży idealna sytuacja i jak dla mnie wszyscy mogliby zlecać prace a nie kosić samemu) tylko o wygląd ogródka osoby najwyraźniej zamożnej.

To trochę tak jakby Kulczyk w gabinecie wynajmował sprzątaczkę do sprzątania tanich mebli BRW.