Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir zapracowana widzę ;-)

To ja jeszcze raz z pytaniem o trawnik. Po tym jak mi trawa przerosła tak, że z łodyg zaczęły wyrastać liście, ściąłem ją na poziomie ziemi. Odrosła ładnie ale część źdźbeł rośnie ładnie pionowo a część niestety pod kątem. Nawet te nowe cienkie wyratające z ziemi nie chcą się za bardzo podnosić. Co może być przyczyną? Za mało nawozu? Nie nawożę już bo późno i może to jest przyczyną. A może jak trawnik pewnego razu bardzo mi przesechł to przetrwały jakieś trawne chwasty a szlachetne odmiany niestety wymarły? Jeżeli tak to co ... dosiać?

Trawa przed ksozenie mwyglądała tak jak na fotce. NIe wiem czy da się poznać co to za gatunek.

http://imageshack.us/a/img11/4746/j2fo.jpg

Pyxis, dzięki, to ja już chyba przełożę temat na wiosnę :(

Nie chcialem Ci tego sugerowac, bo wiem jak przygnebiajace jest pustynne otoczenie domu, ale na poczatku maja mozna juz smialo wysiewac. W miare cieplo, duzo wilgoci. Ja wlasnie w tym okresie zakladalem i to byla sama przyjemnosc. Na wakacje ma sie juz namiastke trawniczka. :)

Elfir, do kiedy można zakładać trawnik? bo wszędzie trafiam na info, kiedy "najlepiej" to robić, a do kiedy najpóźniej jest sens?

Trawa kiełkuje w min. temp. gruntu 10 stopni. Jak posiejesz w listopadzie to w zasadzie wzejdzie w całości na wiosnę.

przetrwały jakieś trawne chwasty a szlachetne odmiany niestety wymarły?

To może być prawdopodobne.

Ale nie jestem w stanie zidentyfikowac trawy po takim fragmencie na zdjęciu :(

Ale raczej nie jest to ani kostrzewa owcza ani czerwona. Życica powinna mieć podstawy źdźbeł zabarwione na czerwono.

Trochę przypomina chwastnicę?

Ale mówiac szczerze na forum od traw są lepsi specjaliści ode mnie.

Też bym się opowiedziała za chwastnicą. Ją może zniszczyć częste koszenie, ale tylko jeśli oprócz niej rosną pożądane trawy i są silne.

Jak masz tego dużo na trawniku, to nawet dosiewanie dobrej mieszanki może nie być skuteczne.

Mam taki kawalątek trawnika, jakieś 50m2, gdzie pracowicie wyrwałam kilka taczek tego świństwa i dopiero dosiewałam.

No moze to zle ujalem z tym "kokrociagiem". :)

a27d4e9c0ab29a1d.jpg

Ja pozniej juz nie robilem tego mechanicznie, bo to katorga byla, tylko rozrabialem w kubek Roundup'u i spacerowalem z malym pedzelkiem po trawniku "maziajac" w centralnym punkcie chwastnice. Skutek moze nie natychmiastowy, ale pewny. Teraz tylko babka lancetowata mnie "atakuje", ale z tym sobie juz oprysk na dwuliscienne ma poradzic. Zobaczymy.

Wolę wyrywarkę niż chemię

ja tez, trawa nie jest warta tego by siebie i srodowisko truc. bez ciężkiej pracy nie ma efektow. kiedyś czkawka nam się odbije to szarżowanie z opryskami a roundap powinien być substancja kontrolowana jak freony, acetony itp.

Raczej nie jest to chwastnica. Chwastnicy miałem całe mnóstwo i wyrywałem śrubokrętem ;-) Raczej to jakaś nędzny gatunek trawy, który przerzył z całej mieszanki. Ta mieszanka to "Diana: o składzie:

[TABLE]

[TR]

[TD=bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona CORAIL[/TD]

[TD=class: td-negative, align: center]25%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona BOREAL[/TD]

[TD=class: td-negative, width: 69, bgcolor: #ccff99, align: center]20%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona CINDY[/TD]

[TD=class: td-negative, width: 69, bgcolor: #ccff99, align: center]7%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona LAMBADA[/TD]

[TD=class: td-negative, width: 69, bgcolor: #ccff99, align: center]5%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona MAXIMA1[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Kostrzewa czerwona LIVISION[/TD]

[TD=class: td-negative, width: 69, bgcolor: #ccff99, align: center]12%[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Życica trwała NIRA[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=width: 315, bgcolor: #ccff99, align: left]Wiechlina łąkowa BROOKLAWN[/TD]

[TD=class: td-negative, width: 69, bgcolor: #ccff99, align: center]8%[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Może więc przetrwała tylko życica. Jak patrzę na zdjęcia to mi jakoś tak wygląda że to ta życica

http://www.zootechnik.com/images/articles/Lorium_perenne_1.jpg

http://www.zootechnik.com/images/articles/Lorium_perenne_2.jpg

Bo kostrzewa to to nie jest raczej:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Gewoon_roodzwenkgras_Festuca_rubra_var._commutata.jpg/675px-Gewoon_roodzwenkgras_Festuca_rubra_var._commutata.jpg

Zastanawiam się co zrobić na wiosnę ... a jakby to wszystko wytruć roundupem zgrabić ziemię grabiami i posiać od nowa? Czy bez przekopywania ziemi da się tak zrobić? Bo jak nie wytruję i dosieję nową trawę to zanim wzejdzie będę musiał kosić to co już jest i nowe nasiona zostaną wymiecione przez kosiarkę.

Edytowane przez bitter