Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli chodzi o wrwazenie estetyczne i ogladanie roslin i kwiatow - jestem na tak, jesli chodzi o chec "zycia" w takim ogrodzie - zupelnie nie moje klimaty. :)

od kilku stron odnoszę wrażenie że zmienił się gospodarz wątku, czy to już nie jest temat "Pytania do Elfir - forumowej ogrodniczki"???:o

Swoją drogą przedstawiam ogródek od projektanata z powyższego obrazka na jakiś 150 m2:

http://www.altoverde.nl/images/plattegrond_ede2.jpg

http://www.altoverde.nl/images/Ede02.jpg

http://www.altoverde.nl/images/Ede01.jpg

http://www.altoverde.nl/images/Ede04.jpg

Zwróćcie uwagę, jak brak trawnika powiększa przestrzeń (trawnik skraca perspektywę). Oraz jak dużo pomaga w tworzeniu ogrodu, gdy sąsiedzi sadzą u siebie większe drzewa, a my nie robimy im awantury, że liście lecą do nas (to tak w kwestii zwolenników wycinania drzew z ogrodów)

Więcej:

http://www.altoverde.nl/portfolio.html

Bardzo jestem też ciekawa i oby im konisie nie zjadły :cool:

Też bym chciała, ale jak na razie rozmnażam trawy. Poza tym wiesz, że takie rabaty trochę kasy kosztują, więc powolutku. Na szczęście nie mam hektarów do zagospodarowania.

Elfir ,

w zeszłym roku podawalas przyklad pasa nasadzeń przy ogrodzeniu- na glebę piaszczystą- w typie śródziemnomorskim. Niestety rysunek, który wykonalas nie jest juz dostępny:( Może pamiętasz, pisalaś, że gdzieś takowys widziałasnie ..? To byl pas z jakimis kolumnowymi jałowcami, kosodrzewiną, mini Gauca Globosa..perowskia....nie pamiętam co jeszcze i jak ułożone :( Dalabyś radę odtworzyc?

Niekoniecznie rysunek:) Chodzi mi raczej o to, czy pamiętasz, jak ten ciąg przed ogrodzeniem na froncie domu mógł wygladac. - w znaczeniu jakie gatunki konkretnie i jak pomiędzy sobą ułożone Pamiętam, że:

eze 2 albo trzy glauca Glob.- miniatury tam były,

jakaś trawa(?),

koso,

jałowce kolumnowe po obrzeżach...niebieskie? Blue Arrow?.

perowskia.

.podsadzane szałwią albo lawendą

no i gdzieś berberysy male...pasuja tu czerwone?...

Jak to towarzystwo poustawiac ? Coś jeszcze dodac?

Kosodrzewina zakupiona juz w Brico:) na dobrzy początek:) Jutro pojadę na targi ogrodnicze po resztę roślin. W świetle 4 przeseł przed ogrodzeniem - 67m.-zamierzam posadzic kolejno od furtki:

jałowiec kolumnowy, kosodrzewina, gauca globosa- miniatura, perowskia,kosodrzewina,kosodrzewina, gauca globosa-miniat., jałowiec kolumnowy i tuż przy murku śmietnika jakis miskant. Poprzetkam to czerwonymi , miniaturowymiThuberungami i np. kostrzewą lub turzycami.

W środku śmietnika z jednej stony murka mam tez wąski pas 1 m o szerokości 37 cm..Czy jałowiec kolumnowy będzie miał tam dosc miejsca?

Witam. Mam pytanie do ELFIR - z góry dziękuję za odpowiedź i wszelkie podpowiedzi :) Od niedawna jestem właścicielką (wraz z mężem ;)) działki we Wrocławiu. Działka nie jest duża, bo ma 824 m2, ale jest kształtna. Moim celem jest by przyszły dom (dopiero jesteśmy na etapie projektu, ale wiem, że będę budować dom kilka lat: od 3-4 lat) był wpisany w ogród, nie odwrotnie. Zdecydowałam się na mały domek, który chcę budować za gotówkę, powoli. A w międzyczasie robić ogród. Już bardzo dużo zrobiłam - od wiosny pozbyliśmy się z mężem kilka set drzewek, krzaków, gruzu, śmieci... Jesienią chcę posadzić na działce około 100 drzewek. Głównie będą to brzozy, jodła kaukaska, wierzba płacząca. Na oko (pewnie tak nie powinnam pisać) mam bardzo żyzną działkę. Choć przypuszczam, że może być trochę wyjałowiona od drzew. Ale jak kopałam pierwszy raz to prócz tysięcy korzeni było trochę (średnia ilość) dżdżownic. Gdy zaczęłam przekopywać ziemię drugi raz to nagle ilość dżdżownic zrobiła się większa. Czy one mogą podgryzać bardzo małe sadzonki? Chcę kupić 3 letnie sadzonki - z powodu ceny i ilości jaką chcę mieć na działce. Są one duże, dorodne, więc zakładam, że dopiero teraz odżyły, po wycince setek drzew i krzewów i wyrzuceniu śmieci (a potrafiłam mieć śmietnik PRL-owski zakopany w ziemi...). W jednej części działki mam brązowe grzyby - bardzo blisko orzecha (kilkunastoletniego) - właściwie to już tego orzecha nie ma od tego weekendu, bo był chory i go wykopaliśmy. Nie mam pojęcia dlaczego na działce rosną te grzybki? Pieliłam już dwa razy to miejsce w tym roku i one nadal tam wyrastają. Czy jest jakiś sposób by ich się pozbyć? Czy tam może być duża wilgoć w ziemi (nic innego nie przychodzi mi do głowy)? Boję się sadzić w tym miejscu drzewka, by grzyb nie zaatakował moich młodych sadzonek. Każdy mówi bym randapem zajęła całą działkę - a to doradzają mi leniwi, którzy nie przepadają za ogrodami. A ja jestem zwolennikiem ekologicznych rozwiązań. I na ten środek chemiczny nigdy się nie zgodzę. Chcę by ziemia spełniała w przyszłości też funkcję "małego ogródka przydomowego - będzie to maluteńki skrawek zdrowej żywności". Oczywiście ten ogródek dopiero za jakieś 4-5 lat, albo i dłużej. Czym mogę użyźnić moją ziemię by dobrze rosły na niej te konkretne drzewa, które chcę zasadzić? Jeśli chodzi o nawozy to jedyny jaki zastosowałam tej wiosny i latem to zmielone gałęzie i liście z rozdrabniacza - w trakcie wycinania drzew i krzewów. Uwielbiam gdy rośliny rosną szybko, rozrastają się i cieszą moje oczy. Wiem, że najlepszym nawozem jest kurzy, albo łubin - świetna sprawa. Ale w moim przypadku jest jedno ale - ja bym chciała posadzić sadzonki jesienią - bo nie mamy jeszcze na działce wody. A jesienią jest więcej deszczy. Nie wiem czy tak mogę zrobić - bo nigdy tego nie robiłam: czy mogę do lub na humus (czarną ziemię) nawieźć trochę piasku - tylko dla wyglądu i zmieszania jej z czarną ziemią. Chcę mieć w jednej części działki głaz - i on by się pięknie komponował na pisaku. Czy taka operacja może wpłynąć negatywnie na któryś z konkretnych gatunków drzew? Z góry dziękuję za uwagę i poświęcony czas. Pozdrawiam. Mój dziennik budowy: luntrusk (dopiero w powijakach) - tam jest trochę więcej o tym jaki chcę mieć ogród i jaki efekt końcowy ;)