Elfir 16.09.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 kolor czerwony połączony jest u krzewów ze słońcem. Zielenieją przy jego braku.W półcieniu można spróbować z berberysami. Może byliny - żurawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 16.09.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 dzięki Elfirku spróbuję berberysa bo żurawki chyba nie przemycę bo raczej nie dam rady wmówić mężowi że to iglak wiem berberys też nie iglak ale przynajmniej kolczasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ale żurawka jest zimozielona w przeciwieństwie do berberysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.09.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 glediczja też może być Elfir, a robinia włochata, ta co kwitnie różowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 też, ale o robini było wspomniane, dlatego jej nie wymieniłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.09.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Myślałam, że chodziło o tę biało kwitnącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 17.09.2013 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Klasa 4 to trochę mało dla jodły, chyba, żeby podsypać żyznej ziemi. Lawenda na glinach nie bardzo, chyba, żeby rozluźnić piaskiem. To jest front, więc zimozielone są wskazane. Pierwszy iglak to może być świerk czarny "Beissnerii" lub świerk kłujący "Glauca Globosa" lub jakaś większa z karłowych sosen, np. czarna "Spielberg". Wokół niego może być lawenda, albo inny mały krzew Trzy następne iglaki to mogą być świerki serbskie (ale wymagają wyższego odczynu, co najmniej pH 6,5) albo jakieś szerokokolumnowe sosny (np. bośniacka "Horak" - też lepszy jest wyższy odczyn). Pomiędzy nimi wysokie trawy ozdobne, np. proso rózgowate, trzcinnik Jasny kolor zieleni to mogą być jałowce np. Plumosa Aurea, w grupie kilku sztuk . Albo jakaś ozdobna ale nie za wysoka roślina liściasta, może nawet grupa berberysów. dziękuję, trudno mi to sobie zwizualizować w całości, ( czy są jakieś programy, które mi w tym pomogą?) ale mam chyba na to czas do wiosny - teraz już i tak nie zdążę, pogoda okropna- cały czas od kilku dni leje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.09.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Nie wiem, co Elfir na to, ale może spróbuj GardenPuzzle. Jest bezpłatny. Wtedy jednakma mniej roślin do dyspozycji. Albo możesz wykupić sobie np. półroczny dostęp za 30 zł i mieć więcej możliwości. Można „projekt” zrobić na bazie zdjęcia i potem obejrzeć jak będzie wyglądał wiosną, latem, jesienią i zimą.Trochę pomaga wyobrazić sobie nasadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.09.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 dziękuję Elfirku spróbuję jakoś wcisnąć żurawki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 17.09.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Kurcze, Elfir.... Moja wizja śródziemnomorskich 2 rzędów przed przęsłami ogrodzeniowymi upadła:( Zabrakło mi jednak wyobraźni. Mam co prawda prawie 7 m. długości tego pasa, ale od domu do ogrodzenia jest 5m, w tym jeden przed ogrodzeniem muszę odjąc, żeby owczarz mógł sobie swobodnie biegac. Od sciany domu do końca trawnika przed ogrodzeniem zostają mi więc 4 metry, na tym prostokącie 7 na 4 posiana trawa. Muszę roślinnośc więc maksymalnie przesunac , bo bez sensu, by był pas przez środek tego prostokata. Nie zmieszcze więc tych wszystkich gauca Globosa(3- miały porządkowac kompozycję, jałowców..itp. Musi to byc jednak cos"lżejszego" chyba. Jak widziałabyś taką kompozycję? 2 jałowce kolumnowe-np.Arnold po bokach, trzy trzmieliny na palikach- porzadkujące kompozycję...między nimi koso, jakiś płożący berberys, perowskia???Potem w tym samym rzędzie w murze śmietnikowy, Arnold...a poza śmietnikiem przy prostopadłej ściaanie modrzew na pniu??? Szkoda mi trochę tej niebieskiej barwy Gauca Globosa, ale iglaczek o szerokości 1.5 metra muszę chyba sobie w takiej sytuacji odpuścic?Jak myślisz? Dodam tylko , że w pobliżu jest ścieżka ze schodami prowadzącymi do domu, na końcu której mam świerka serbskiego piennego, na działce też kilka serbów, ale zwykłych- drzewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jeśli to będzie wąski pasek to polecam raczej trawy lub lawendę + coś szczepionego na pniu. O ile pies tego nie stratuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.09.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Witam Przychodzę znów z problemem.. Ostatnia partia żywotników szmaragdów sadzona do ziemi o pH gleby 6 i raczej dłużej trzymająca wilgoć, wszystkie wcześniejsze sadzone były do lekko kwaśniej (pH 5) przepuszczalnej, zaczynają czerwienieć/brązowieć od środka.. te ostatnie były sadzone w sierpniu przed okresem sporych deszczów.. tuż po posadzeniu podlewane regularnie (gdy jeszcze nie padał deszcz). Widać, że korzenie się rozrastają na boki. Wszystkie thuje tuż przed deszczami zostały obsypane korą. Wydawało mi się, że mają za bardzo wilgotno, więc wzięłam grabki i odgarnęłam korę (nawet przy jednej zauważyłam biały osad przy pniu). W ostatnim czasie jest u nas mało słońca a sporo deszczu. Czy to objaw brązowienia na jesień? Czy jednak jakiś problem chorobowy? Pozdrawiam Kamila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 bo żywotnik nie lubi kwaśnej gleby...Lekko kwaśna do obojętnej. To może być któryś z grzybów powodujących zamieranie pędów: Phomopsis spp., Ascochyta spp., Coniothyrium spp., Pestalotiopsis spp., Shaeropsis sapinea. Ale dokładnie nie jestem w stanie zdiagnozować.Wyciać martwe do zdrowej tkanki i pryskać Sarfunem, Topsinem lub Bravo.A wiosną zapobiegawczo Bioczos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nic się nie dzieje żywotnikom posadzonym w glebie o pH 5 natomiast właśnie wszystko się dzieje tym w glebie o wyższym pH..mam topsin, między połową lipca a połową sierpnia nim pryskaliśmy. czy mogę tym samym pryskać czy należy środek zmienić? czy jest możliwość dokładniejszej diagnozy po przedstawieniu innych zdjęć? jeśli tak to jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 18.09.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Jeśli to będzie wąski pasek to polecam raczej trawy lub lawendę + coś szczepionego na pniu. O ile pies tego nie stratuje. No właśnie, tak się obawiałam. Chosiaż właściwie, może i coś wąskiego ciekawie wyjdzie. Jakie fajne niebieskie trawy , ale niezbyt ekspansywne polecałabyś? Kupiłam już kosodrzewiny, mogę je w tym ciągu 7 metrów wykorzystac? np. 2 koso, jakies szczepione na pniu żólte jałowce albo trzmieliny, dla czerwonego koloru płożacy berberys? Widziałam kiedyś trawę Red Baron, też wydaje się ciekawa, ale nie wiem, czy nie zbyt ekspansywna. No i nie wiem, czy trawy będą atrakcyjne większosc roku. Zrezygnowac z jałowców kolumnowych po bokach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 wiesz, co, mozna na psa to jednak strzyżony rządek berberysów i jakimś jałowcem strzyżonym w kulkę na pniu? Po berberysach cięzko mu się będzie biegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 czy jest możliwość dokładniejszej diagnozy po przedstawieniu innych zdjęć? jeśli tak to jakich? Nie. Do tego potrzebne są oględziny pod lupą żeby odnaleźć owocniki i dobry mykolog, co potrafi jest zidentyfikować. Środki chemiczne jest dobrze zmieniać. Inaczej patogeny się uodparniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 18.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Elfir!Czy kalina koralowa compactum ma kwiaty w kształcie kul, czy baldachy?Na allegro są takie aukcje:http://allegro.pl/kalina-koralowa-compactum-biala-c2-30-40cm-i3519112974.htmlhttp://allegro.pl/kalina-koralowa-compactum-piekna-gra-barw-i3534621840.html Czy to są takie same roślinki? Czy dwie różne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.09.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 małe baldachy i czerwone owoce.Druga firma IGLAK oszukuje klienta - na zdjęciach jest odm. Roseum , która w dodatku nie zawiązuje owoców, bo ma tylko kwiaty płone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea_m 18.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 mozna na psa to jednak strzyżony rządek berberysów ? Po berberysach cięzko mu się będzie biegać. Niby tak ale...... ja podsadziłam tuje berberysami ale uwzględniając wzrost jednych i drugich. Krzaczki jeszcze małe więc pies wygodnie chadza sobie między nimi i..... . W związku z tym poukładałam między tujami gałęzie tak na sztorc. Na razie pies się nie zapędza a jak berberysy urosną to będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts