monik22 19.09.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Dzięki, tak mi się właśnie wydawało,że to roseum i myślałam, że ona też ma formę compactum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka 14 19.09.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Mam problem z moimi hortensjami. Mam ich kilka sztuk, to ich pierszy sezon u mnie i niestety maja sie nie najlepiej. Na liściach mnóstwo czerwonych plam, co wiecej jakies 5 metrów od nich rosnie sobie winogron i u niego zaczyna wylazic tez cos podobnego. Co to moze byc? i co z tym zrobic? Pryskac czyms jeszcze teraz, czy poczekac co z nimi bedzie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Jesień, niektóre odmiany się już przebarwiają.Jak się pojawi wiosną i latem to będzie to objaw niedoborufosforu . Nawieźć wiosną (nie na jesień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.09.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Środki chemiczne jest dobrze zmieniać. Inaczej patogeny się uodparniają. jeszcze jedno pytanko.. w zasadzie ponad miesiąc temu skończyliśmy opryskiwać, skąd więc znów jakiś grzyb? Mam problem z moimi hortensjami. Mam ich kilka sztuk, to ich pierszy sezon u mnie i niestety maja sie nie najlepiej. Na liściach mnóstwo czerwonych plam, co wiecej jakies 5 metrów od nich rosnie sobie winogron i u niego zaczyna wylazic tez cos podobnego. Co to moze byc? i co z tym zrobic? Pryskac czyms jeszcze teraz, czy poczekac co z nimi bedzie do wiosny. u mnie na winogronie też pojawiają się czerwone liście (pod koniec sierpnia sadzony), a borówki amerykańskie do połowy już mają czerwone zabarwienie.. wydaje mi się, że to brak słońca w ostatnim czasie w moim regionie Edytowane 19 Września 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.09.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Borówki, to całkiem prawidłowo. One ładnie czerwienieją jesienią. Na słońcu bardziej równomiernie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.09.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 jeszcze jedno pytanko.. w zasadzie ponad miesiąc temu skończyliśmy opryskiwać, skąd więc znów jakiś grzyb? Nie wiem, nie znam warunków uprawy u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Nie wiem, nie znam warunków uprawy u ciebie. żywotniki są posadzone wzdłuż przy ogrodzeniu, trawa została usunięta i wysypaliśmy korę pod żywotniki także wzdłuż płotu (teraz na bieżąco wyrywam trawy, które jeszcze wyrastają) wokół naszej działki jest pełno pól uprawnych i nieużytków.. wczoraj przeszłam się obok żywotników i ręce załamałam, praktycznie na co drugiej jest jakiś czerwony/brązowy pęd.. korę sypaliśmy po wcześniejszych opryskach, już nawet przychodzi mi do głowy, że może coś z korą przywieźliśmy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 20.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Elfirku ja też z zapytaniem chociaż przypomina mi to reklamę ery:( czy jest jakiś krzewik, niezbyt wysoki i niezbyt szeroki najlepiej z czerwonymi lub bordowymi listkami żeby mógł rosnąć blisko domu i nie potrzebował bardzo dużo słońca bo tam gdzie planuję go posadzić jest słońce do południa:( i żeby pasował do niezbyt dużych płożących jałowców i irgi Też stałam przed takim problemem. W końcu poddałam się i nie kupiłam krzewu. Wybrałam świecznicę. Jeśli nie przeszkadza ci sezonowość rośliny, to popatrz sobie: http://www.funkie.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=62&product_id=655&option=com_virtuemart&Itemid=85 tylko zwróć uwagę bo Atropurpurea ponoć w cieniu traci kolor i polecają inne bordowe odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 20.09.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Witam czy o tej porze roku pryska się na przędziorka?dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.09.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 raczej pryskanie zostawia się na następny rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 20.09.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Monia B no właśnie wolałabym jakieś trwałe, krzew albo iglaczka z tym, że wiem że czerwonych iglaczków raczej nie ma więc mi krzewik zostaje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manhatan17 21.09.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Zamówiłam na all sadzonkę bluszczy w odmianie czerwonej (Hedera helix "Atropurpurea"). Na zdjęciach ta odmiana prezentuje się ślicznie. jednak otrzymana sadzonka jest bardzo mała a listki mają max 2-3cm. po wysłaniu zapytania w tej sprawie sprzedawca zamilkł. czy możliwe że gdy sadzonka się rozrośnie będzie miała liście normalnej wielkości? czy zwyczajnie wciśnięto mi jakąś inna odmianę? później mogę zamieścić zdjęcie sadzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 prawdopodobnie to ukorzeniona końcówka pędu. U bluszczy na końcach pędów liście są zdecydowanie mniejsze niż na starych pędach.Ja bym przede wszystkim sprawdziła czy to rzeczywiście sadzonka (ma rozrośniętą bryłę korzeniową) cxzy tylko kwawałek pędu wsadzony do doniczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.09.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Elfir pomożesz zidentyfikować roslinke? kupiłam bez zawieszek i nie wiem co to i jeszcze jedno, z dnia na dzien zaczely opadac igielki z mojego swierka formanek i pigmy, nie widze na igielkach zadnych czarnych kropek odgrzybowych, nie ma zadnych sladow podgryzania w galazkach no nic, a igly schna i opadaja na potege, swierczek bez problemu rosl 2 lata dopiero od paru dni takie cos. a tak to wyglada: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 roślinka to zawciąg a świerki mogą mieć fytoftorozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.09.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 to chyba jakas inna odmiana zawciaga, bo liscie grubsze i to mnie zmylilo, mam zawciagi i one maja kepki bardziej trawiaste dzięki, swierki można teraz podlać previcurem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.09.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 poszperałam, to może być zawciąg szerokolistny. jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 świerki ratowac jak najszybciej, skoro tak szybko ulegają porażeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 21.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 już podlane, oprysk tez zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2013 też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts