Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem z moimi hortensjami. Mam ich kilka sztuk, to ich pierszy sezon u mnie i niestety maja sie nie najlepiej. Na liściach mnóstwo czerwonych plam, co wiecej jakies 5 metrów od nich rosnie sobie winogron i u niego zaczyna wylazic tez cos podobnego. Co to moze byc? i co z tym zrobic? Pryskac czyms jeszcze teraz, czy poczekac co z nimi bedzie do wiosny.

P1170639.jpgP1170631.jpg

Środki chemiczne jest dobrze zmieniać. Inaczej patogeny się uodparniają.

jeszcze jedno pytanko.. w zasadzie ponad miesiąc temu skończyliśmy opryskiwać, skąd więc znów jakiś grzyb?

Mam problem z moimi hortensjami. Mam ich kilka sztuk, to ich pierszy sezon u mnie i niestety maja sie nie najlepiej. Na liściach mnóstwo czerwonych plam, co wiecej jakies 5 metrów od nich rosnie sobie winogron i u niego zaczyna wylazic tez cos podobnego. Co to moze byc? i co z tym zrobic? Pryskac czyms jeszcze teraz, czy poczekac co z nimi bedzie do wiosny.

u mnie na winogronie też pojawiają się czerwone liście (pod koniec sierpnia sadzony), a borówki amerykańskie do połowy już mają czerwone zabarwienie.. wydaje mi się, że to brak słońca w ostatnim czasie w moim regionie

Edytowane przez Kamila i Marcin

Nie wiem, nie znam warunków uprawy u ciebie.

żywotniki są posadzone wzdłuż przy ogrodzeniu, trawa została usunięta i wysypaliśmy korę pod żywotniki także wzdłuż płotu (teraz na bieżąco wyrywam trawy, które jeszcze wyrastają)

DSC04393.JPG

wokół naszej działki jest pełno pól uprawnych i nieużytków.. wczoraj przeszłam się obok żywotników i ręce załamałam, praktycznie na co drugiej jest jakiś czerwony/brązowy pęd..

korę sypaliśmy po wcześniejszych opryskach, już nawet przychodzi mi do głowy, że może coś z korą przywieźliśmy..

Elfirku ja też z zapytaniem chociaż przypomina mi to reklamę ery:( czy jest jakiś krzewik, niezbyt wysoki i niezbyt szeroki najlepiej z czerwonymi lub bordowymi listkami żeby mógł rosnąć blisko domu i nie potrzebował bardzo dużo słońca bo tam gdzie planuję go posadzić jest słońce do południa:( i żeby pasował do niezbyt dużych płożących jałowców i irgi :rolleyes:

Też stałam przed takim problemem. W końcu poddałam się i nie kupiłam krzewu. Wybrałam świecznicę.

Jeśli nie przeszkadza ci sezonowość rośliny, to popatrz sobie:

http://www.funkie.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=62&product_id=655&option=com_virtuemart&Itemid=85

tylko zwróć uwagę bo Atropurpurea ponoć w cieniu traci kolor i polecają inne bordowe odmiany.

Zamówiłam na all sadzonkę bluszczy w odmianie czerwonej (Hedera helix "Atropurpurea"). Na zdjęciach ta odmiana prezentuje się ślicznie. jednak otrzymana sadzonka jest bardzo mała a listki mają max 2-3cm. po wysłaniu zapytania w tej sprawie sprzedawca zamilkł. czy możliwe że gdy sadzonka się rozrośnie będzie miała liście normalnej wielkości? czy zwyczajnie wciśnięto mi jakąś inna odmianę? później mogę zamieścić zdjęcie sadzonki.

prawdopodobnie to ukorzeniona końcówka pędu. U bluszczy na końcach pędów liście są zdecydowanie mniejsze niż na starych pędach.

Ja bym przede wszystkim sprawdziła czy to rzeczywiście sadzonka (ma rozrośniętą bryłę korzeniową) cxzy tylko kwawałek pędu wsadzony do doniczki.

Elfir pomożesz zidentyfikować roslinke? kupiłam bez zawieszek i nie wiem co to

DSCN4580.JPG

DSCN4575.JPG

i jeszcze jedno, z dnia na dzien zaczely opadac igielki z mojego swierka formanek i pigmy, nie widze na igielkach zadnych czarnych kropek odgrzybowych, nie ma zadnych sladow podgryzania w galazkach no nic, a igly schna i opadaja na potege, swierczek bez problemu rosl 2 lata dopiero od paru dni takie cos. a tak to wyglada:

DSCN4583.JPG

DSCN4584.JPG