Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dwa różne gatunki.

Brabant to żywotnik zachodni a Kórnik to żywotnik olbrzymi. Brabant wcześnie i obficie szyszkuje (suche szyszki są brązowe i drzewko wygląda jakby schło) i przebarwia się na brązowo na zimę. Kórnik pozostaje zimą zielony, ale bez cięcia ma ażurową koronę.

Elfir mam na rabacie w pierwszym rzędzie żurawki georgia peach, drugi plan przerwa i trzeci rozplenica hameln, co można posadzić na drugim planie?

Widziałam w kompozycjach, że pasuje rozchodnik okazały, ale ja mam go już w kilku miejscach i chciałabym coś innego- masz jakiś pomysł?

Rabata jest na stronie wschodniej.

Za każdy pomysł bardzo dziękuję.

Elfir mam na rabacie w pierwszym rzędzie żurawki georgia peach, drugi plan przerwa i trzeci rozplenica hameln, co można posadzić na drugim planie?

.

W sumie to żurawkę dałabym na drugi a na pierwszym coś płożacego - np. tojeść, małą turzycę, płożącego dzwonka, dabrówke.

Ale jako drugi plan można też dac niewysokie odmiany tawułek (Astilbe), bergenię, niskie odm. jeżówek, liliowca "Stella D'oro", niskie zawilce pajęczynowate, złocień maruna

kupiłem w markcie na wiosnę nasiona koreanki.

(...)

Czy są szanse, że coś z nich wyrośnie ? Czy to już pozamiatane...

Nie, nie wyrośnie. Nasiona trzeba trzymać w odpowiednich warunkach wilgotnościowych i temperaturowych, by nie straciły zdolności do kiełkowania.

Nasiona jodły sieje się po ich uzyskaniu jesienią lub po przetrzymaniu nasion w chłodni wiosną (marzec-kwiecień).

Nasiona przed siewem były namoczone a potem posiane do piasku?

Elfirku, poradź czy mam jakoś zabezpieczyć na zimę rhododendrony? Dostałam tydzień temu 2 sztuki, wsadziłam, ale boję się czy jak mróz przyjdzie szlag ich nie trafi, bo nie mają zbyt wiele czasu na aklimatyzacje. Posadzone w zacisznym miejscu, ale myslalam czy ich nie owinac agrowloknina dokooła?

Z góry dziękuję:)

Edytowane przez agalind

Elfirku, poradź czy mam jakoś zabezpieczyć na zimę rhododendrony?

Na razie gruba warstwa ściółki, podsypanie liśćmi. A potem się zobaczy, jaka będzie zima. Bo może być łagodna i agrowłoknina niepotrzebnie zaparzy liście.

Witaj Elfir! potrzebuję Twojej rady co do posadzenia roslin kwaśnolubnych na takim oto "poletku":D:yes:

http://imageshack.us/a/img34/6676/ifr6.JPG

http://imageshack.us/a/img692/7074/f3j8.jpg

http://imageshack.us/a/img13/5523/a5jh.jpg

Myśłałam o wrzosowisku ...teren jest troche nierówny ,przy murku jest trochę wyzej , a całość ma wymiary 5m/6m..nie chcialabym tam mieć samych wrzosów co bys poleciła i jak to ew.rozmieścicć?

Może na tych zdjeciach bedzie lepiej widac położenie wzgledem domu.(po prawej stronie od frontu) Chciałam,zeby bylo bardziej lagodnie ,ale nie starczuylo nam torfu;):Dhttp://imageshack.us/a/img196/2324/1fla.jpghttp://imageshack.us/a/img21/8079/c5rq.jpg Edytowane przez Beauty

Elfir - witaj pięknie

mam do Ciebie pytanie : co to za roślinka :?

812.jpg

813.jpg

będąc wczoraj na grzybach znalazłem w lesie całe pole porośnięte tą rośliną

i powiem Ci , że tworzy piękny dywan zadarniający

ja sadziłem u siebie Barwinka , ale ta roślina wygląda bardzo atrakcyjnie i do tego tworzy lity kobierzec

podpowiedz jak się nazywa

chciałbym o niej trochę poczytać i ewentualnie sobie przesadzić kilka kłączy - rozmnaża się jak hedera - możne to jakaś jej odmiana?

chociaż hedera inaczej rośnie - ta roślinka ma kilkanaście cm wysokości

Monia B no właśnie wolałabym jakieś trwałe, krzew albo iglaczka z tym, że wiem że czerwonych iglaczków raczej nie ma więc mi krzewik zostaje;)

To Ci chyba zostaje berberys - u mnie właśnie dość solidnie zarosły dookoła, ale koloru nie tracą. Boję się jednak, że w głębokim cieniu zzielenieją. Żółtego do cienia jest pełno, a czerwieni niet...

Beauty - ale ten murek będzie zasłaniać wrzosowisko, bo wrzosy sa niskie. Aby wyeksponować wrzosy spadek powinen być w kierunku domu, a nie na odwrót. :(

Może jednak posadzić azalie i rózaneczniki oraz coś spływającego z murka (np. irgę "Major")

Edytowane przez Elfir

Elfir ,miejsce jest w ogole malo wyeksponowane ,bo z boku domu...wrzosowisko najbardziej bedzie widoczne z okna kuchennego:D:Dmyslę ,ze jeszcze dosypie ziemi patrzac od strony bramy.(zrobie takie podwyzszenie i łagodny spadek)..to chociaz bedą widoczne od strony sciezki i bramy...ile wrzosów wchodzi na metr2?sadzic tak co 30cm?Zamowiłam na razie 50 szt..irg mam juz sporo patrzac od murka w kierunku bramy ,więc juz ich nie chce...w ogole mam tyle tej ziemi ,ze juz tracę pomysły ...na razie całośc z tyłu domu praktycznie obsiane jest trawą;) ...