pam 30.04.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 pam - ślimaki łapie się na słoik z piwem. Albo zaprasza do ogrodu ropuchy. Albo obsypuje się rabaty wokoło czymś bardzo suchym. Mogę jeszcze ew. pomyśleć nad elektrycznym pastuchem nisko zawieszonym . Ale tak na poważnie czy to wystarczy dla większego ogrodu warzywnego. Plaga jest straszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 pam - możesz sypać trutkę, ale to zawsze jest ryzyko potrucia innych zwierząt. Czy to są slimaki nagie? malmus - tak, trzeba usunąć trawę, bo będzie przerastać. Było na ten temat już kilka postów na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.05.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witaj Elfirku Mirek niestety się pożegnał, a moja sąsiadka ma jakiś dziwny objaw na jodle... Jedyny ratunek w Tobie.. spójrz na zdjęcia, co to może byc? nie widac na niej żadnego szkodnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.05.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Może przemarzła? Nie jestem za dobra z ochrony roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dina24 02.05.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Klony trzeba po prostu zaakceptować ja mam 7 dużych na granicyWymagają chyba największego nakładu pracy -wiosną kwiaty zielone ogrom, które później opadają i nie sprzątnięte kleją się do butów Jesienią sterty liści i noski które należy dokładnie zebrać .Na wiosnę okaże się jednak że mamy noski na działce .Szkoda że nie można z tego sałatki zrobić ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.05.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Elfir - wczoraj mnie wzięło - i opryskałem część trawnika na dwuliściennne - Mniszkiem i Starane- i niecałą godzinę po oprysku zaczął padać deszcz ... Będzie co z tego oprysku czy dupa blada ? - wszystko zmył deszcz i trza pryskać ponownie , czy choć trochę oprysk zadziała ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 mogło się nie wchłonąć w starsze rośliny lub te z woskowym nalotem na liściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.05.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 pam - możesz sypać trutkę, ale to zawsze jest ryzyko potrucia innych zwierząt. Czy to są slimaki nagie? Tak, nagie. Właśnie zaczyna się wysyp takich po 0,5 - 1cm. W zeszłym roku jakby nie zbieranie to by wszystko zjadły. Ale już nikt nie ma sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 No to zachęcenie ropuch do zasiedlenia działki to najlepsze wyjście A z tym piwem to było serio. Butelki z piwem na dnie wkopać pod niewielkim kątem. Ślimaki po prostu przepadają za piwem i będą się albo w nim topiły albo trzeba będzie butelki wyciągać zalewać wodą, żeby utopić te, które weszły do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 02.05.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witam,Elfirko czy mogłabyś podpowiedzieć co dolega tym tujom i czym można spróbować je uratować?http://img193.imageshack.us/img193/1527/tuja1.jpghttp://img571.imageshack.us/img571/4244/tuja2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 niestety po tych zdjęciach trudno coś stwierdzić, bo widzę tylko zaschnięte pędy. Jest jakiś czarny nalot na nich? Nawoziłeś we wrześniu-październiku?Chyba łatwiej poszukać odpowiedzi w jakimś wątku żywotnikowym ("co dolega moim tujom?"), bo ludzie tam zamieszczali zdjęcia swoich bidulek i można porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 02.05.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witaj Elfir, Potrzebuję Twojej POMOCY.Na moich jałowcach/puki co tylko na nich/pojawiło się coś jakby grzybek w kolorze rdzawo-pomarańczowym taki jakis dziwny nigdy tego nie widziałam.Proszę pomóż co ja mam z tym zrobic boję się że to przelezie na inne rośliny a trochę ich mam.Jałowce rosną w różnych miejscach ,a to powstało jakby w ich środku w ciągu kilku dni.Z góry BARDZO dziękuję . http://www.otofotki.pl/img13/wd4428_Photo3.jpg.html http://www.otofotki.pl/img13/xu9226_Photo4.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.05.2010 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 na moje oko to jest rdza jałowca. Silnie porażone pędy trzeba wyciąć i spalić, a na roślinach przeprowadzić oprysk (2-3 razy, co 2 tygodnie) Amistarem lub Dithane.Opryskaj też znajdujące się w sąsiedztwie jałowców rośliny różowate - głównie głogi i grusze - które sa tzw. drugim gospodarzem rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.05.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 na sto procent rdza. Jest to grzyb dwudomowy - jednym z jej żywicieli jest grusza (i inne gatunki z rodziny różowatych, jak napisała Mymyk). Najlepiej rośliny spalić, jeśli owocniki pojawiły się na głównym pędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 03.05.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 BARDZO WAM DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŻ.Obok jałowców rosna jedynie inne żywotniki żadnych grusz nie mamy. Wydaje mi się że wszystkie mają na głównych pędach tą rdzę,czyli cztery sztuki pójdą w kosz:_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A sąsiedzi mają gruszę? Albo czy rosną dzikie głogi w pobliżu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 03.05.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Elfir w naszej najbliższej okolicy czyli sąsiedzi nikt nie ma gruszy ani również nie rosną głogi.Troche więcej niż miesiąc temu opryskiwałam wszystko topsinem zapobiegawczo ,a po dwóch tyg.dałam nawóz to wszystko.Nie wiem jak to dziadostwo do mnie dotarło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 03.05.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Elfir w naszej najbliższej okolicy czyli sąsiedzi nikt nie ma gruszy ani również nie rosną głogi.Troche więcej niż miesiąc temu opryskiwałam wszystko topsinem zapobiegawczo ,a po dwóch tyg.dałam nawóz to wszystko.Nie wiem jak to dziadostwo do mnie dotarło. Elfir w sumie jałowców mam 7 szt na ogrodzie i kupione w jednej szkółce.Trzy z nich są "zdrowe".Dwa już usunęłam,a o dwa spróbuję powalczyc może mi się uda jak uważasz? Czy te zdrowe również opryskac i inne rośliny,czy na nie ta rdza przejdzie?I czym najlepiej to zrobic jutro z rana pojadę i kupię co polecisz.Boję się o resztę ogrodu. POZRAWIAM SERDECZNIE ASIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 bezwzględnie opryskać jałowce. I poszukać roślin różowatych z objawami rdzy na liściach wśród roślin w ogrodzie. Uwaga - opryski wykonuje się wyłącznie w konkretnych terminach! Wykonane wcześniej lub później nie skutkują! Za poradnikiem ogrodniczym:"Po zauważeniu objawów na jałowcach, trzeba je niestety usunąć i spalić. Do niedawna polecano wprawdzie opryski zarażonych rdzą jałowców. Jednak od momentu zakażenia do ukazania się objawów mijają 3 lata. I wówczas, gdy objawy są widoczne, jałowców nie da się już uratować.W przypadku rdzy gruszy na działkach możemy stosować preparat Score 250 EC. Oprysk najlepiej wykonać w okresie kiedy uwalniające się z jałowców zarodniki grzyba infekują rozwijające się liście gruszy. Ma to miejsce na przełomie kwietnia i maja. Oprysk wykonujemy w ostatniej dekadzie kwietnia, a następnie po 10 dniach powtarzamy. Jeżeli rdza gruszy występowała w minionych latach, to opryski warto wykonywać zapobiegawczo co roku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASIAIZBYSZEK 03.05.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Elfir kiedy można ewentualnie posadzic inny krzew w miejscu gdzie byly jałowce i czy wogóle można?Może spryskac to miejsce. Dziękuję i pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts