Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pam - ślimaki łapie się na słoik z piwem. Albo zaprasza do ogrodu ropuchy. Albo obsypuje się rabaty wokoło czymś bardzo suchym.

Mogę jeszcze ew. pomyśleć nad elektrycznym pastuchem nisko zawieszonym :). Ale tak na poważnie czy to wystarczy dla większego ogrodu warzywnego. Plaga jest straszna.

Klony trzeba po prostu zaakceptować ja mam 7 dużych na granicy

Wymagają chyba największego nakładu pracy -wiosną kwiaty zielone ogrom, które później opadają i nie sprzątnięte kleją się do butów Jesienią sterty liści i noski które należy dokładnie zebrać .Na wiosnę okaże się jednak że mamy noski na działce .Szkoda że nie można z tego sałatki zrobić ha ha

No to zachęcenie ropuch do zasiedlenia działki to najlepsze wyjście :)

A z tym piwem to było serio. Butelki z piwem na dnie wkopać pod niewielkim kątem. Ślimaki po prostu przepadają za piwem i będą się albo w nim topiły albo trzeba będzie butelki wyciągać zalewać wodą, żeby utopić te, które weszły do środka.

niestety po tych zdjęciach trudno coś stwierdzić, bo widzę tylko zaschnięte pędy. Jest jakiś czarny nalot na nich? Nawoziłeś we wrześniu-październiku?

Chyba łatwiej poszukać odpowiedzi w jakimś wątku żywotnikowym ("co dolega moim tujom?"), bo ludzie tam zamieszczali zdjęcia swoich bidulek i można porównać.

Witaj Elfir,

Potrzebuję Twojej POMOCY.Na moich jałowcach/puki co tylko na nich/pojawiło się coś jakby grzybek w kolorze rdzawo-pomarańczowym taki jakis dziwny nigdy tego nie widziałam.Proszę pomóż co ja mam z tym zrobic boję się że to przelezie na inne rośliny a trochę ich mam.Jałowce rosną w różnych miejscach ,a to powstało jakby w ich środku w ciągu kilku dni.

Z góry BARDZO dziękuję .

http://www.otofotki.pl/img13/wd4428_Photo3.jpg.html

http://www.otofotki.pl/img13/xu9226_Photo4.jpg.html

na moje oko to jest rdza jałowca. Silnie porażone pędy trzeba wyciąć i spalić, a na roślinach przeprowadzić oprysk (2-3 razy, co 2 tygodnie) Amistarem lub Dithane.

Opryskaj też znajdujące się w sąsiedztwie jałowców rośliny różowate - głównie głogi i grusze - które sa tzw. drugim gospodarzem rdzy.

na sto procent rdza. Jest to grzyb dwudomowy - jednym z jej żywicieli jest grusza (i inne gatunki z rodziny różowatych, jak napisała Mymyk). Najlepiej rośliny spalić, jeśli owocniki pojawiły się na głównym pędzie.

Elfir w naszej najbliższej okolicy czyli sąsiedzi nikt nie ma gruszy ani również nie rosną głogi.Troche więcej niż miesiąc temu opryskiwałam wszystko topsinem zapobiegawczo ,a po dwóch tyg.dałam nawóz to wszystko.Nie wiem jak to dziadostwo do mnie dotarło.

Elfir w sumie jałowców mam 7 szt na ogrodzie i kupione w jednej szkółce.Trzy z nich są "zdrowe".Dwa już usunęłam,a o dwa spróbuję powalczyc może mi się uda jak uważasz?

Czy te zdrowe również opryskac i inne rośliny,czy na nie ta rdza przejdzie?I czym najlepiej to zrobic jutro z rana pojadę i kupię co polecisz.Boję się o resztę ogrodu.

POZRAWIAM SERDECZNIE ASIA

bezwzględnie opryskać jałowce. I poszukać roślin różowatych z objawami rdzy na liściach wśród roślin w ogrodzie. Uwaga - opryski wykonuje się wyłącznie w konkretnych terminach! Wykonane wcześniej lub później nie skutkują!

Za poradnikiem ogrodniczym:

"Po zauważeniu objawów na jałowcach, trzeba je niestety usunąć i spalić. Do niedawna polecano wprawdzie opryski zarażonych rdzą jałowców. Jednak od momentu zakażenia do ukazania się objawów mijają 3 lata. I wówczas, gdy objawy są widoczne, jałowców nie da się już uratować.

W przypadku rdzy gruszy na działkach możemy stosować preparat Score 250 EC. Oprysk najlepiej wykonać w okresie kiedy uwalniające się z jałowców zarodniki grzyba infekują rozwijające się liście gruszy. Ma to miejsce na przełomie kwietnia i maja. Oprysk wykonujemy w ostatniej dekadzie kwietnia, a następnie po 10 dniach powtarzamy. Jeżeli rdza gruszy występowała w minionych latach, to opryski warto wykonywać zapobiegawczo co roku."