Elfir 08.10.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Elfir, czy jesteś w stanie zidentyfikować trawę? Niestety nie. Zdjęcie przedstawia za mało szczegółów, bez kwiatostanów naprawdę ciezko identyfikować.Po zdjęciu nawet nie jestem w stanie stwierdzić czy to turzyca czy trawa. Chociaż chyba bardziej turzyca, bo nie ma kwiatostanów a u nas większosc traw kwitnie jesienią a niektóre turzyce wiosną. Edytowane 8 Października 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.10.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Jak nie mają być iglaki to mogą być szczodrzeńce, berberysy, perowskie O, to jest bardzo fajne. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 09.10.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Na różach pokazały mi się mszyce. Czy można jeszcze stosować oprysk przeciw mszycom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 można, przynajmniej wybijesz formy ktore będa chciały zimowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam. Dzisiaj w pocie czola wywiozlem ze swojego warzywnika 20 kopiatych taczek ziemi. Planuje uzupelnic to jakas gotowa ziemia czy torfem w celu poprawienie struktury, bo teraz jak popada i wyschnie, to jest betonik. Poradzcie prosze, czy takie podloza beda dobre: Torf ogrodniczy ATHENA http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin/podloza-nawozy/ziemia-do-roslin/torf-ogrodniczy-athena,p39316,l385.html Torf ogrodniczy odkwaszony Hollas http://www.castorama.pl/katalog-produktow/pielegnacja-roslin/podloza/torf-odkwaszony-ab-ph-7-2-7-5.html Nie chcial bym sobie zrobic gorzej, niz mialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 09.10.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 To zależy jaką glebę masz teraz? Jakie pH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 09.10.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 (edytowane) Chociaż chyba bardziej turzyca, bo nie ma kwiatostanów a u nas większosc traw kwitnie jesienią a niektóre turzyce wiosną. Dzięki za naprowadzenie na trop. Może to rzeczywiście jakaś turzyca, a na tyle mi się podoba, że nawet incognito zrobię z niej zgrupowanie. Na pewno będzie lepiej wyglądała, niż tak bezładnie porozrzucana to tu, to tam. Mam jeszcze jedną prośbę. Szukam jakiegoś niewielkiego drzewka ( lub dużego krzewu) o bardzo jasnych liściach - miejsce sadzenia: przy ścieżce w niezbyt gęstym lesie, gleba mocno zasadowa, przeciętnie wilgotna. Świetlisty cień od godz. 11-12, do zachodu słońca. Rosną tam w ilościach przemysłowych przylaszczki i kopytnik. Czy znajdzie się takie drzewko? Myślałam o dereniu białym, ale ładniej chyba wyglądałaby coś o pokroju horyzontalnym. Na fotce miejsce na drzewko oznaczyłam na czerwono. Pod dużą brzozą chcę ustawić ławkę, wzdłuż scieżki widzę też miejsce na derenie siberica (mogą ciekawie wyglądać obok tych szarych pni drzew), może jakieś trawy/turzyce typu mop. Tylko mam problem z drzewkiem/krzewem. http://images64.fotosik.pl/263/6e0d6b5e45656c96med.jpg Edytowane 9 Października 2013 przez batata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 To zależy jaką glebę masz teraz? Jakie pH? Czy ten torf odkwaszony nie jest "neutralnym" podlozem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 DSzukam jakiegoś niewielkiego drzewka ( lub dużego krzewu) o bardzo jasnych liściach - Klon polny "Carnival" - wysokośc szczepienia dobierasz do planowanej wysokości drzewka. Poza tym możesz sobie jakiś bez czarny (np. Pulverulenta, Madonna, Aurea) wyprowadzic w formie drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Pyxis - kup najtańszy. Jak kupisz kwaśny (propozycja nr 1) to o ile nie masz zasadowej gleby, będzie koniecznośc zwapnowania, bo warzywa wolą gleby lekko kwaśne do obojętnych. Torf jest jałowy - pozbawiony składników mineralnych. Czyli pod warzywa i tak trzeba będzie nawieźć kompostu lub obornika. Pytanie czy jest sens dawać torf, skoro i tak trzeba będzie dodawać innego rozluźniacza (czyli obornika lub kompostu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Torf jest jałowy - pozbawiony składników mineralnych. Czyli pod warzywa i tak trzeba będzie nawieźć kompostu lub obornika. Pytanie czy jest sens dawać torf, skoro i tak trzeba będzie dodawać innego rozluźniacza (czyli obornika lub kompostu) Hm... a co myslisz o takim zuzytym podlozu z pieczarkarni? Facet ma cos takiego moze z 1000m dalej i jak sie dowiedzialem, od jutra zaczyna wymiane. Odda kazda ilosc, tylko musze sobie odebrac wlasnym transportem. Bedzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Podłoże z pieczarek to obornik Plus - będziesz mial pieczarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Podłoże z pieczarek to obornik Plus - będziesz mial pieczarki. Czyli robic juztro wyprawe z workami? Z tego co facet mowil, to torf + zmielona sloma + obornik, czyli chyba wszystko, czego mojej betonowatej ziemi potrzeba? Mniam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 10.10.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Mam zerowe doswiadczenie jesli chodzi o ogrod i mam kilka pytanposadzilam dwie 3,5 metrowe thuje "zebriny", niedawno wykopane w szkolce, bryla korzeniowa owinieta czyms w rodzaju worka i facet powiedzial ze mozna z tym posadzic i tak zrobilampodsypalam ziemi do iglakow, wsadzilam, zasypalam, potem rozlozylam agrowłókninę i zasypalam korądobrze podlalampodlewalam 3 dnipotem juz nie bo troche padalopo 2 tyg znowu podlewalam bo juz nie padalo ( ziemie mam raczej cieżką)minely juz 4 tygi wydaje mi sie ze konce galazek sa jakby lekko rudawe, tzn zielone z takim troche rudym odcieniemczy to znaczy ze z drzewkiem cos zlego sie dzieje ?czy moze to normalne bo jesien ?a moze drzewko i tak musi odchorowac przesadzenie ?jaka jest szansa ze sie nie przyjmie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chelll 10.10.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Efir,kupiłam kłącza/korzenie hosty białej. Dostałam je w woreczku z ziemią.Czy mam je teraz wsadzić do gruntu, czy też na zimę do doniczek i do gruntu wiosną? Doradź, proszę - E.Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 owinieta czyms w rodzaju worka i facet powiedzial ze mozna z tym posadzic i tak zrobilam Wykopać i rozwinać. Żywotniki nie przepadają za zbyt kwąsnym podlożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Efir,kupiłam kłącza/korzenie hosty białej. Dostałam je w woreczku z ziemią.Czy mam je teraz wsadzić do gruntu, czy też na zimę do doniczek i do gruntu wiosną? Doradź, proszę - E.Lech teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 10.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Wykopać i rozwinać. nie wiem czy to jeszcze mozliwe roslina posadzona miesiac temu wazy z 70kg !.... mozesz napisac cos wiecej ? korzenie tego nie przerosną ? to bardzo moze roslinie zaszkodzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.10.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 to odkop i potnij. Młode korzonki tego nie są w stanie przebić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 nie wiem czy to jeszcze mozliwe roslina posadzona miesiac temu wazy z 70kg !.... mozesz napisac cos wiecej ? korzenie tego nie przerosną ? to bardzo moze roslinie zaszkodzic ? Czy to na pewno jest tkanina czy raczej taka siatka sznurkowa, bo ja kupilem oststnio roslinki wlasnie z korzeniami z ziemia w takiej siatce. Tak na oko po roku w glebie z tego sznurka niewiele raczej zostanie. Elfir - mam barac to gowno z pieczarkarni? Bo nie napisales w koncu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts