Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

barać!

teraz ja

o wymianie ziemi

jest to prawda?

miałem w tym roku krzaki pomidora pod oknem nasłonecznione

muszę im w przyszłym roku zmienić stanowisko?

Prawda - czy Mit?

Uprawiam pomidorki od 11 lat i zawsze staralem sie przerzucac uprawe co roku z jednej strony dzialki na druga. Teraz mam niestety malutki warzywnik gdzie one zajmuja 75% powierzchni, wiec tak czy siak musi byc pewna "monokultura" w uprawie. Jesli nie bedzie komasowania sie patogenow w glebie i pomodorki nie beda chorowaly, to nic zlego sie stac nie powinno. Jesli jednak choroby beda atakowaly ze zdwojana sila - przerwa w uprawie na tym stanowisku na 2 lata.

o wymianie ziemi

jest to prawda?

miałem w tym roku krzaki pomidora pod oknem nasłonecznione

muszę im w przyszłym roku zmienić stanowisko?

Prawda - czy Mit?

Pomidory, jako jedne z nielicznych warzyw nie muszą bezwzględnie podlegać płodozmianowi (najbardziej wrażliwe na brak plodozmianu sa kapustne). Ale trzeba będzie im podrzucić kompostu, bo część skladników z gleby wyczerpały. Niemniej dłuższe sadzenie jednej rośliny warzywnej w tym samym miejscu będzie skutkować z czasem kumulacją niekorzystnych dla niej patogentów.

to taka chusta jutowa

to sie nie rozlozy w ziemi ?

Rozłoży, ale za kilka lat. A teraz woda, którą podlewasz w bardzo niewielkim stopniu przepływa przez jutę do korzeni.

Małe korzonki nie są w stanie się przebić. Jutę się nacina przed sadzeniem

Rozłoży, ale za kilka lat. A teraz woda, którą podlewasz w bardzo niewielkim stopniu przepływa przez jutę do korzeni.

Małe korzonki nie są w stanie się przebić. Jutę się nacina przed sadzeniem

a to chyba mozna uznac ze byla nacieta, bo bryla byla oslonieta tym czesciowo od dolu i troszke po bokach, od gory wcale

nie wiem tylko czy nie ma za duzo albo za malo wody :(

duzo trzeba takie duze drzewko podlewac po przesadzeniu ?

czy te rudawe koncowki to normalny objaw czy trzeba cos szybko zrobic ?

zdjęcie (36).jpg

zdjęcie (37).JPG

Czy żywotniki szmaragd ciemnieją na zimę? paręnaście drzewek ma znacznie ciemniejszy odcień zielonego powiedziałabym, że nawet zgniłozielony łamany z rudawym

tu na zdjęciu od prawej pierwsze 3 z takim zabarwieniem

2013-10-14%252011.32.17.jpg

i tutaj te od lewej inną barwę mają:

%255BUNSET%255D.jpg

czy mam się martwić?

ogólnie ciężko dziś fotkę dobrą zrobić, bo jest bardzo słonecznie i aparat głupieje..