Pyxis 14.10.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 U mnie też jest wsadzonych 188 drzewek i większość ma bardzo ładny kolor.. coś mi się wydaje, że na wiosnę sporo drzewek pójdzie w kosz Hmm... szkoda by bylo. Moje bylu w doniczkach. Wiem, ze sasiad kupowal "kopane" i mial troszke odpadow, ale diabli wiedza ile one lezaly w markecie zanim je posadzil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.10.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Moje tez z doniczek.. w zasadzie na początku źle podlewałam i przytrafiły się grzybki.. wyleczone.. miesiąc spokoju, potem sporo deszczów i znów grzybki.. szlag by to... zrobiliśmy dwa opryski, wczoraj miał być trzeci i nie wyszedł.. i dziś jeszcze trzeba albo dam spokój.. sama nie wiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 15.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Elfir,Doradź proszę, czym można teraz nawieźć ziemię przygotowaną pod siew trawy (odchwaszczona i wyrównana). Nie zdążyłam wysiać w tym roku. Moze rozsypać taki nawóz naturalny w granulkach lub spryskac ją rozcieńczonym humusem. Czy może nawożenie zostawić na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 nawożenie jest bez sensu, co najwyżej można zwapnować lub przemieszać z niekompostowanym obornikiem. Azot w nawozach szybko jest wymywany głęboko w głąb gleby albo wyparowuje. Również fosfor szybko ulega uwsteczeniu do form niedostępnych dla roślin. Dlatego z nawozu wysianego jesienią wiosną rośliny nie skorzystają. Nawóz sypie się wyłącznie w okresie wegeacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.10.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Elfir podpowiesz co dolega moim żywotnikom? (zdjęcia parę postów wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 nie jestem w stanie. Widzę tylko że nie sa zielone jak powinny.Przyczyn może być tysiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.10.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Jutro postaram się zrobić zdjęcie z bliska. Tylko czy przy zimnych nocach jakiekolwiek opryski wchodzą w grę i czy nie zaszkodzę im aż tyloma opryskami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Pytanie tylko czy to choroba a nie złe podłoże/przelanie/zasuszenie/pozaginane korzenie podczas sadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 15.10.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 nawożenie jest bez sensu, co najwyżej można zwapnować lub przemieszać z niekompostowanym obornikiem. Azot w nawozach szybko jest wymywany głęboko w głąb gleby albo wyparowuje. Również fosfor szybko ulega uwsteczeniu do form niedostępnych dla roślin. Dlatego z nawozu wysianego jesienią wiosną rośliny nie skorzystają. Nawóz sypie się wyłącznie w okresie wegeacji. Dziekuję za odpowiedż i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Pytanie tylko czy to choroba a nie złe podłoże/przelanie/zasuszenie/pozaginane korzenie podczas sadzenia? Większość drzewek mam posadzonych w ziemi lekko kwaśnej, a 1/4 w obojętnej (około 6-6,5). kopałam dołki około 30cm głębokie i ciut szersze od łopaty, do dołków sypałam ziemię i lałam wodę, wsadzałam nasączone wodą sadzonki, potem dosypywałam ziemi i lekko dociskałam (korzenie były ładnie uformowane, bo w doniczkach.. dałaś mi troszkę do myślenia o zalaniu.. bo od północnej strony tak gdzie najwięcej drzewek innego koloru zawsze było więcej wody, tzn robiłam testy po wykopaniu dołków.. lałam do nich full wody i patrzyłam kiedy wsiąknie.. i tam najdłużej woda stała nawet do 1,5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 16.10.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witaj Elfir. Mam do obsadzenia ok 20m działki, przy płocie, od frontu (południowo - wschodnia strona). Gleba jest raczej piaszczysta. Zależy mi na tym, aby posadzić coś, co osłoni mnie od sąsiadów i jednocześnie było dekoracyjne. Dalej, w pobliżu są róże i juki. Zupełnie nie mam pomysłu.... Nie chciałabym, aby to był po prostu rząd iglaków. Mogłabyś coś doradzić? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casse 16.10.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam bardzo prosze o pomoc, czy ktoś może wie czy moja Katalpa jest "chora" czy to jest normalny proses. Bo kompletnie nie znam sie na drzewach i nie mam pojęcia czy może powinnam cos zrobić Sadzona w tym roku wczesną wiosną, http://images62.fotosik.pl/286/0c93e807c7b2af28med.jpg http://images61.fotosik.pl/286/4bb8c5290fb48ed8med.jpg Bede wdzieczna za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 16.10.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam bardzo prosze o pomoc, czy ktoś może wie czy moja Katalpa jest "chora" czy to jest normalny proses. Bo kompletnie nie znam sie na drzewach i nie mam pojęcia czy może powinnam cos zrobić Sadzona w tym roku wczesną wiosną, Bede wdzieczna za pomoc Ja tam też się nie znam, ale jak patrzę na kalendarz to mamy środek października, czyli jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.10.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Mam do obsadzenia ok 20m działki, przy płocie, od frontu (południowo - wschodnia strona). Gleba jest raczej piaszczysta. Zależy mi na tym, aby posadzić coś, co osłoni mnie od sąsiadów i jednocześnie było dekoracyjne. Dalej, w pobliżu są róże i juki. Zupełnie nie mam pomysłu.... Nie chciałabym, aby to był po prostu rząd iglaków. Mogłabyś coś doradzić? Z góry dziękuję. Ale jak to nie ma być rząd iglaków to po prostu trzeba wykorzystać różne rośliny. I teraz albo zrobić nieco wiejski żywopłot nieformowany albo po prostu rabatę wzdłuż płotu. Wówczas możesz użyć świerka kłującego, jodły jednobarwnej, kolumnowych jałowców chińskich "Spartan" i krzaczastych "Blue Alps", jałowców skalnych "Blue Arrow", sosen (niekoniecznie drzew, ale np. kolumnowych Pinus Nigra 'Molette', krzaczastych Pinus densiflora "Oculus Draconis", kopastych Pinus Heldreichii "Horak") wymieszanych z wyższymi krzewami liściastymi: bzami czarnymi, lilakami chińskimi. A jako niższe piętro średnie krzewy liciaste i iglaste: pęcherznice, jałowce pośrednie, kosodrzewiny, berberysy. Piętro najniższe to mogą być małe berberysy, okrywowe jałowce, szczodrzeńce, janowce, pięciorniki. Im mniejsza roślina tym większa jej grupa musi być posadzona. Czyli najwyższe jako pojedyncze egzemplarze, max 3. Średnie 3-5 do 7 i najniższe 10 i więcej sztuk. Wśród najniższych dodać pionowe akcenty z miniaturowych kolumnowych jalowców (Jalowiec pospolity "Gold Cone") i krzewów szczepionych na pniu. Puste miejsca między roślinami wypełniać trawami ozdobnymi i bylinami. Na przykład trzcinnikiem i perowskią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszki8 16.10.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Elfir, dziękuję za podpowiedzi:) Mam już nad czym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.10.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Witam Elfir , dostałam w "prezencie " wieloletnie iglaki , dwa dni temu wykopane , ale niestety prawie wszystkie nie mają tego głównego korzenia ( wyrywane traktorem ), mają za to b. dużo małych korzonków , czy będzie syzyfową pracą wkopanie tych iglaków , czy jednak jest szansa że się przyjmą? http://img21.imageshack.us/img21/1108/wcjl.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img812.imageshack.us/img812/2738/2j9g.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img46.imageshack.us/img46/6196/z02u.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img853.imageshack.us/img853/2601/dqlf.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img14.imageshack.us/img14/8923/paq4.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img820.imageshack.us/img820/1835/zd8t.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img59.imageshack.us/img59/5756/tk47.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.10.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) A czy z tej drobnicy da się zrobić jakieś sadzinki , jak to ew, zrobić? http://img22.imageshack.us/img22/9022/2xml.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 26 Października 2013 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Przy przesadzaniu trzeba dbać, by korzenie nie przeschły, a na zdjęciach wyglądaja na susz kompletny. Musiałabyś mieć szczęście by się przyjęły. W każdym razie trzeba byłoby trzymac je we wodzie 24h przed sadzeniem. To nie jest pora roku na sadzonki. Sadzonki robi się z tegorocznych przyrostów. Warto dla 6 cm iglaczka się w to bawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 26.10.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 czyli rozumiem że brak głównego korzenia nie przeszkadza pod warunkiem że dam im dużo wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 26.10.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Ile czasu toto tak zalega?A, doczytałem, trzeci dzieńTo się nadaje, a jakże, na ognisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts