Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam bardzo prosze o pomoc, czy ktoś może wie czy moja Katalpa jest "chora" :confused:

czy to jest normalny proses. Bo kompletnie nie znam sie na drzewach i nie mam pojęcia czy może powinnam cos zrobić

Sadzona w tym roku wczesną wiosną,

Katalpa wcześnie gubi liście. Pierwszy przymrozek i mogą polecieć wszystkie liście jednej nocy.

Elfir, ja ponownie z pytaniem o oliwkę :)

Parę miesięcy temu pytałam Cię czy w ogóle warto hodować oliwkę w naszym klimacie. Zaryzykowałam, kupiłam nieduże drzewko. Stoi w domu w słonecznym miejscu, nie przy kaloryferze, a w słoneczne dni staram się ją wystawiać na taras. W sumie ma się nieźle

Ostatnio zauważyłam, że korzenie wychodzą jej od spodu doniczki. I moje pytanie - czy mogę ją teraz przesadzić, czy dobiję ją tym ostatecznie i lepiej niech się pomęczy w ciasnocie do wiosny?

Elfir, ja ponownie z pytaniem o oliwkę :)

Parę miesięcy temu pytałam Cię czy w ogóle warto hodować oliwkę w naszym klimacie. Zaryzykowałam, kupiłam nieduże drzewko. Stoi w domu w słonecznym miejscu, nie przy kaloryferze, a w słoneczne dni staram się ją wystawiać na taras. W sumie ma się nieźle

Ostatnio zauważyłam, że korzenie wychodzą jej od spodu doniczki. I moje pytanie - czy mogę ją teraz przesadzić, czy dobiję ją tym ostatecznie i lepiej niech się pomęczy w ciasnocie do wiosny?

Ja swoją oliwkę ciągle jeszcze trzymam na dworze. Zabiorę gdy przyjdą mrozy (nie przymrozki). Nie powinieneś przenosić ją raz to na dwór raz to do domu bo w jednej chwili zmieniasz jej środowisko. Jak przyjdą mrozy trzeba zabrać ją najlepiej do miejsca z temperaturą ok 10 stopni i tam trzymać całą zimę. Wtedy drzewko nie rośnie i odpoczywa. Jak będziesz trzymał w chłodnym miejscu to przesadzać należy wczesną wiosną..

Duduś, liście rododendronów nie opadają. One są zimozielone. Tzn. opadają od dołu stare, ale raczej kilkuletnie. Opadają też chore, zaatakowane niektórymi grzybami. Chore na mączniaka, nie wiem, może wcale nie opadną.

Ja swoich nie opatulam, ale to zależy od tego jak u Ciebie jest z wiatrami. Rododendrony głównie cierpią z powodu wiatru. Mają płytki system korzeniowy (ok. 30 cm) i dlatego szybko tracą wilgoć. Głównie tracą przez liście, dlatego trzeba je podlewać póki ziemia nie zamarznie, a najlepiej nawet w zimie, gdy mróz odpuści. Jak im za sucho zwijają liście w trąbki. Raczej od tego u nas nie umrą, ale fatalnie to wygląda i roślina jednak cierpi, więc lepiej podlewać.

Żeby chronić przed wiatrami wbij w ziemię wokół każdego krzaka kilka palików (wyższe trochę niż szczyty krzaków) i otocz je cieniówką podwójnie owiniętą. Od góry zostaw otwór. Będzie którędy podlewać i nie będzie niebezpieczeństwa, że się zaparzą, gdyby nagle zrobiło się ciepło. Możesz też użyć białej włókniny, efekt ochronny ten sam. :)

Gość GOSC12_3

Elfir małe pytanko. Od strony zachodniej będzie jakieś 40m płotu i jako płot będzie tam zwykła siatka bez podmurówki. Chcę tam posadzic tuje brabant.

Niestety zmorą mojego ogródka są, ładnie mówiąc, kupki kotów. Z tego wzgledu chciałabym między siatką a tujami posadzic jakies kolczaste zielska, które będą broniły dostępu do działki. Jako, że z jednej strony będzie siatka a z drugiej tuja, krzewy muszą miec max 0,5m wyskosci i rosnąc samym sobie ( nie będzie dostępu do pielęgnacji). Czy jest to w ogóle możliwe i co proponujesz tam posadzi?