bartus01 01.11.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Elfir,Mam takie oto pytanie dotyczace Thuj Smaragd. Dosadziłem w tym roku do juz podrosnietych thuj kilka mniejszych. Po posadzeniu zauwazyłem że te dosadzone mają kilka pieńków zamiast jednego.Czy to jest jakas odmiana? te starsze mają jeden główny juz dośc zgrubiały pień a te nowe kilka wiotkich . Obawiam sie że będa inne i może ich połamac snieg w zimie....Czy to jest uzasadniona obawa ? Czy one po kilka latach beda takie same ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.11.2013 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 nowe mogły być od początku strzyżone i są bardziej rozgałęzione.Żywotników śnieg raczej nie rozłamuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 02.11.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Elfir ostatnio miałam chwilkę czasu przyjrzeć się moim żywotnikom. Od wierzchu mają ten inny kolor, ale od spodu są zielone, mąż ostatnio się przyznał, że jak opryskiwał jakiś czas temu topsinem to pomylił dawkę i chyba zastosował 2x większą.. czy to mogło spowodować ich inne wybarwienie? póki co nie robię z nimi nic, od czasu do czasu podlewam i tyle, czekam co będzie na wiosnę.. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 oparzenia środkami chemicznymi mogą dawać objawy na igłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 02.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam Elfir czy kwas giberelinowy stosuje się do wszystkich roślin?, kiedy i jak go stosować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 02.11.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Elfir krzewy róż przed zimą trzeba przyciąć czy pozostawić tak jak są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam Elfir czy kwas giberelinowy stosuje się do wszystkich roślin?, kiedy i jak go stosować ? W zyciu tego nie stosowałam. To hormony do regulacji wzrostu w uprawach przemysłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Elfir krzewy róż przed zimą trzeba przyciąć czy pozostawić tak jak są? Róże przycina się wyłącznie wiosną, kiedy zaczynają pękać pąki. Sposób cięcia zależy od grupy do której należy dana odmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.11.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jeżeli mogę cyt>" Na jakie rośliny i w jakim terminie mogę stosować Gibrescol? Słyszałam, że pobudza wzrost i silniejsze kwitnienie cantedeskii. A róże, chryzantemy ogrodowe, krzewy? Będę wdzięczna za szczegółową informację. Jestem "doswiadczalska", mam trochę roślin i nie chciałabym im zaszkodzić. Czy wzrost iglaków mogę spróbować przyspieszyć chemicznie? Jakim preparatem? Kiedy? Bardzo dziękuję za odpowiedź.Agnieszka Mike-Jeziorska radzi: Agnieszka Mike-Jeziorska zobacz inne poradyGibrescol 10 MG to preparat w formie granulek, zawierający 10% stężenie gibereliny A3, czyli kwasu giberelinowego (GA3). Gibereliny to związki z grupy regulatorów wzrostu, w naturalnych warunkach produkowane w młodych pędach i liściach, bogatym ich źródłem są również owoce i korzenie. U licznych roślin pobudzają one wzrost pędów na długość i przyczyniają się do wykształcenia długich, wiotkich pędów o długich międzywęźlach, a co za tym idzie – mniejszej ilości bladozielonych liści. Dodatkowo, u tzw. roślin "dnia długiego" tworzą się w większych ilościach przy sprzyjającej długości dnia i są tu składnikiem tzw. hormonu kwitnienia. Dlatego też są używane (przy niekorzystnych warunkach świetlnych) do przyspieszania kwitnienia oraz wydłużania szypułek kwiatowych niektórych roślin. U roślin "dnia krótkiego" gibereliny powodują zaś wytworzenie się długiego pędu. Preparaty giberelinowe stosowane są na skalę masową w produkcji roślin ozdobnych, pomagają na przykład uzyskiwać zwiększenie średnicy kwiatostanów i wydłużenie szypułek kwiatostanowych u gerbery produkowanej na kwiat cięty, przyspieszenie kwitnienia i wydłużenie szypułek kwiatowych cyklamena. Stymulują wydłużanie pędów i umożliwiają wcześniejsze uzyskanie form drzewiastych oraz zwiększenie trwałości kwiatostanów oraz zanikanie brunatnych smug na liściach pelargonii rabatowej. Podobne działanie szybkiego uzyskiwania form drzewiastych wykazują w uprawie poinsecji i chryzantemy. Niektóre gibereliny są też stosowane do uzyskiwania kwiatostanów już w pierwszym roku uprawy roślin dwuletnich oraz przerywania spoczynku nasion. Sprzyjają też tworzenie się kwiatów męskich u niektórych roślin rozdzielnopłciowych oraz umożliwiają przejście rośliny z fazy juwenilnej (młodocianej) w formę dorosłą i na odwrót (np. u bluszczu). Wpływ giberelin na rośliny ujawnia się bardzo szybko. Na małych egzemplarzach nawet już po kilku godzinach, a na roślinach drzewiastych po kilku dniach lub tygodniach. Efekt ten jednak utrzymuje się stosunkowo krótko, dlatego opryski należy powtarzać kilkukrotnie, jeśli chcemy uzyskać trwalszy i większy efekt. Pamiętać jednak należy, że w celu pobudzenia roślin do kwitnienia niezwykle ważny jest moment wykonania oprysku, w stosunku do fazy rozwojowej rośliny. Może być tak, że gibereliny zastosowane w nieodpowiednim momencie będą miały działanie odwrotne do zamierzonego. Jest to cecha właściwa dla danego gatunku i trzeba byłoby poszukać bardziej specjalistycznej dla danej rośliny literatury, aby uzyskać dokładną odpowiedź. Nie znalazłam żadnej literatury, dotyczącej wpływu tego preparatu na iglaki, trudno więc stwierdzić jakie będzie miał w tym wypadku działanie. Giberelina w bardo dużym stężeniu może hamować wzrost roślin, ale nie jest dla nich toksyczna. W związku z tym można na własną rękę prowadzić doświadczenia na roślinach, w zasadzie bez większego dla nich zagrożenia i obserwować efekty. Pełny opis zastosowania preparatu Gibrescol 10 MG znaleźć można etykiecie preparatu, zamieszczonej na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – tutaj. Życzę powodzenia!Komentarze0Zobacz wszystkie komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ale ja wiem do czego służa giberyliny. zantedeskie i chryzantemy - stymulowanie kwitnienia pod osłonami (w szklarniach i tunelach fliowych). Oba gatunki kwitnienie mają stymulowane przez długośc dnia - kwitną przy krótkim dniu. Hormony pozwalają uzyskać efekt kwitnącej rośliny w wybranym terminie.nadal nie rozumiem po co chcesz to stosowac w ogrodzie i na co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 03.11.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 na innym forum doczytałam że "Swoich azali nigdy nie okrywałem.Czasami przemarzały pojedyńcze gałązki azali japońskiej.Kwasem giberelinowym opryskiwałem Różaneczniki przed i po kwitnieniu natomiast azalie po kwitnieniu.Lepiej częściej mniejszą dawką jak rzadziej a dużą ,Średnio co 2 tygodnie do początku Września.Jedynym warunkiem powodzenia jest ''zdrowy korzeń''-odsyłam do postów rose_marek.Kwas giberelinowy jest substancją wzrostu , którą wytwarzają wszystkie rośliny i transportują ją do wierzchołków wzrostu.Substancja ta jest stosowana od dawna w ogrodnictwie i sadownictwie. http://images64.fotosik.pl/336/175455f753ef1982med.jpg http://images61.fotosik.pl/336/21bd7262f3a23107med.jpg " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 to popytaj na innym forum. Jak dla mnie efekty na zdjęciu niczym nie różnią się od niepryskanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 A po co rośliny poganiać ??? Czy nie lepiej dawać im odpowiedni nawóz w odpowiednich terminach i pozwolić rosnąć w spokojny naturalny sposób !!! Zważywszy jak trudno jest utrzymać w dobrej formie kupiony w kwiaciarni kwiat, mogę myśleć, że te opryski giberelinami dają owszem szybki wzrost, ale też osłabiają rośliny. One potem chorują i prędko giną. Ta przerośnięta azalia na fotce wcale piękna nie jest. Goły przerośnięty kołek z kwiatkami na końcach pędów. Dla mnie to jak chora roślina. Wolę niższe, ale ładnie rozrośnięte i gęsto ukwiecone. Lepiej zadbać o zdrowie roślin, niż je sztucznie pędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 pestka - azalia dorasta nawet do 3 m, więc to chyba po prostu stary okaz jest (15-20 lat). Azalie nigdy naturalnie nie będą gęstymi krzewami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Zgoda, wiem, że one takie duże rosną, ale ta jest łysa raczej nie z powodu wieku. W Wojsławicach azalie swoje lata mają a są ukwiecone i gęste: To też gdzieś we Wrocławiu: Azalia, która musi mieć co najmniej kilkanaście lat, a może nawet więcej niż 20 , bo ogród był założony w 1980 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tosia:hug:, nie przepraszaj mnie. Ja też się wtrąciłam Super, że dzielisz się swoją wiedzą. Wiedziałam, że jak z wieloma pomysłami jest tak, że jeśli niefachowcy się próbują posługiwać, to może efekt być niedobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 łysa może być z powodu ocienienia iglakiem i altaną. Różne powody Dlatego lepiej azalie podsadzać chociażby paprociami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.11.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tosiu, ciebie również miło spotkać, szczególnie w wątku ogrodniczym Elfir, przy okazji dowiedziałam się czym podsadzać azalie. Pasuje mi to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 pestka - tylko uważaj, bo niewiele paproci znosi kwaśne gleby.Ja często dodaję też rośliny kwitnące późnym latem i jesienią - np. świecznicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.11.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 oparzenia środkami chemicznymi mogą dawać objawy na igłach. w takim razie jeszcze jedno pytanko.. czy to wybarwienie zniknie po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts