Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki Elfir. Jak zabiorę się za obsadzanie mojego niedokończonego wrzosowiska będę sprawdzać co może rosnąć w takich warunkach. W razie problemów będę męczyć Ciebie :)

Mariusz Surowiński pisał kiedyś o trawach, które znoszą kwaśną glebę. To też miły mojej duszy pomysł.

Elfir ja z tekim zapytaniem błachym dosc.

jestes w stanie pokazac jak zabezpieczyc katalpę przed morozem

rok temu nie była niczym okryta i 1 pęd z 4 obumarł / zamarzł ?

i w tym roku fajnie podrosła ale dosc dziwczanie wygląda bez lisci z 1 strony

nie wiem jak sie do tego zabrac

pozdro

Radku, może owiń ją chochołem słomianym. Dość luźno, żeby nie połamać gałązek.

Za kilka sezonów będziesz mógł ją przestać owijać. W warszawskim ogrodzie botanicznym w Powsinie są olbrzymie katalpy. Pytałam jak wytrzymują zimy. Co roku drobne gałązki im przymarzają, ale drzewom to nie szkodzi. Pięknie rosną i kwitną wspaniale.

Gość GOSC12_3
małe berberysy. Odmian jest mnóstwo.

dziękuję za odp,

Jeszcze jedno pytanie, bo mój mąż chciałby dac róże, ale moim zdaniem nie będą tak szczelnie zabezpieczac jak berberysy. Co Ty na to? I w ogóle czy to bedzie ładnie wyglądac?

Dla przypomnienia mój wcześniejszy opis sprawy:

"Elfir małe pytanko. Od strony zachodniej będzie jakieś 40m płotu i jako płot będzie tam zwykła siatka bez podmurówki. Chcę tam posadzic tuje brabant.

Niestety zmorą mojego ogródka są, ładnie mówiąc, kupki kotów. Z tego wzgledu chciałabym między siatką a tujami posadzic jakies kolczaste zielska, które będą broniły dostępu do działki. Jako, że z jednej strony będzie siatka a z drugiej tuja, krzewy muszą miec max 0,5m wyskosci i rosnąc samym sobie ( nie będzie dostępu do pielęgnacji). Czy jest to w ogóle możliwe i co proponujesz tam posadzi?"

Następne moje pytanie, to jak sprawdzic jakosc gleby? Czy może po prostu przekopac, dac jakies odżywki i bedzie ok? Sorki za głupawe pytania, ale z ogrodnictwem nigdy nie miałam nic do czynienia. Kompletnie nic. Trzeba będzie poczytac w internecie :) Do marca mam czas.

Edytowane przez GOSC12_3
następne pytanie

Róże można jak najbardziej posadzić również, ale wówczas małe okrywowe.

Z tym, że róże mają nieco luźniejszy pokrój.

Dobre byłby zwarte odmiany: Elfrid czy Purple Rain.

Jakośc gleby - zasadniczo powinna być jak najbardziej czarna (czyli mieć dużo próchnicy) i po deszczu nie powinny tworzyć się na powierzchni kałuże (czyli być przepuszczalna).

Ilośc próchnicy zwiększa dodatek kompostu, obornika.

Odczyn sprawdzisz płynem Helliga dostępnym w centrach ogrodniczych. Optymalny odczyn dla większości roślin to obojętny ok. pH 6-6,8. Oczywiście są takie, które wymagają bardziej kwaśnej czy bardziej zasadowej, ale to musisz sprawdzić czytając o wymaganiach konkretnych roślin.