Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Elfir, ja jeszcze raz w sprawie swojej rośliny.. Szeflery, otóż kupiłem jej nawóz z jakąś tam niewielką zawartością miedzi, ale podlewałem tak, może z 3 tygodnie, taką ilością jaka była zalecana, obecnie od około miesiąca jej już nie podlewam tym nawozem, no i na liściach wychodzi coś takiego..

http://img89.imageshack.us/img89/3818/fi8r.jpg

http://imageshack.us/a/img12/3001/m6j6.jpg

http://img31.imageshack.us/img31/6063/n5c.JPG

To są zbrązowienia, z takimi jakby żywicznymi wyciekami, czy moja roślina umiera ? Czy zrzuca liście ? W tym roku bardzo dużo rozwinęła nowych, ale od mniej wiecej dwóch lat ma takie dziwnie powybulane liście. Kupiłem nawóz i stosowałem mniej więcej 3 tygodnie, żeby jej nie zaszkodzić, ale liściom nie pomogło. I teraz na kilku gałęziach pojawiły się takie brązowe ślady.. Co mam robić ?

To są zbrązowienia, z takimi jakby żywicznymi wyciekami, czy moja roślina umiera ? Czy zrzuca liście ? W tym roku bardzo dużo rozwinęła nowych, ale od mniej wiecej dwóch lat ma takie dziwnie powybulane liście. Kupiłem nawóz i stosowałem mniej więcej 3 tygodnie, żeby jej nie zaszkodzić, ale liściom nie pomogło. I teraz na kilku gałęziach pojawiły się takie brązowe ślady.. Co mam robić ?

Nie umiera, nie panikuj. Oberwij liść i już

Pytanie? Czy można jakoś wykorzystać glinę do stworzenia gruntu nadającego się do sadzenia roślinności ogrodowej? Czytałem gdzieś, że można wymieszać glinę z piaskiem, żeby ją "rozluźnić", uzyskując jakąś tam podbudowę do gleby?. Ponieważ będę musiał podnieść trochę teren, rozważam wykorzystanie gliny wybranej z wykopów?. Przekrój gleby jest następujący - ziemia rolna przysypana bałaganem pobudowlanym - jest to przemieszany piasek z gliną, na to rozrzuciłbym glinę i piasek i może to przekopał (?) i dopiero na to nawiózłbym warstwę humusu? Czy to ma sens? Nie ukrywam, że najbardziej mi szkoda tej przysypanej resztkami pobudowlanymi ziemi. Jednak jej wybranie nie wchodziło w grę, ponieważ miałbym ogromne błoto przez całą budowę.

Czy można jakoś wykorzystać glinę do stworzenia gruntu nadającego się do sadzenia roślinności ogrodowej? Czytałem gdzieś, że można wymieszać glinę z piaskiem, żeby ją "rozluźnić", uzyskując jakąś tam podbudowę do gleby?. Ponieważ będę musiał podnieść trochę teren, rozważam wykorzystanie gliny wybranej z wykopów?. Przekrój gleby jest następujący - ziemia rolna przysypana bałaganem pobudowlanym - jest to przemieszany piasek z gliną, na to rozrzuciłbym glinę i piasek i może to przekopał (?) i dopiero na to nawiózłbym warstwę humusu? Czy to ma sens? Nie ukrywam, że najbardziej mi szkoda tej przysypanej resztkami pobudowlanymi ziemi. Jednak jej wybranie nie wchodziło w grę, ponieważ miałbym ogromne błoto przez całą budowę.

To złożone pytanie.

1. Na glebach gliniastych przecież rosną rośliny, wiec to nie gleba jest problemem ale chciejstwa inwestorów, którzy akurat wybrali sobie inne rośliny

2. Glina może być punktem wyjściowym do tworzenia podłoża nadającego się do uprawy większości roślin, ale trzeba ją rozluźnić. Jednak do rozluźniania nie można stosować samego piasku. A w zasadzie nie piasku, tylko drobnego żwiru. Podstawą rozluźniania jest próchnica (trociny, liście, torf, obornik, komopost, sieczka słomiana), a żwirek to tylko domieszka. Glina + sam piasek = beton podczas suszy

Cokolwiek dodasz na powierzchni gleby - bezwzględnie nalezy to przekopać jak najgłębiej.

3. Glina w wykopów nie jest glebą. To jest geologicznie skała (skała macierzysta). Rośliny rosną tylko w glebie. To, co widzisz na powierzchni ziemi jest żywe na głębokość ok 30 cm. W kazdej grudce żyją ogromne kolonie bakterii, grzybów, glonów, drobnych bezkręgowców. Tylko dzięki nimi roślina może rosnać, gdyż one rozkładają materię organiczną na substancje chemiczne dostępne dla roślin. Poniżej tej głebokości, warstwy ziemi nazywa się "martwicą". Cokolwiek na tym posadzić będzie rosło kiepsko. W zasadzie dadzą sobie radę jedynie rośliny rudealne (jak perz, brzoza).

3. Glina w wykopów nie jest glebą. To jest geologicznie skała (skała macierzysta). Rośliny rosną tylko w glebie. To, co widzisz na powierzchni ziemi jest żywe na głębokość ok 30 cm. W kazdej grudce żyją ogromne kolonie bakterii, grzybów, glonów, drobnych bezkręgowców. Tylko dzięki nimi roślina może rosnać, gdyż one rozkładają materię organiczną na substancje chemiczne dostępne dla roślin. Poniżej tej głebokości, warstwy ziemi nazywa się "martwicą". Cokolwiek na tym posadzić będzie rosło kiepsko. W zasadzie dadzą sobie radę jedynie rośliny rudealne (jak perz, brzoza).

Czyli najprościej jest glinę z wykopów po prostu wywieść...

Myślałem też o zdjęciu humusu, rozsypaniu posiadanej gliny w celu podniesienia terenu i ponownym zasypaniu tego własnym humusem ... Tylko na wspomnienie takiej kolejności prac niektórzy się pukają w czoło ;) Radzą glinę rozsypać na tym co jest, na to nawieść humus i zapomnieć... ciekawi mnie co się dzieje w takim przekroju gleby - humus - martwica - humus ? Czy z czasem to się zrekultywuje?

Witam kupiłam kwiata pokojowego w małej doniczce czy teraz mogę mu zmienić ziemię i większą donicę ? Aha i jeszcze jedno pyt. czy teraz dopóki nie ma śniegów mogę poobcinać i poskręcać mój bez , z którego chcę zrobić drzewko z koroną na pniu ( gałęzie mają być splecione jak warkocz) Edytowane przez duduś

Doniczkowym zmienia się doniczki na większe, kiedy ewidentnie są one za małe. Przesadzenie kwitnącej rośliny do większej doniczki skutkuje często przerwaniem kwitnienia i wypuszczaniem nowych liści a nie kwiatów.

Co do formowania lilaka - to zwykły lilak? Duza szansa, że po cięciu, wiosną wypuści mnóstwo rozłogów korzeniowych.

Roślinom do formowania powinno usuwac się najmłodsze, jeszcze niezdrewniałe gałązki.