tarnowianka 16.12.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Witam, będę w środę w gminie to się zapytam czy mają jakieś aktualne dokumenty dotyczące rodzaju i charakteru gleb w Żdżarach Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.12.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Badania publikuje się w sieci. Znalazłam:"Na terenie Województwa Podkarpackiego wyróżnić można tereny nizinne, wyżynne i górskie. Na nizinnych terenach Kotliny Sandomierskiej występują głównie gleby bielicowe wytworzone z piasków, glin, iłów i utworów pyłowych. W północnej części Kotliny Sandomierskiej występują gleby bielicowe wytworzone z piasków wydmowych. Na płaskowyżu Tarnogrodzkim duże powierzchnie zajmują gleby bielicowe wytworzone z utworów pyłowych wodnego pochodzenia. W dolinach Wisłoki występują gleby aluwialne powstałe przez nasunięcia i namulenia. Są to najczęściej mady chude i średniociężkie.* W rejonie Jarosławia, Przemyśla i Przeworska występują najlepsze gleby w województwie - czarnoziemy wytworzone z lessów. W rejonie Kotliny Sandomierskiej znajdują się ponadto w mniejszych ilościach gleby torfowiskowe i bagienne oraz czarne ziemie. Na Przedgórzu występują gleby bielicowe utworzone z lessów. Na terenie Pogórza Karpackiego oraz w kotlinie Dołów Jasielsko-Sanockich występują gleby brunatne i bielicowe pyłowe. Na obszarach wyżynnych i górskich zalegają głównie gleby brunatne i bielicowe, wytworzone ze skał fliszowych. W rejonie Beskidu Niskiego i Bieszczadów występują gleby brunatne i bielicowe gliniaste oraz tzw. gleby szkieletowe. Ponadto w rejonach górskich występują w mniejszych ilościach gleby bagienne i mady. W ogólnej ocenie gleby województwa poza nielicznymi wyjątkami, należą raczej do gleb ubogich. Większość z nich zaliczyć można do IV i V klasy bonitacyjnej." Mówiąc szczerze Śląsk ma bardziej bogate i dokładne materiały. Może macie stacje rolnicze w okolicy? One wykonują również badania gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 16.12.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 W internecie nie mogę znależć takiej stacji ale myślę , że jak pojadę do gminy to nie będzie tam problemów i albo oni mi udzielą informacji dotyczących gleby na naszym terenie albo wskażą miejsce gdzie mogę ją uzyskać Dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 17.12.2013 01:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Kiepska sprawa tak na odległość... Tutaj może być kilka różnych rodzajów gleb. Niby teren przykryty jest glinami i piaskami czwartorzędowymi, co dałoby by nam z grubsza gleby brunatne i bielicowe. Ale widzę też że przez Żdżary przepływa rzeczka a to pociąga za sobą możliwość występowania mad i gleb hydrogenicznych nie wspominając już o semihydrogenicznych. Także sory ale nie pomogę. Faktycznie w gminie powinni mieć także jakieś mapy glebowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 17.12.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Dziękuję za zainteresowanie tematem, jak będę coś wiedziała to dam znać bo sama jestem ciekawa jak to wygląda. Pozdrawiam. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 18.12.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Trochę pozmieniałam.Czy możesz Elfir rzucić okiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Za bardzo kombinujesz. Teraz to już nie wiem jaki charakter ma mieć ta rabata. Jaki styl i pod jaką glebę dobierane są rośliny.Wrzosy muszą mieć pełne nasłonecznienie i nijak nie komponują mi się z wilgociolubnymi, wymagającymi cienia funkiami. Mam wrażenie, że jednoczesnie konsultujesz projekt na ogrodowisku. Mam drastycznie odmienne podejście do projektowania niż Danusia, bo dobieram rośliny do stanowiska a nie przekształcam stanowisko pod wybrane rośliny. Chyba, że planujesz nawiezienie próchnicy i założenie systemu nawadniającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 18.12.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Witam Byłam dzisiaj na działce i jeszcze raz powtórzyłam kilka prób z różnych miejsc i wyszło jak poprzednio czyli 7-8 ph przy użyciu płynu Helliga, więc przyjmuję że mam glebę o odczynie zasadowym, pojechałam do gminy zapytać się o jakieś mapki dotyczące charakterystyki gleby na moim terenie i tu odpowiedż pani:"że co?, jakie mapki?, przecież ma pani napisane na swojej mapce literkę R czyli działka rolna, L to lasy, więc ja jej mówię że nie o to mi chodzi tylko czy jest tam przewaga piasków czy np gliny a ona mnie się pyta a na co to pani, może coś będą mieli w starostwie czyli 40 km drogi". Chciałam się dowiedzieć przez telefon ale pół dnia nikt nie odbierał , wzięłam sobie jednak trochę ziemi do domu zarówno z lasu jak i z niezalesionej działki i spróbowałam tak jak piszą - zrobiłam wałek z ziemi, spokojnie się roluje, ziemia jest elastyczna ale się nie ciągnie, łatwo można ją przerwać i nie jest śliska tylko jest wyczuwalny piasek. Pewnie pomyślicie że jestem stuknięta ale naprawdę przed sadzeniem czegokolwiek chcę wiedzieć w przybliżeniu jaką mam ziemię, nie chce marnować czasu ani pieniążków na przesadzanie, wykopywanie i denerwowanie się że mi coś gnije lub schnie, jestem przygotowana na błędy ale chcę je zminimalizować. To tyle jak się coś dowiem w starostwie to z radością napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) stawiam na brunatną. To prawie połowa gleb w Polsce Tak czy inaczej masz wysoki odczyn, jak na warunki polskie, gdzie większośc gleb jest jednak lekko kwaśna. Jedno możesz zrobić na pewno - przeorać teraz świeżego obornika Na wiosnę jak znalazł. Na zasadowe gleby będzie się też nadawały: bukszpan, cis, jodła jednobarwna, sosna czarna Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 18.12.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Zamierzałam zaorać w marcu, nie teraz ponieważ na razie na jesieni zbronowaliśmy działkę (to się chyba tak nazywa) - są takie duże grudy, chciałąm aby ziemia przez zimę została własnie w takiej formie a gdzieś na początku marca zaorać, zagrabić, ubić i tylko w miejscu gdzie planuję trochę trawnika posiać go ale nie oczekując rewelacji(tak żeby dziewczynki nie biegały po błocie) ponieważ na razie jest to działka tzw rekreacyjna tzn dojeżdżamy do niej, będziemy tam od wiosny b.często ale nie codziennie, nie mówiąc o tym że nie mam na niej nawadniania i nie mam na razie żadnego stałego żródła wody, wodę będziemy mieć z takiego wielkiego baniaka, dom będziemy stawiać gdzieś za 2-3 lata, działkę zaplanowałam tak aby trawnika było jak najmniej, sadzić drzewa i krzewy tak aby nie tworzyły form geometrycznych a zakamarki, nie mam za bardzo dostępu do obornika ale mam dostęp do ziemi z pobliskich stawów , sąsiad mówi że świetna ziemia i chciałam ją sypać tylko do dołków , sadzić zamierzam tak aby rośliny póżniej nie przeszkadzały budowlańcom, wiem ile zostawić na wjazd ciężkiego sprzętu , tak to wygląda, Elfir jeśli jest to błędne myślenie proszę popraw mnie, chcę robić powoli tło do póżniejszego ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Wiosną mozna dać tylko obornik przekompostowany, nie świeży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 18.12.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Czy jeśli będe miała tylko granulowany kompost do podsypania dołków to może być czy lepiej tego nie stosować podczas wsadzania roślin (rośliny będą z pojemników)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Nie szkoda kasy na kupno granulowanego? Ziemia z dna stawów też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 18.12.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 ok, to dam ziemię, dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 18.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Elfir mam do Ciebie pytanie ,niestety muszę ogrodzić swoją działkę chociaż robię to bardzo niechętnie bo zawsze marzyło mi się naturalne ogrodzenie z roślin, nie przejdzie to u mnie ponieważ przychodzą do mnie w odwiedziny "goście" tzn (sarenki no i dziki), gorzej z dzikami bo ryją w działce straszne dziury - szukają żołędzi, teraz się uspokoiło ale i tak ogrodzenie musi być i na samym początku miała być siatka leśna która i tak do końca nie jest pewna bo dzik i taką zaporę potrafi sforsować ,nasz znajomy-sąsiad który będzie nam stawiał drewnianą altanę(narzędziówkę) powiedział że jeśli mamy tyle drewna a mamy go bardzo dużo to spokojnie nam starczy na takie dwie działki jak nasza (56ar), wiem że kiedyś dawałaś pomysł aby na drewniane ogrodzenie dać siatkę ale to odpada czyli albo siatkę albo drewn. ogrodzenie a podobno można zrobić je tak że dzik nie przejdzie, co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.12.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 dzik nie skacze jak sarenka, więc mocne ogrodzenie wystarczy. A w lesie stosuje się siatki lesne i jakoś działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 19.12.2013 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 " wzięłam sobie jednak trochę ziemi do domu zarówno z lasu jak i z niezalesionej działki i spróbowałam tak jak piszą - zrobiłam wałek z ziemi, spokojnie się roluje, ziemia jest elastyczna ale się nie ciągnie, łatwo można ją przerwać i nie jest śliska tylko jest wyczuwalny piasek. Pewnie pomyślicie że jestem stuknięta ale naprawdę przed sadzeniem czegokolwiek chcę wiedzieć w przybliżeniu jaką mam ziemię." Nie pomyślimy że jesteś stuknięta - wszyscy studenci geologii i geografii to robią i zapewniam że jest to zupełnie normalne:) A do domu "ziemię" też często zabieram:) Można strzelać że to brunatna ale dowodów jednoznacznych na to nie ma. Jakbyś zdobyła opis bądź skan mapy glebowej lub geologicznej tego terenu to było by dobrze. Tylko w dość dużej skali (nie 1:500 000 tylko np. 1:50 000, lub 1:25 000, lub 1:10 000). Czyli trafiłaś na typowego polskiego urzędnika Tak to już niestety jest z wieloma urzędnikami w tym kraju - nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem (piciem kawy). Pytanie "a po co to Pani/Panu" jest najlepsze. Oni często tylko umieją wydrukować pismo, przystawić pieczątkę i namazać autograf. A ty człowieku rób co chcesz. Aaa... i jeszcze odsyłanie do innych to też ich specjalność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarnowianka 19.12.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam, te Panie z gminy myslę że naprawdę nie wiedziały o co mi chodzi i takich map tam nie mają, patrzyły na mnie tak wymownie, będę pytać w starostwie i tam raczej coś się dowiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.12.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Elfir mam do Ciebie pytanie ,niestety muszę ogrodzić swoją działkę chociaż robię to bardzo niechętnie bo zawsze marzyło mi się naturalne ogrodzenie z roślin, nie przejdzie to u mnie ponieważ przychodzą do mnie w odwiedziny "goście" tzn (sarenki no i dziki), gorzej z dzikami bo ryją w działce straszne dziury - szukają żołędzi, teraz się uspokoiło ale i tak ogrodzenie musi być i na samym początku miała być siatka leśna która i tak do końca nie jest pewna bo dzik i taką zaporę potrafi sforsować ,nasz znajomy-sąsiad który będzie nam stawiał drewnianą altanę(narzędziówkę) powiedział że jeśli mamy tyle drewna a mamy go bardzo dużo to spokojnie nam starczy na takie dwie działki jak nasza (56ar), wiem że kiedyś dawałaś pomysł aby na drewniane ogrodzenie dać siatkę ale to odpada czyli albo siatkę albo drewn. ogrodzenie a podobno można zrobić je tak że dzik nie przejdzie, co o tym myślisz? Może przemyśl pleciony żywy płot z wierzby. Pokazywałam mój na fm jak wyglądał tuż po zapleceniu i sezon później. U nas z wizytą przychodzą sarny i losie. Nie wyobrażam sobie by mogły pokonać moją żywą plecionkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 19.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Obecnie nic nie konsultuję na ogrodowisku.Powiem szczerze, że na początku podobały mi się projekty Danusi, ale widzę, że to się ma nijak do życia.Chciałabym obsadzić rabatę, bo mam na środku trawnika 2 drzewa (perukowca nie biorę pod uwagę , bo malutki i można przesadzić). Nieładnie wyglądają te 2 drzewa takie samotne i ciężko kosić trawę dookoła nich.Ja bym chciała ogród naturalny, trochę angielski.Sama kombinuję, dlatego to tak wygląda.To znaczy może poradź jakie rośliny zostawić.U mnie piasek i susza, ale hosty dobrze rosną mimo wszystko.Wiem, żeby nie dawać dużo gatunków i sadzić plamami.Na początku myślałam o samych jałowcach.Dzięki za zainteresowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts