Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jaki - trochę przykładów podawałam w kilku watkach.

Np tutaj: http://forum.muratordom.pl/post2245484.htm?highlight=żywopłot#2245484

Wszystko zalezy od tego jaką rolę ma pełnić zywopłot, ile jest na niego miejsca, jaka jest gleba.

jesli zywopłot ma byc pojedyncza sciana krzewow i byc tlem innych kompozycji ogrodowych to nalezy wybrać gatunek o spokojnie zielonych lisciach - irge błyszczaca, pecherznice w czystym gatunku, suchodrzew tatarski.

W eksponowanych miejscach mozna zywopłot zrobic z wysokich róz krzaczastych - np. "Newada"

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum, więc przepraszam z góry za ew. błędy techniczne.;)

Mam prośbę do Elfir o radę w sprawie żywopłotu nieformowanego (ok. 300m. długości :-? . Już dużo tu czytałam i wybrałam połączenie róż Maiden's Blush i Nevady, ale chciałabym dołączyć do nich jakiś pasujący krzew, który byłby atrakcyjny po przekwitnięciu róż, a oprócz tego:

-musi mieć podobną siłę wzrostu i wysokość, aby nie stłumić róż lub sam nie zostać stłumiony;)

-ma być niezbyt wymagający

-musi być ochronno-kolczasty (sarny i dziki)

-może mieć kolorowe owoce dla ptaków

Działka ma pow. 1ha i jest zdecydowanie widokowa- w dole widoczne jezioro (na razie przebłyski wody widać. Trzeba zrobić porządki na skarpie), a okoliczne wzgórza układają się w malownicze fale. Działka też ma różnice poziomów, więc taki falujący i kwitnący żywopłot będzie z różnych punktów działki raz widoczny 'jak na dłoni' z góry, a raz z poziomu, nazwijmy go '0'.

Ogród zrobię naturalny- żadnych dziwnych, pracochłonnych roślin. Na razie chcę zrobić ten żywopłot i posadzić kilka brzóz, 2 lipy, z 3 róże Parkfuer, 5 Fruhlinsgold, z 5 Roxburghii na skarpie pod drzewami i tam też trochę dzikich róż okrywowych. Do tego kilkaanaście drzew iglastych (dokładnie 11) i jedno drzewo (niewybrane) z horyzontalnym ukaładem gałęzi.

I to tyle na teraz.:)

Przepraszam za, może niepotrzebne, rozszerzenie postu- miało być pytanie co dołożyć do róż, a wyszła opowieść o działce. :lol: Ale ja po prostu strasznie się cieszę, że udało nam się ją kupić- marzyliśmy o dużej działce z linią brzegową jeziora. Ma to być nasze miejsce na ziemi jak już nie będziemy musieli pracować.;)

:) Beata

Musisz sobie odpowiedzieć na 3 podstawowe pytania:

1. Czy gleba jest właściciwa? Różaneczniki rosną na kwaśnych. Nawet miejscowa podmiana na kwaśny torf może nic nie dać, jesli w to miejsce robotnicy w czasie budowy wylewali zaprawy cementowe i gleba jest mega zasadowa. Kwaśny torf podlewany zasadową wodą tez straci po jakims czasie swoje właściwosci.

2. Szkodniki - na różanecznikach często pasożytują pluskwiaki. Moga powodować zwijanie liści, a na uszkodzonych tkankach pojawiaja sie grzyby (sadzaki)

3. Oświetlenie - w naturze krzewy te rosna w lasach, pod osłoną koron dużych drzew. W słońcu niewiele odmian dobrze wyglada.

witam, Elfirko, nie mogłam się doczekać wiosny i kupiłam dzisiaj róże na pniu, była promocja :wink: są z bryłą korzeniową w woreczkach czy cóś takiego :oops: mają już zawiązki pączków na gałązkach,, co robić dalej, czy sadzić już do gruntu? czy może na razie zadołować?

boję się że mogą zmarznąć :cry: czy powinnam je jakoś hartować?? proszę poratuj!!!

Taka róża może być już rozhartowana, bo mogła być trzymana w cieple (jesli np. kupiona w markecie a nie w szkółce polowej) i soki ruszyły. Posadz w dużej donicy i kiedy beda zapowiadac mrozy, wstawiaj do pomieszczenia gdzie jest powyzej zera. W kwietniu, kiedy roze w gruncie zaczną puszczac pedy, posadzisz ją w gruncie.

Świerk srebrny, by zachował regularną, ugałęzioną koronę do ziemi musi być świetnie oświetlony, czyli szpaler powinen być sadzony na osi pn-pd. Świerk serbski jest bardziej cienioznośny, dlatego tak szybko nie ogałaca się od spodu.

Podobna do świerku kłująego (srebrnego) jest jodła jednobarwna.

Wiesz to takie pytanie z cyklu - co mam w kieszeni? No cóz, roślina może być abo przemarznięta albo zywa. Skąd mam wiedzieć? Nie widziałam jej.

Mozesz ewentualnie uciąc kawałek gałązki i sprawdzić czy w środku jest zielona. Albo czy pąki są nabrzmiałe.

Migdłaki tnie się krótko zaraz po kwitnieniu.

Witaj!

Moze uda Ci sie skojarzyc co to moze byc za krzew :).

Dzis w tv byl program o ogrodnikach i pokazywali krzew ktory kwitnie w zimie, nie jest to oczar, ale cos z japonski w nazwie ma piekne kiscie zoltych kwiatuszkow i pieknie pachnie.