Meggi56 18.02.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedź, co byś poleciła z okrywowych?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alusia1974 18.02.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A jakie okrywowe na sloneczne stanowiska w sasiedztwie tuj bys polecala?bo koszenie tej trawy wokol doprowadza mnie do szalu.Nie mam narazie zrobionych rabat,tylko te tuje w trawie praktycznie posadzone.Chce odgrodzic od trawnika,stworzyc rabate wzdluz plotu i wlasnie chwastow sie pozbyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 WITAM Elfir ew. innych tu zaglądających i mam prośbę Witam czy ktoś pomoże mi zidentyfikować roślinę , ew. napisać co może jej dolegać - jeszcze 1 miesiąc temu miała pełno liści - ostatnio lecą jeden po drugim. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55feaaa9b0a36efd.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77c33a76bbccf7cc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Choina Kanadyjska, Żywotnik Olbrzymi, Buk, Klon, Tuja Szmaragd. Czy znasz jeszcze jakies, które się dobrze sprawdzą? Wymienione iglaki wymagają żyznych, stale umiarkowanie wilgotnej gleby by wyglądać ładnie. W dodatku żywotniki będą się ogałacać od dołu z braku światła. Ja radzę: jarzębiny, świdośliwę Lamarcka, bez czarny, klon polny, czeremchę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam Chcę, aby na rabatach nie rosły chwasty, czym wyłożyć rabatę: agrowłókniną czy agrotkaniną? W sklepach są te dwa rodzaje. Co jest trwalsze i bardziej blokuje chwasty. Mam jedną rabatę wyłożoną agrotkaniną i niestety ale chwasty przełażą np skrzyp. Pozdrawiam pielić - to jest jedyna trwała i skuteczna metoda, jeśli przestrzeń miedzy roślinami jest pusta. Dlatego w ogrodzie nie powinno być pustych placków ziemi - każdy centymetr powinien być porośnięty roślinami (pod krzewami roślinami okrywowymi) Agrotkanina, agrowłoknina to nazwa, która nie określa żadnego konkretnie produktu. To potoczna nazwa geowłóknin używanych w ogrodnictwie. Geowłokniny za to są rozmaite (zarówno materiał z jakiego są plecione jak i rodzaj splotu) . Im materiał grubszy tym mocniejszy (określa się to gramaturą na m2). Ze splotów najsłabszy jest splot tkaninowy (poszczególne włókna splecione są na mijankę pod kątem prostym względem siebie) - starczy rozciągnąć włókninę a między splotami pojawiają się przerwy. Wierzenie w cudowne właściwości geowłoknin jest naiwnością. 1. Im mocniejsza, bardziej gęsta geowłoknina, tym słabiej przepuszcza wodę opadową (latem zdąży wyparować z rozgrzanej jak patelnia włókniny, wcale nie spływając do gleby) i powietrze (z braku przepływu powietrza pod geowłókniną rozwijają się pleśnie, w tym zgorzel czy fytoftora) 2. Z czasem na geowłokninie osiada kurz, nawiane wiatrem ziarna piasku, rozkładają się resztki roślinne i powoli tworzy się cienka warstwa próchnicy, doskonała do kiełkowania chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Rok temu dostałam szałwię omszoną szczepioną na pniu, po przeniesieniu jesienią do domu jeszcze kwitła, urosła, teraz wygląda mało ciekawie, mogę ją przyciąć? na jaką wysokość? Pień ma ok 1m dalej szałwia z 60cm teraz. Na ulotce była informacja,żeby przechować przez zimę,bo zmarznie. Szałwia omszona to bylina. Co roku zamiera do gruntu i odbija na wiosnę. Forma na pniu to nie jest forma szczepiona, tylko oskubana dołem zwykła szałwia, którą zimuje się w cieple, by jej zima nie zważyła. Można ją lekko przyciąć. Chyba, że to jednak nie szałwia omszona (Salvia nemorosa), a coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Co do struktury gleby to jest 30cm ciemna warstwa, 30 cm lity piach i dalej rozpoczyna się trzecia forma (czym niżej tym większa jej zawartość). Jest to coś co nie jest lepkie jak glina, ale jednak się lepi w przeciwieństwie do piasku. Jest koloru siwego, co to jest? Pewnie ił. Ił jest nieprzepuszczalny dla wody stąd woda opadowa zatrzymuje się na tej głębokości do której został wykopany dół i potem powoli z okolicy się do niego przesącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 - czy bez można posadzić w sporej donicy bez dna? Bez problemu. Bez, rozumiem, że chodzi o lilaka pospolitego? (Syringa vulgaris) - jakie drzewa liściaste mogłabyś polecić, które spełnią następujące (bardzo wyśrubowane ) wymagania: * nieduży system korzeniowy (drzewa będą blisko podmurówki płotu) * całkowita wysokość nie będzie wyższa niż 4-5 metrów (może rosnąć w dowolnym tempie - jeśli da się przycinać i utrzymać roślinę w miarę niską) * gałęzie zaczną się na pewnej wysokości - np. 1,3-1,5 m * nie będą produkować soków, ponieważ w zasięgu drzew będą samochody Skoro ideał jest na zdjęciu, to masz taka roślinę Klon jesionolistny Flamingo - szybko rośnie. Każda szczepiona forma ma ograniczony wzrost do miejsca szczepienia. W zależności jak wysoko jest miejsce szczepienia na podkładce, tak wysoki masz pień. np. klony - Globosum, brilantissimum, wiśnia "Umbraculifera, tulipanowiec "Edward Gursztyn". Jak nie chcesz, by to była taka regularna kulka, to małe drzewka tworzy jabłoń ozdobna (Malus toringo) "Tina" i wiśnia ozdobna (Prunus nipponica "Brillant"), lilak chiński (nie tworzy rozłogów!) Z mniejszych możesz wybrać kaliny koreańskie, migdałki trójklapowe, wierzby "Hakuro-Nishiki" i lilaki meyera "Palibin" szczepione na pniu. Możesz też sam wyprowadzić z silnie rosnących żywotników olbrzymich (Thuja plicata) kule na pniu, usuwając dolne gałązki a górne ciąć kulkę. To, co piszesz o skokach nie ma nic wspólnego z drzewem. Każde drzewo ma soki Za to, co lepi się na samochodach, to wytwór mszyc żerujących na drzewach. Zwie się to spadzią albo rosą miodową. Starczy, że zwalczysz mszyce i nie będzie "soków" Nie wiem czy jest to ważna informacja, ale stwierdziłem, że mam za dużo... trawnika i w miejscu, gdzie te drzewa będą stały planuję docelowo geowłókninę + warstwę kamieni. A liście jesienią palcami z kamyków będziesz wybierał? Posadź pod drzewami jakaś mało wymagająca trawę ozdobną, liliowce lub inną roślinę okrywową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedź, co byś poleciła z okrywowych? Pozdrawiam barwinek, bodziszek korzeniasty, turzyca sina, runianka japońska, jasnota, gajowiec żółty, pragnia syberyjska i wiele, wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 A jakie okrywowe na sloneczne stanowiska w sasiedztwie tuj bys polecala?bo koszenie tej trawy wokol doprowadza mnie do szalu.Nie mam narazie zrobionych rabat,tylko te tuje w trawie praktycznie posadzone.Chce odgrodzic od trawnika,stworzyc rabate wzdluz plotu i wlasnie chwastow sie pozbyc. Trawy ozdobne, liliowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 WITAM Elfir ew. innych tu zaglądających i mam prośbę Ficus binnendijkii "Alii". Liście lecą, bo go ktoś przestawił albo zmienił wilgotność powietrza, albo ustawił w przeciągu. Typowy objaw u fikusów na zmieniajace się warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 18.02.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ja jeszcze mam pytanie odnośnie gleby na mojej działce, bo chyba nie jest tak źle jak myślałem. Teraz wiem, jak to wygląda bo kopałem doły aby ustalić poziom wody gruntowej z okazji roztopów. Odnośnie tego mam pytanie - wykopałem dół 120cm, zostawiłem na noc i był pusty rano. Natomiast w innym miejscu, niżej nieco położonym dół był wykopany na 150cm - również było sucho, natomiast jak wróciłem za pół godziny to na dnie pojawiła się woda - czy to jest woda gruntowa czy to jest poprostu napływ jakiś? Co do struktury gleby to jest 30cm ciemna warstwa, 30 cm lity piach i dalej rozpoczyna się trzecia forma (czym niżej tym większa jej zawartość). Jest to coś co nie jest lepkie jak glina, ale jednak się lepi w przeciwieństwie do piasku. Jest koloru siwego, co to jest? Tak, jest to "napływ", najpewniej jest to woda gruntowa bądź są to wody zaskórne. Może to być zasugerowany już ił, może być pył, może być glina. Kolor szary/siwy może być pierwotny (niezwiązany z obecnością wody) lub wtórny pokazujący nam poziom glejowy czyli poziom dość stale silnie wilgotny. Co by się u Ciebie mogło zgadzać skoro na 150cm jest woda. Przydałoby się kilka fotek dla lepszego oglądu sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 19.02.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Elfir jak pozbyc sie watrobowca.W czesci dzialki rozpanoszyl sie na kilku metrach.Wczesna jesienia pryskalismy Mogetonem i czesciowo zginal.Zaczal pojawiac sie tez w innej czesci ogrodu.Wiosna chcemy siac trawe ale obawiamy sie czy watrobowiec nie wyjdzie w trawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 19.02.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Elfir, czy masz może jakieś gotowe zestawienie roślin (iglaków) na żywopłot? Chodzi mi o różnorodne rośliny. Z mojego szpaleru zostało tylko parę świerków serbskich i chciałabym go uzupełnić jakimiś innymi roślinami np. żywotnikami (zależy mi, żeby nie były za szerokie). Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martaibartek 20.02.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Elfi na jednej rabacie mam Gracillimus- Vanilki- Rozchodniki okazałe- żurawki.Chciałabym skomponowac druga rabatę z Limkami, bez powtazranie roślin z rabaty 1.Co Twoim zdaniem ładnie komponuje się z Limelight? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Elfi na jednej rabacie mam Gracillimus- Vanilki- Rozchodniki okazałe- żurawki. Chciałabym skomponowac druga rabatę z Limkami, bez powtazranie roślin z rabaty 1. Co Twoim zdaniem ładnie komponuje się z Limelight? Piwonia - bo kwitnie przed limeligtem, lubię też żurawkę "Paris", bo ma kwiaty kontrastowe wobec białych hortensji. Ale można dac też Imperata cylindrica "Red Baron". Z wyższych traw niewiele jest lepszych od miskantów. Ale jak masz wilgotny teren to może tojad (ładny kontrast głębokiego kobaltu z bielą), albo sadziec konopiasty. Inne ciekawe byliny to przetacznikowiec (Veronicastrum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Elfir jak pozbyc sie watrobowca.W czesci dzialki rozpanoszyl sie na kilku metrach.Wczesna jesienia pryskalismy Mogetonem i czesciowo zginal.Zaczal pojawiac sie tez w innej czesci ogrodu.Wiosna chcemy siac trawe ale obawiamy sie czy watrobowiec nie wyjdzie w trawie. Za ciezka i za wilgotna gleba. Trzeba przed założeniem trawnika bardziej rozluźnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Elfir, czy masz może jakieś gotowe zestawienie roślin (iglaków) na żywopłot? Chodzi mi o różnorodne rośliny. Z mojego szpaleru zostało tylko parę świerków serbskich i chciałabym go uzupełnić jakimiś innymi roślinami np. żywotnikami (zależy mi, żeby nie były za szerokie). Pomożesz? Nie mam takiego zestawu. Wszystko zależy gdzie te świerki rzucają cień. Jaka jest gleba. Planując nasadzenia pomyśl też o kolumnowych i jajowatych sosnach - sosna bośniacka "Horak", "Satelit", sosna czarna "Molette", "Green Tower" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naberia 20.02.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Elfir, gleba jest ciężka - gliniasta. Strona - wschodnia. Cały czas słońce. Z innej beczki. Czy można przesadzać kasztanowce? (Brioti) Mamy go trzeci sezon - ma ok. 2m wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Na gliny faktycznie najlepsze są żywotniki. Spróbuj z bardzo dużymi a nie tymi klasycznymi, jak "Smaragd". Przykładowo: "Frieslandia", "Maloyana", "Gelderland", "Kórnik", "Atrovirens". Możesz też wpleść cyprysika nutkajskiego, ale "Glauca" - nie jest tak płacząca jak "Pendula". Ale sosen nie wykluczaj Kasztanowiec, jak każdy liściak, przesadza się w okresie bezlistnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts